ANASAYFA arrow right Güncel

1 ton cam atığının geri dönüşümü 100 litre petrol tasarrufu sağlayacak

1 ton cam atığının geri dönüşümü 100 litre petrol tasarrufu sağlayacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
MÖP’ün açılışı yapıldı

Şehitkamil Belediyesi ‘Katı Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’nin açılışı ve MÖP Projesi tanıtımı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katıldığı görkemli bir törenle yapıldı.
Açılışta konuşan Bakan Fatma Şahin, her insanın doğuştan gelen hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşam, eğitim, sağlık, istihdam hakkı ve bunlardan en temel hak ise yaşanabilir bir çevreye sahip olma hakkıdır. Her şey para değildir. Ekonomik kalkınmasını tamamlamış birçok ülkenin insani gelişmişlik kalkınmasında çok gerilerde olduğunu görüyoruz. İşte ikisini at başı götürebilmemiz ve beraber besleyebilmemiz için insan bilincini, farkındalığını artırmamız gerekiyor. Bu nedenle şehircilik çok önemli ve şehircilik bir medeniyet projesidir” diye konuştu.
Sistemlerin kendi başına çalışmasının da mümkün olmadığını ve toplumsal bilinçle mümkün olacağına değinen Şahin, “Biz önce çöpleri karıştırıyoruz, sonra ayırmak için de büyük bir enerji harcıyoruz. Şimdi esas olan şey ‘çöpü karıştırmadan ayrıştırmak gerekiyor.’ İşi en başında halletmek gerekiyor. Bu da doğuştan başlıyor. Bunu davranış moduna çevirmek aynen yeme-içme alışkanlığı gibidir. Şehitkamil Belediyesi eğer bugün bu projeyi konuşabiliyorsa, Şehitkamil ilçesi insanlarının kalitesini gösteriyor” şeklinde konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, yapılan bu yeni projelerle Gaziantep’in gelecekte Türkiye'nin yıldızı olacağını belirterek, “Sayın Başbakanımızın işaret ettiği gibi, Türkiye’ye yaptığı projelerle örnek davranış biçimiyle Gaziantep, rol model olacaktır. Açılışını yaptığımız bu tesisin Gaziantep insanımızın kalkınmasına, refahına, tasarrufuna büyük katkılarda bulunacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Başkan Rıdvan Fadıloğlu ise, bu projeyi başlatmazdan önce 'özellikle çevresel değerlere katkı sağlamak adına neler yapabiliriz' diye düşündüklerini ifade ederek, şunları kaydetti: “Seçim değerlendirmemizin içerisinde ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık vereceğiz dedik. Şu ana kadar her sene Mart ayında ağaçlandırma çalışmasını devam ettiriyoruz. Çöplerin toplanması ilçe belediyelerinin sorumluk alanında, bertaraflar büyükşehrin sorumluluk alanındadır. Özellikle son dönemlerde katı atık depolama sahalarındaki mekansal sıkıntıyı hesap ederek, bu geri dönüşümden elde edilecek değerlerin de yer altında kalmasını engellemek adına bir proje çalışması içerisine girmek istedik. Bu konuda araştırmalar yaptık. Şu anda açılışı yapılacak tesisin teknolojisi Almanya'da birebir yapılan tesisin aynısı ve ülkemizde, Konya'da bu tesisin malzemelerini altıda bir fiyatına imal ettirerek, elde edeceğimiz kendi kaynaklarımızın kendi ülkemizde kalmasını sağlayarak, bu projeyi Türkiye de gerçekleştirdik.”
Fadıloğlu, projeyi özelleştirerek belediye bütçesine yük olmamasını sağladıklarını da hatırlatarak, “Biz bu projeyi hayata geçirirken bu beş bin metrekare alan üzerinde bina ve içerisindeki ekipmanlar ile birlikte yapmış olduğunuz yatırımı daha sonra da özelleştirme sistemine geçtik. Burada çalışan işçilerin bizle bir alakası yoktur. Biz açık ihale yaptık Teknik Katı Atık yönetim şirketi ihalede düşük rakamdan en üst noktaya kıran kırana rekabet neticesinde ihaleyi aldılar. Biz yapmış olduğumuz yatırımın bedelini de 3 sene içerisinde geri dönüşümünü alacak şekilde hayata geçirdik. Bizim buradaki asıl amacımız çöplerdeki bu değerlerden belediyeye herhangi bir gelir elde etmek değil, ülke kaynaklarının doğru kullanılmasını sağlamaktı. Mutlak suretle birileri bu çalışmayı yapacak, bunun karşılığında bu işçiliği ödeyecek, makine ekipmanı karşılayacaktı. Şu anda burada 8 araç 30 tane eleman çalışıyor. Bunların giderleri belediyeye ekstra bir yük olmaması açısından böyle bir uygulamayla sistemi kendi içinde döndürür hale getirdi. Bilinçlendirme çalışmaları ile birlikte toplamış olduğumuz tonajın kademeli olarak arttığını biz günden güne gözlüyoruz. Amacımız toplumsal bilinci artırarak bu kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır” dedi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Bakan Şahin ve beraberindeki protokol üyeleri kurdeleyi keserek tesisin açılışını yaptı. Bakan Şahin daha sonra tesisleri gezerek Başkan Fadıloğlu’ndan bilgi aldı.İHA


resimaltı
Tesislerde 1 ton plastik atağın geri dönüşümü ile yüzde 95 oranında enerji tasarrufu, 1 ton cam atığının geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanacak. Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerjiyle 100 watt’lık bir ampul 20 saat çalışıyor. 1 ton kağıt-karton atığından geri dönüşüm ise 17 ağacın kesilmesini önlüyor.





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *