ANASAYFA arrow right Güncel

Afetzede Yaşlı Bakım Modeli, TÜBİTAK desteği alacak

Afetzede Yaşlı Bakım Modeli, TÜBİTAK desteği alacak
YAYINLAMA: 27 Haziran 2024 / 14.44
GÜNCELLEME: 27 Haziran 2024 / 14.44

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Güngörmüş’ün yürütücüsü olduğu, depremzede yaşlıların bakımına yönelik “Bütünleşik Afetzede Yaşlı Bakım Modeli’nin Geliştirilmesi ve Depremzede Yaşlılar ile Etkinliğinin Değerlendirilmesi Projesi, TÜBİTAK 1001 Çaba programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Afetler ve sonrasında uygulanan yaşlı bakım modelinin bulunmaması, barınma merkezlerindeki yaşlılara yönelik bireysel, kanıt temelli ve multidisipliner olarak bütünleşik bir model ile hizmet sunma amacına yönelik olarak yaşama geçirilen bu model  ile sağlık ekibine uygulama ve değerlendirmede rehberlik edilecek. Proje ile,  yaşlı bakımı ile sağlık ve sosyal kurumlara normalleşme sürecine kadar katkı sağlanıp, afet sebebiyle bakım vericisini kaybeden yaşlıların, bakımı konusunda deneyimsiz/yetersiz ve çoğunlukla kendisi de depremzede olan yeni/eski bakım verenler desteklenecek.

TÜBİTAK’ın 1001 ÇABA programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projesi ile ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Zeynep Güngörmüş, 6 Şubat depreminde en çok etkilenen merkezlerden Gaziantep’in Nurdağı İlçesi’nde yaşayanların tamamına yakınının konteyner kentlerde yaşamak zorunda kaldığını, bu durumun da bölgenin sağlık hizmetlerinin kapasitesini aşarak ciddi aksamalara neden olduğunu vurguladı. Güngörmüş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçici barınma merkezlerinde yaşamak zorunda kalan yaşlılar için sağlık bakım hizmetleri yaşlı bakımı konusunda profesyonel olmayan sağlık personelleri tarafından, bakıcılıkları ise çoğunlukla kendisi de afetzede olan sosyal çevresi ile karşılanmaktadır. Afet zamanlarında yaşlı bireylerin çok yönlü desteklenmesi, afet sonrası normalleşme açısından önemlidir. Afetlere özgün olumsuz şartlar, sağlık ekibinin imkânlarını oldukça sınırlandırmaktadır. Bu bağlamda yaşlıların tedavi ve bakım ihtiyaçlarını karşılamak için özelleşmiş profesyonel bilgi, beceri ve uygulamaları destekleyen modeller yaşlıların ihtiyaçlarının karşılanması açısından oldukça önemlidir.” dedi.

Projede geliştirilecek olan Bütünleşik Afetzede Yaşlı Bakım Modeli (BAYBM) 4 aşamadan (hazırlık, kayıt, modelin geliştirilmesi ve uygulama aşamaları) oluşmaktadır. Saha (barınma merkezi) uygulamalı BAYBM modeli; Çevresel, Psikososyal ve Fizyolojik problemlere yönelik 3 modülün bütünleşmesinden oluşmaktadır.

GİBTU Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Güngörmüş, projede Prof. Dr. Metin Güngörmüş, Doç. Dr. Safiye Özgüç, Öğretim Görevlisi Beyhan Şimşek, Dr. Öğretim Görevlisi Esin Sapçı, Öğretim Görevlisi Tuğba İşler, Dr. Öğretim Üyesi Nezihe Otay Lüle, Öğretim Görevlisi Orhan Polat, Öğretim  Görevlisi  İbrahim Demiröz, Dr. Cemil Akdöner, Mehmet Umut  Salur'un araştırmacı olarak görev yaptığını açıkladı. Güngörmüş, Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, Prof. Dr. Derya Tanrıverdi, Prof. Dr. İbrahim Türkbeyler  ve  Doç. Dr. Halil Ay'ın da danışman olarak projede de aldığını vurguladı.

Projenin web sitesi ücretsiz olarak hem ulusal hem de uluslararası platformda tüm sağlık profesyonellerinin erişimine açılacağını kaydeden Prof. Dr. Zeynep Güngörmüş, deprem dışındaki afet durumlarında da yaşlı bakımına yönelik hizmetlerin özelleştirilmesine kaynak olması ile yaygın etkiye ulaşılacağını vurguladı. Güngörmüş açıklamasında şunları da ifade etti: “Bunun yanı sıra oluşturulacak bu model ile sahada çalışan ekiplerin yanı sıra lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim gören sağlık öğrencilerine yönelik afetzede yaşlı bakımı ile ilgili eğitim programlarının yaygınlaşması adına akademik yapıya önerilerek projenin etkisi yaygınlaştırılacaktır. Projede yer alan lisansüstü bursiyerlerin yetiştirilmesine katkı sağlayacaktır. Afette geriatrik değerlendirme ve yönetim sisteminin kurulmasının temelini oluşturacaktır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *