Yolağzı Köyü Muhtarı Menderes Sarı, “Seçimin üzerinden aylar geçti, ortada herhangi bir çalışma yok. Hepsi hikaye. Su kanallarının ne olacağını bilmiyoruz. Devletin parası betona gömüldü. Böyle bir projenin olduğuna inanmıyoruz. Çünkü olsaydı 10 yıldan beri hayata geçirirlerdi” diyor
Nizip, Karkamış ve Oğuzeli ilçelerini kapsayan ve yaklaşık 2 milyon dönüm tarım alanını sulayacak olan ve 10 yıldan beri atıl bir vaziyette olan sulama kanalları, suya hasret kaldı. Hatta su olmadığından kanallar çatlama noktasına geldi. Sulama kanallarının atıl vaziyette olmasını eleştiren çiftçiler, Barak Ovası’nın sahipsiz olduğunun altını bir kez daha kalın harflerle çizdi.
Antep fıstığı ağaçları kurumaya başladı
P2 projesinin hızlandırılması gerektiğini ifade eden Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, Antep fıstığı ağaçlarının kurumaya başladığını belirtti. “350 bin dönüm arazinin 250 bin dönümü ağaçlardan oluşuyor. O yüzden Barak Ovası’nın çok acil suya ihtiyacı var” dedi.
Barak Ovası sahipsiz
Yolağzı Köyü Muhtarı Menderes Sarı, “Fırat’ın suyu Barak Ovası’na akıtılmadıkça gelecekte Antep fıstığı yok olup gidecek. Bugüne kadarki iktidarların hiçbiri el atmadı. Fıstık elden gidiyor. Hiç kimse farkında değil. Kısacası Barak Ovası sahipsiz” eleştirisinde bulundu.
Küresel iklim dolayısıyla su miktarımız çok düştü
Su olmamasının çiftçilere büyük zarar verdiğini kaydeden Doğan, “Barak Ovası’nda fıstık arazileri yaygınlaşmaya başladı. Küresel iklim dolayısıyla su miktarımız çok düştü. Barak Ovası Fırat’a çok yakın. Fırat’a 7-8 kilometre uzaklıktaki Karkamış’a bağlı mahalleler kendi imkanlarıyla su getirmeye çalışıyorlar. Çünkü bunu yapmak zorundalar. Artık ağaçlar kurumaya başladı” tespitini yaptı.
Su geldiğinde rekolte yüzde 100 artar
Doğan, “P2 ve P3’ün maliyeti çok fazla ise GES kurularak Barak Ovası’nın en ücra köşesine toprağın altından bile su götürülebilir. Belediyemizin bunu yapacak imkanı yok. Ama göreve geldiğimizde dönemin Gaziantep Valisi Davut Gül’e bu konuyu ilettik. Barak Ovası’na su geldiğinde rekolte yüzde 100 artar. Su olduğunda Antep fıstığı her sene ürün verirken, su olmazsa bir sene ürün verir bir sene vermez” açıklamasını yaptı.
Su kanalları atıl vaziyette duruyor
Sarı, “Su kanallarının yapılalı 10 yılı geçti. Fırat’tan beri getirilen su kanallarının yapımını belli bir noktadan sonra bıraktılar. Daha sonra ise su olmadığından kanallarda çatlamalar meydana geldi. Bu kanalları yapmak için binlerce fıstığı ağacı söküldü. Ama şu anda atıl bir vaziyette duruyor” şeklinde konuştu.
Devletin parası betona gömüldü
“AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Ali Şahin ile Mehmet Erdoğan, genel seçimler öncesinde köyümüzü ziyaret ettiler” hatırlatmasını yapan Sarı, “Seçimin üzerinden aylar geçti, ortada herhangi bir çalışma yok. Hepsi hikaye. Su kanallarının ne olacağını bilmiyoruz. Devletin parası betona gömüldü. Böyle bir projenin olduğuna inanmıyoruz. Çünkü olsaydı 10 yıldan beri hayata geçirirlerdi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’yi bile sulayacak Fırat hemen yanı başımızda ama faydalanamıyoruz
Türkiye’de yağışı en az olan bölgenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu hatırlatan Sarı, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde ise yağışı en az ise Barak Ovası. Suriye sınırına yakın olmamız nedeniyle çöl iklimi de etkili. Her yıl bir arazi de en az 10-15 fıstık ağacı kuruyor. Bunu her toplantıda dile getirmemize karşın herhangi bir sonuç alamıyoruz. Türkiye’yi bile sulayacak Fırat hemen yanı başımızda ama biz hiçbir şekilde faydalanamıyoruz. ” diye konuştu.