ANASAYFA arrow right Güncel

Atatürk’ün gençlere gösterdiği hedefler son derece önemli bir yere sahip

Atatürk’ün gençlere gösterdiği hedefler son derece önemli bir yere sahip
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2023 / 19.09
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2023 / 19.10
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak yapılan çalışmalardan bahsederek, gençlik haklarına değindi. “Gençlerin hakları, Anayasa’nın, kanunların ve uluslararası insan hakları sözleşmelerinin hükümleri ile güvence altına alınırken politika belgeleri de gençlerin haklarının çerçevesini çizmektedir” dedi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi tarafından hazırlanan ''19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Etkinliği'' Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ın katılımıyla yapıldı.

GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde düzenlenen etkinliğin açış konuşmasını yapan Gaziantep Vali Yardımcısı Salih Altınok, 19 Mayıs 1919 ruhuna değinerek, Cumhuriyetin kuruluş aşamasından bahsetti. Salih Altınok, “Cumhuriyet, Osmanlı Devleti’nin alt yapısıyla, birikimiyle, kültürel zenginlikleriyle, yetişmiş insan gücüyle, asker ve sivil bürokrasisiyle meydana gelmiş çok ciddi bir oluşumdur. Cumhuriyeti sadece 1919’da başlayan 1920’de meclise, 1923’te Cumhuriyete dönüşen bir kronoloji olarak düşünmemek lazım.  Bunun bir altyapısı var, bir asker sivil bürokrasi geçmişi var, bir mirası var. 1919 ruhunu anlamak istiyorsak Halide Edip Adıvar’ın Sultan Ahmet konuşmasının okunulmasını tavsiye ediyorum, 19 Mayıs 1919 ruhunu ateşleyen ruh o konuşmadadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Kılıç, “Gençlik haklarını münhasıran düzenleyen uluslararası bir insan hakları sözleşmesi bulunmamakla birlikte gençler, herkes gibi temel hak ve hürriyetlere sahiptir. İfade edildiği üzere Anayasa’nın 58’nci maddesi, gençlerin önemini ve gençliğin korunmasını hüküm altına almaktadır. Devletin temel normu olan Anayasa’da sayılan hak ve özgürlüklerin tamamına gençlerin sahip olduğu da açıktır. Nitekim Anayasa’nın 10’uncu maddesi herkesin, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu ifade edilmektedir” şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı, istiklal ve özgürlük ateşinin yanmasını sadece Türkiye’nin kurtuluşu olmadığını, dünyadaki mazlum, köleleştirilmiş insanların özgürlüğü noktasında örnek olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Sarıbıyık konuşmasında şunları aktardı: "Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler üzerine çıkma düşüncesi ise bugün Türkiye’nin geldiği noktada özgürlüğünü, istiklalini muhafaza etmesi içerde barışı, dışarıda sulh ve sükûneti temin etme noktasında Türkiye, dünya devletleri arasında yerini almıştır. Bugün başta savunma sanayisi olmak üzere eğitimde, sağlıkta, teknolojide ve toplumumuzun ilerlemesinde dönüştürücü lider Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, dönüştürücü bir hava yakalayarak ülkemizin dünyada önemli bir yere yükselmiş olması son derece önemlidir. Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin kurucu lideri olarak gençlere gösterdiği hedefler son derece önemli bir yere sahiptir. Gençlerin Atatürk’ün yolunda ilerleyerek ülkemizin istiklali ve özgürlüğü noktasında taviz vermeden yoluna devam ederken dünya ülkeleri arasında lider ülkeler arasında tutmak son derece önemlidir.”

Açış konuşmasından sonra Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasında dünya birincisi olan Gaziantep Özel SANKO Koleji öğrencileri; Sude Naz Gülşen ile Ekin Asyalı, başarı hikayelerini dinleyicilere aktardı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *