Ham madde fiyatları artmaya devam ediyor
Başkan Katmerci, “Ham madde fiyatları artmaya devam ediyor. Toptan aldığımız etin kilogramı 350 TL’yi aşmış durumda. Gaziantep’te inek, dana, keçi veya dişi koyun eti kullanılmıyor, sadece erkek koyun eti kullanılır. Bu da bizi çevre illere göre pahalı gösteriyor. Her kalitenin bir bedeli var. Ham maddelerimiz Tarım Kredi Kooperatifleri ve Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla uygun fiyata verilirse hem esnafımız hem de vatandaşımız rahat eder. Bir bardak çayın 8 lira, kahvenin 30 lira ve bir beyranın 85 lira olmasından esnaf olarak rahatsızız. Bir kişi maliyetin altında satışa ne kadar dayanabilir?” sorusunu sordu.
Alım gücünün yükselmesine yönelik çalışmalar yapılmasını istiyoruz
Personel bulamadıklarına vurgu yapan Katmerci, “Asgari ücrete zam geldiğinde anında sigorta primleri yükseliyor. Giderler arttığı zaman bu da ister istemez fiyatlara yansıyor. Hükümet bazı alanları kontrol altında tutmalı. Örneğin; bir kilogram et veya peynir 100 TL’yi, bir evin elektrik faturası 200 TL’yi, doğalgaz faturası ise 300 TL’yi geçmemeli ki alınan maaşlar enflasyon karşısında erimesin. Yani alım gücünün yükselmesine yönelik çalışmalar yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Esnafların desteklenmesi, gerçek ve reel politikalar yapılması gerekiyor
Fiyat güncellemeden memnun olmadıklarını kaydeden Katmerci, “Eğer söylenildiği gibi asgari ücrete zam yapılırsa, sigorta primleri zamlanırsa o zaman yeniden fiyatlarda güncelleme yapmak zorunda kalacağız. Ayrıca bir sanayici ile aynı sigorta primini neden ödüyorum? Sanayici ihracat yaptığında KDV iadesi alırken, biz ise yerli vatandaşa hizmet ediyorsak neden aynı kategorideyiz? Ürün alımlarında KDV oranı yüzde 1 iken satışlarda yüzde 8. Aradaki yüzde 7’lik farkı müşterim neden ödüyor? Bunların bakanlıklar tarafından düzenlenerek KOBİ esnafların desteklenmesi, gerçek ve reel politikalar yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Esnaflar, müdürlük ile değil, bakanlık ile temsil edilmeli
Esnaf Bakanlığı kurulması çağrısını yineleyen Katmerci, esnafın toplumun mihenk taşı ve bel kemiği olduğunu dolayısıyla müdürlük ile değil, bakanlık ile temsil edilmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. “Prim gün sayısının 7 bin 200’e düşürülmesi olumlu ancak yetersiz. Ama 1,5 milyon esnafın sadece 1 milyonu bu prim gün sayısından yararlanacak. Bundan faydalanmayan 500 bin esnaf içinde ayrı bir düzenleme yapılacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. Ali Göksular