Zor koşullarda yaşayan halk, 2024 yılının ilk 11 ayında 23 milyar 333 milyon 191 bin TL vergi ödedi
Ülke genelinde olduğu gibi Antep’teki aile hekimleri, hemşireler ve ebeler, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliği bir kez daha protesto etmek amacıyla iş bırakacak.
Bilindiği üzere Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, tüm itirazlara rağmen 1 Kasım'da yürürlüğe girmişti. Aile hekimleri, tartışmalı yönetmeliği protesto etmek iki defa iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Yine çalışma ve özlük haklarını düzenleyen yeni yönetmeliğe itirazlarını göstermek için 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında yeniden iş bırakacak.
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı K. Doğan Eroğulları, ‘’Aile Hekimliği Eziyet yönetmeliğine karşı sürdürülen mücadele iki kez yapılan iş bırakma eylemlerine rağmen Sağlık Bakanlığının Kasım ayı ücret hesaplamalarında bile uygulayamadığı yönetmelik inadı yüzünden Aile hekimliği çalışanları 6 Ocak 2025 tarihinde bir kez daha 5 gün iş bırakma eylemi yapmak zorunda kalacak’’ şeklinde konuştu.
‘Sağlık çalışanları olarak, performans baskısına, ekonomik kayıplara, mesleki değerlerimiz ve halkın sağlık hakkı için ocak ayında iş bırakıyoruz’ diyen Eroğulları, ‘’Türkiye'de dünyanın en yüksek enflasyon nedeniyle zor koşullarda yaşayan halkın 2024 yılının ilk 11 ayında 23 milyar 333 milyon 191 bin TL günlük miktarda vergi ödediğini (Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün açıklaması) ödenen vergilerin çoğunluğunun dolaylı vergilerden, çalışanların ücretlerinden peşin kesilen yüksek vergilerden oluştuğunu biliyoruz. Her gün okuduğumuz haberlere göre, belli kesimlerden yüksek miktarlarda vergi alınmadığı bilakis teşvikler verildiği buna karşılık çalışanların adaletli vergi talebine kayıtsız kaldığını görüyoruz. Bunun için gelirde ve vergide adalet talebimizi TBMM de devam eden bütçe görüşmelerinde dile getiren, çalışanların vergi gelirlerinin düşürülmesi, adaletli hale getirilmesi için mücadele eden milletvekillerinin çabalarını önemsiyor, desteklerini artırmalarını bekliyoruz’’ açıklamasını yaptı.
Sağlık çalışanlarının talebine karşılık veren bir Sağlık Bakanı istiyoruz
Eroğulları, ‘’Sağlık Bakanı Dr. Kemal Memişoğlu, ‘Bakmayın siz birilerinin, ‘aile hekimi bundan sonra ilaç yazamayacak, vatandaş hastaneye giderse aile hekiminin maaşı kesilecek’ gibi yalan yanlış iddialarına.’ diye başlayan demecini talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. Aile hekimliği ödeme yönetmeliğini eleştiren, geri çekilmesi için iş bırakma eylemleri yapan sağlık çalışanlarına yönelik ithamlarda bulunacağına taleplerine karşılık veren bir Sağlık Bakanı istiyoruz’’ dedi.
Vergi dilimlerinin yüzde 15’e sabitlenmesi çağrısını yineleyen Eroğulları, ‘’Birinci basamak sağlık çalışanlarını talebine kulak vereceğine hakları için iş bırakma yapan sağlık çalışanlarına ücretini kesen, gurup düşüren sağlık bakanlığı Kasım ayında yürüklüğe giren ödeme yönetmeliğini eylemleri zayıflatmak gayesiyle uygulamaktan kaçınmış olduğu açık. Ancak Kasım ayı ücret ödemlerinde zaten yetersiz sayıda olan aile sağlığı çalışanlarının ücretlerinden kesinti yaparak, sağlık çalışanları arasında çelişki yaratarak sürdürmesini kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanlığı, çalışanlarıyla tüm iletişim yollarını kapatan, yapılan iş bırakma eylemlerini küçük gösteren, hala yönetmeliği savunan tavrı ve dayatmaları karşısında birinci basamak sağlık meslek emek örgütleri 6 Ocak’ta üçüncü kez beş gün iş bırakma kararı almak zorunda bırakıldı’’ ifadelerini kullandı.