Türkiye genelinde influenza ve COVİD-19 salgınında bir artış olduğunu belirten Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi K. Doğan Eroğulları, Gaziantep’te de salgının arttığına dikkat çekti. “Bunu hem polikliniklerimize hem de hastanelere yapılan başvurulardan görüyoruz. Hastalar öksürüklerinin geçmediğini ifade ediyorlar” dedi.
Aile Sağlığı Merkezleri, aciller ve yoğun bakımlar doldu
Eroğulları, “Sağlık Bakanlığı’nın ifade ettiği gibi mevsimsel bir nezle değil, influenza ve COVİD-19 salgını var. Testler yapılmadığı için hangisinin influenza veya COVİD-19 olduğunu bilemiyoruz. Ancak yaklaşık bir aydan fazla öksürük, ateş, boğaz ağrısı, balgam ve vücutta kırgınlık ile seyreden ve özellikle 65 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olanlarda ve sağlık çalışanlarında ağır seyreden bir tablo var. Bu tablo karşısında Aile Sağlığı Merkezleri, aciller ve yoğun bakımlar doldu. Dolayısıyla bu bir salgın” şeklinde konuştu.
İnsanları hastalanmadan önce korumak gerekiyor
“Salgının bulaş yerleri işyerleri, okullar, kalabalık ortamlar, sağlık tesisleri ve toplu taşıma” diyen Eroğulları, “Kalabalık ve kapalı alanlar mutlaka maske kullanılması gerekiyor olmasının yanı sıra bu alanların çok sıkı bir şekilde havalandırılması lazım. Kişisel hijyen tedbirlerine, temizliğine ve beslenmeye dikkat edilmeli. İnsanları hastalanmadan önce korumak gerekiyor. Korumanın bir kısmı da bağışıklama dediğimiz aşılama. Grip aşıları zamanında getirip tüm nüfusa uygulayabilseydik, belki de salgın ile bu kadar yoğun bir şekilde karşılaşmamış olacaktık” dedi.
Sağlık Bakanlığı aşı tereddüdünü besleyecek bir tavır sergiliyor
Aşılama sürecinin doğru yürütülemediğini sözlerine ekleyen Eroğulları, “Sağlık Bakanlığı maalesef söylemlerinde aşı tereddüdünü besleyecek bir tavır sergiliyor. Dolayısıyla bu da halkın üzerinde bir güvensizlik yaratıyor. Bu anlamda Türk Tabipler Birliği olarak önerimiz, kapalı alanlarda maske kullanımı, ortamın sürekli havalandırılması, kişisel hijyen temizlik ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği söylüyoruz. Tüm fabrikalarda emekçiler hasta bir şekilde çalışıyor, sağlık çalışanları arasında yoğun bir enfeksiyon var” tespitini yaptı.
Yeni bir sağlık sistemi kurulmalı
Bir sorunu yok sayarak ortadan kaldırılamayacağını vurgulayan Eroğulları, “Bir sorunu yok saymak o sorunu çözmüyor aksine büyümesine neden oluyor. İnternetin yaygın olmadığı zamanlarda hastane kapılarında gördüğümüz kuyruklar, artık sanal kuyruklara dönüşmüş durumda. Bazı branşlara aylar sonrasına randevu veriliyor. Ameliyatlarda malzeme konusunda sıkıntılar var. Dolayısıyla mevcut sağlık sisteminin her yanı eğri. O yüzden yeni bir sağlık sistemi kurulmalı” çağrısında bulundu.