ANASAYFA arrow right Güncel

“Aynı anda her şeye odaklanmak, başarı getirmez”

“Aynı anda her şeye odaklanmak, başarı getirmez”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, başarı için her zaman bir konuya
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, başarı için her zaman bir konuya odaklanılması gerektiğini belirterek, “Aynı anda her şeye odaklanırsanız, başarılı olamazsınız” dedi.
Konukoğlu, TOBB ETÜ Kariyer ve Ortak Eğitim Günleri ’16 etkinliğine katılarak tecrübelerini paylaştı. Rektör Prof. Dr. Adem Şahin ve Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Semra Güral Sürmeli’nin de izlediği konuşmasında yarım asrı aşan tecrübelerini öğrencilere aktaran Konukoğlu, iş hayatı, SANKO ve Gaziantep ile ilgili bilgiler verdi.
SANKO Holding’in 1904 yılında 7 dokuma tezgahı ile temelinin atıldığını ve günümüzde tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, finans, eğitim, sağlık, AVM ve gayrimenkul olmak üzere 11 sektörde faaliyet gösterdiğini kaydeden Konukoğlu, “Hedefim 20 bin kişiyi istihdam etmekti ama teknoloji kullanımına bağlı olarak görevi devrettiğimde yaklaşık 15 bin kişide kaldık. Teknoloji bu kadar yoğun olmasaydı, bu yatırımlarda 40 bin kişi istihdam edilirdi. Ama rekabet edebilmek için teknoloji kullanımı şart” diye konuştu.

“Hayal kurun, hedefiniz olsun, hedefe odaklanın, yılmadan çalışın, zorluklar karşısında panik yapmayın. Panik yaparsanız kontrolü kaybedersiniz” diyen Konukoğlu, şöyle devam etti: “Ortaokuldan ayrılıp babamın fabrikasında çalışmaya başladım. Babam beni ustama teslim ederken, ‘Fabrikada baba yok, baba evde. Bundan böyle idari binaya da gelme. Servisle gider gelirsin’ dedi. Yer süpürdüm, tezgah sildim ama her kademeyi öğrenerek, başararak geride bıraktım. Yer süpürürken de Yönetim Kurulu Başkanlığımda da en iyisini yapmaya çaba gösterdim.Sivil toplum kuruluşlarında görev alarak çevremi genişlettim. Sizler de işinizde başarılı olmak için sivil toplum kuruluşlarında görev almaya özen gösterin. Beni en çok mutlu eden görevim, Gaziantepspor Kulübü Başkanlığı oldu. Yenmeyi ve yenilmeyi öğrendim. Yenince sahiplenip paylaşanları, yenilince malzemeci ve top toplayıcıdan başka çevremde kimsenin olmadığını gördüm.”
İnsanların aynı anda her şeyi yapma sevdaları nedeniyle odaklanma zorluğu çektiklerini anlatan Konukoğlu, “Her zaman bir konuya odaklanın. Bunu yapan başarılı olur. Örneğin, traktör fabrikasına gidiyorsam, diğer şirketlerle ilgili zihnimde tüm düğmeleri kapatırım. Sadece orası ile ilgili konulara odaklanırım. Oradan hangi duygu ile çıkarsam çıkayım, çıktığım an orasının zihnimdeki düğmesini kapatır, gideceğim şirketin düğmesini açar ve onunla ilgili düşünce derinliğine girerim” ifadelerini kullandı.
İş yaşamında yükselirken, çevredekileri kavrayan çemberin daraltılmaması ve kapatılmamasını öneren Konukoğlu, “Yükselirken arkadaşlarınızın sayısını azaltmayın. Piramidin değil, kulenin zirvesine çıktığınızı düşünün. O arkadaşlar size her zaman gerekecektir” değerlendirmesini yaptı.
Konukoğlu, hangi göreve gelirse gelsin, arkadaşlarını geride bırakmadığını, hemen hemen tamamıyla görüşmesini sürdürdüğüne vurgu yaptı.
Öğrencilere hayatlarının her anında empati yapma çağrısında bulunan Konukoğlu, “Siz yapılmasını istemediğiniz hareketi, söylenmesini istemediğiniz sözü siz de başkasına yapmayın, söylemeyin” dedi.
İş yaşamında liderin, müdürün, amirin birlikte çalıştığı kişilere zaman zaman kızabileceğini, ancak bu kızgınlığın hiçbir zaman kırgınlığa ve küslüğe dönüşmemesi gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, “Kızgınlık çok kısa bir sürede unutulmalı ve hatta kızılan kişiye en kısa sürede bu hissettirilmeli” uyarısında bulundu.
“Hırslı olun ama hırsınız hiçbir zaman aklınızın, mantığınızın önüne geçmesin” diyen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin en iyi üniversitelerinden birisinde okuyorsunuz. Ama üniversite ve hocalarınız sizin ufkunuzu, zihninizi açar, onu anlamlandırmak, içini doldurmak sizin işinizdir. Buradan diploma almakla iş bitmiyor. Hayat sizin için diplomayı aldığınız gün başlar. İş başvurusu yapmaya gittiğinizde ucuz olabilir ama düzgün, temiz kıyafet giyin. Moda diye yırtık pırtık kıyafetle gitmeyin.
İşe başladığınızda kendinizi mühendis, işletmeci gibi görmeyin. İşinizin çırağı kabul edin ki, sizden kıdemliler, ustalar bildiklerini saklamasınlar, öğretsinler. SANKO’da işe başlanırken üniversiteler arasında farklı maaş uygulaması var ama iki yıl sonra üniversite farkı kalmaz, performans devreye girer. İşe girişte bitirdiği üniversiteden dolayı maaşı düşük olan çok arkadaşınız, performansı ile açığı kapattığı gibi, daha yüksek maaş alabiliyor.”Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *