ANASAYFA arrow right Güncel

382,5 milyar liraya ulaşan bütçe açığı tehlike sinyali veriyor

382,5 milyar liraya ulaşan bütçe açığı tehlike sinyali veriyor
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2023 / 21.14
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2023 / 21.15
382,5 milyar liraya ulaşan bütçe açığının tehlike sinyali verdiğini söyleyen Mali Müşavir Eren Ovayolu, “Depremlerin yol açtığı öngörülemeyen arızi maliyet ve seçim ekonomisinin yanı sıra kamu mali dengelerde kontrolün kaçması sonucu büyüyen bütçe açığının yılın tümünde 1 trilyon lirayı fazlasıyla aşabileceği söyleniyor.

Büyüyen “kara delik”, kamu borçlanma gere­ğinde ve borçlanma maliyetlerinde artış anlamına geliyor. Açığın yöne­tilebilmesi için yeni ekonomi yöne­timinin yüksek vergi artışları içeren “acı reçete” ile toplumun tüm kesim­lerine ağır yükler yüklemesini zo­runlu hale getiriyor” dedi.

Ovayolu, “Türkiye’nin gelecek bir yıl içinde yapması gereken toplam dış borç geri ödemesi mart sonu itibariyle 203,3 milyar dolar olurken, bunun bir kısmını oluşturan vadesinde yenilenecek mevduatlar düşülüp, 50 milyar doların üzerinde seyreden cari açık ve 30-35 milyar dolarlık deprem maliyeti eklenince, bu dönemde 200-210 milyar dolarlık bir dış kaynak girişine ihtiyaç olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.
Do­ların 25-30 TL’yi bulacağı tahmin ediliyor
Seçimden sonra hem dövizin hem de faizlerin yükseleceğini ifade eden Ovayolu, “Se­çime kadar olan dönemde sürekli satışlar şeklinde müdahale ile bas­kılanan kurlarda seçimlerin birinci turundan sonra yukarı yönlü hare­ketin arttığı gözleniyor. 2’nci turun ardından baskı kalkacağı beklenti­siyle kurların hızla yükseleceği, do­ların 25-30 TL’ye çıkacağı yönünde tahmin yapanlar bulunuyor. Bu öngörüler borsanın düşeceği, enflasyonun yükseleceği öngörüleri ile paralel gidiyor. Bir süredir baz et­kisiyle düşerek Ekim 2022 sonundaki yüzde 85,5’lik düzeyinden bu yıl nisan sonunda yüzde 43,7’ye inen TÜFE ba­zında yıllık enflasyonun, kur kaynak­lı maliyet enflasyonuna bağlı olarak aylık oranların önceki yıla göre daha yüksek gerçekleşmesi sonucu yeni­den tırmanışa geçeği öngörülüyor” dedi.
Önümüz­deki dönemde TL’de hızlı değer kay­bı hızlanacak
Ovayolu, “Dolar kurundaki her 1 kuruşluk ar­tış, dış borç servisinin ulusal ekono­miye yükünü 2 milyar TL kadar bü­yütüyor. 700’e yaklaşan CDS, dibe inmiş kredi notu ve azalan doğrudan yatırım girişleri ile oluşan dış kay­nak talebinin büyüklüğüne karşılık eksilerdeki rezerv düzeyi, önümüz­deki dönemde TL’de hızlı değer kay­bı olasılığını güçlendiriyor. Finansal kuruluşlar dışındaki şirketlerin 169,9 mil­yar dolarlık döviz varlığına karşılık, 256,7 milyar dolarlık yükümlülüğü ve dolayısıyla 86,8 milyar dolarlık net döviz pozisyon açığı bulunuyor. Bu tablo reel sektörü olası kur şokla­rına karşı kırılgan ve riskli hale geti­riyor. Yüksek boyutlu kur şoklarının, özellikle kısa vadeli döviz yükümlü­lükleri fazla şirketleri durumunda işçi çıkarma, küçülme, kapanma, if­las gibi durumlara sürükleyebileceği uyarısı yapılıyor” açıklamasında bulundu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *