KOSGEB Gaziantep Müdürü Muhammed Paksoy, “KOBİGEL kapsamında 180’e yakın başvuru aldık. Gaziantep’te 52 proje desteklendi ve 60 milyon liraya yakın makine ve personel desteği destek verilecek. Proje başladığında ve giderler olduğunda ödemeleri gerçekleştireceğiz” dedi.
2022 yılında 2 bin 564 işletmeye 252 milyon lira destek verdik
Gaziantep’te 2022 yılında 2 bin 564 işletmeye 252 milyon lira destek verdiklerini hatırlatan Paksoy, “Geçen yıl 4 bin istihdama doğrudan destek verdik. 11 işletme AR-GE, ÜR-GE ve inovasyon destek programı kapsamında yeni ürün geliştirdi ve 636 yeni işletmenin kuruluşunda KOSGEB doğrudan destek oldu. Destek, istihdam ve katkı anlamında Gaziantep her zaman ilk 5 il içerisinde yer alıyor. Proje kültürü yavaş yavaş oluşuyor, ama daha da gelişmesi lazım. Her firma devlet veya yabancı fonları takip ederek işletmesinin daha ileriye gitmesine fayda sağlayabilir” açıklamasını yaptı.
Yıl sonuna kadar 200 milyon lira destek verme hedefimiz var
Paksoy, “2022 yılına paralel hareket ediyor. Yıl sonuna kadar 200 milyon lira destek verme hedefimiz var. Herhangi bir sınırlama bulunmuyor, firmaların başvurusu ile alakalı. Ayrıca alanında uzman kişilere girişimcilere destek kapsamında 100 ile 300 bin TL arasında makine tesisatı ve kuruluş için ise 50 bin TL nakdi destek sağlıyoruz. Bu meblağ sektörlere değişkenlik gösteriyor” vurgusu yaptı.
Bir iş yeri açmak için nakdi birikimin olması gerekiyor
Paksoy, “Bir girişimcinin tecrübeleri sigorta kayıtları, ustalık ve kalfalık belgeleri
alanında uzman olduğunun bir göstergeleri. İlk önce dokümantasyonu inceliyoruz, ondan sonra girişimciye ham madde fiyatlarından işçilik maliyetine kadar sektörüyle ilgili sorular soruyoruz. Çünkü bir girişimcinin sektörüyle alakalı her şeyi bilmesi lazım. Zaten bir iş yeri açmak için nakdi birikimin olması gerekiyor. Bizimki yedek akçe olacak, zor anlarında kullanılacak” diye konuştu.
Türkiye genelinde bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon TL destek verilecek
Paksoy, “KOBİGEL kapsamında Türkiye genelinde bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon TL destek verilecek. KOBİGEL genellikle imalatçılara açılmış bir çağrıydı ve yoğun olarak makine imalatçıları bulunuyor. Ayrıca halı, tekstil ve gıda da yer alıyor. Verilen desteklerin yerinde kullanılıp kullanılmadığını denetleyeceğiz. Belirli izleme dönemleri var. Bir makine fabrikaya geldiğinde ilgili uzmanımız gidip yerinde kontrol ediyor. Şartnameye uyuyorsa “Uygundur” şeklinde tutanak tutuyor, ondan sonra ödemesi gerçekleşiyor. 3’er aylık dönemler halinde kontroller yapılacak. Proje tamamlandıktan sonra yeniden adreste kontroller yapılıyor, daha sonra ise makineler tamamen işletmeye devir oluyor” ifadelerini kullandı.
Günümüzde endüstri 4.0 ve akıllı üretim artık yaygınlaşmaya başladı
KOBİGEL’in Gelişim Destek Programı olduğunu hatırlatan Paksoy, “Belli bir seviyeye ulaşmış, büyümüş işletmelerin makine alt yapısını güçlendirme, nitelikli personel istihdam etme desteği veriyoruz. Günümüzde endüstri 4.0 ve akıllı üretim artık yaygınlaşmaya başladı. Otonom sistemlerle üretimin kontrol edilmesi, kalite analizlerinin, verilerin daha sağlıklı yapılması ve toplanması gibi gelişim çağrımızda ise küçük ve mikro işletmelerimize büyük bir destek sağlamış olduk” şeklinde konuştu. Ali Göksular