ANASAYFA arrow right Güncel

Baklavadan Gaziantep’e 100 milyon lira yıllık gelir

Baklavadan Gaziantep’e 100 milyon lira yıllık gelir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Gaziantep’in dünyada en tanınan markası, insanları çıldırtan lezzeti ile baklava altın çağını yaşıyor. Günlük 5-6 ton üretilen ve yüzde 80’i şehir dışına gönderilen baklavanın Gaziantep’e yıllık getirisi hem dudak uçuklatıyor, hem de gurur veriyor

Dünyanın en ünlü gastronomi ve seyahat dergileri, saygın gazeteleri, Gaziantep’in baklavasını sürekli haber yaparak, “Dayanılmaz bir lezzet! Sırf baklava yemek için bu kente gitmeyi değer” diyerek baklavamızın haklı şöhretini bütün dünyaya duyuruyor.

Katma değeri yüksek ürün
Sektöre fıstık stokçuları darbe vuruyor
Gaziantep’e milyonlarca lira katma değeri yüksek üretimleri ile nakit girdisi sağlayan bu usta ellere karşılık, stokçuluk, ambarcılık yaparak; haksız ve ahlakla bağdaşmayan kayıt dışı para kazananlar, sektörün gelişmesine engel oluyorlar.

Ambarcıların dokunulmazlığı mı var?
Sektörün önde gelen bir işadamı, “Bu kadarı da çok ayıp ve insafsızlık! Ambarcılığı doktoru da yapıyor, avukatı da! Şehirde o kadar çok, muazzam kayıt dışı nakit para var ki, serseri mayın gibi nereye gideceğini şaşırmış durumda. Çok cesurlar, çünkü hiç yaptırım görmemişler, korkusuzlar! Kayıt dışı bu paralar, haliyle kayıtdışı işler yapıp, kayıt dışı anormal paralar kazanıyor. Sektörün kullandığı fıstığın kilosu 100 lira oldu, ama faturasız! Fıstığın rantını üretici değil, bu bir avuç, isimleri herkes tarafından bilinen ama dokunulmayan ambarcılar kazanıyor” dedi.
Ambarcıyı devre dışı
bırakmak bu kadar zor mu?
Baklavacıların en önemli girdisi olan fıstık aslında istenirse kontrol altına alınabilir. Üreticinin mahsulü devlet tarafından desteklenerek kayıt altına alınırsa kimse faturasız mal satamaz. Böylece ambarcının oyunu bozulacak. Parayı üretici kazanacak, fıstıkta istikrar sağlanacak, ambarcı devre dışı kalacak. Bunu yapmak bu kadar mı zor!

Piyasada Afgan, İran
ve Suriye fıstığı var
Bir diğer önlem ise sektöre kısıtlı ithal izni verilmesi. Zaten piyasada kaçak yollardan gelmiş Afgan, İran ve Suriye ürünü fıstık bulunuyor. Bu legalize edilse, ‘ithalat yapılacak’ lafı bile fıstığın kilosunu anında 8-10 lira aşağı çekebileceği ifade ediliyor. Bu önlemde konuşuluyor ama bir türlü gerçekleşmiyor! Pahalanan baklava, azalan tüketim sektörü olumsuz etkiliyor.Cihan Ölmez





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *