ANASAYFA arrow right Güncel

Birleşik Krallığın bu şehir için önemli bir ticaret ortağı olması sevindirici

Birleşik Krallığın bu şehir için önemli bir ticaret ortağı olması sevindirici
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Odası ile Mutabakat Bildirisi imzaladı. Mutabakat Bildirisi ile her iki Ticaret Odası, Gaziantep ve İngiliz şirketleri arasındaki işbirliği fırsatlarına odaklanacak

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası tarafından, ekonomik güç birliği yoluyla İngiltere ve Türkiye’deki şirketler arasındaki ticari ilişkilerin gelişimini teşvik hedefiyle hazırlanan Mutabakat Bildirisi’nin imza törenine katılan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore,
25 yıl önce yeni bir diplomatken ilk geldiğinde ilişkilerin emekleme döneminde olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de artık pek çok dünya standardında firma var” diye konuştu. Moore, Gaziantep’in Anadolu’nun en dinamik kentlerinden biri ve Ortadoğu’ya açılan kapı. Birleşik Krallığın bu şehir için önemli bir ticaret ortağı olması sevindirici” dedi.

Ticai bağları güçlendireceğiz
Moore, “Göreve başladığım Ocak ayından bu yana, Türk iş dünyasından pek çok kişiyle tanıştım. Ve sürekli olarak aynı mesajı duyuyorum: Türkiye, Britanyalı firmalarla çalışmak, Britanya’ya yatırım yapmak ve Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu gibi üçüncü pazarlarda Britanyalı firmalarla ortak olmak istiyor. Bugün burada, Britanya Türkiye Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Odası arasında imzaladığımız mutabakat zabtı ile ülkelerimiz arasındaki ticari bağları güçlendirmek için önemli bir adım atıyoruz” diye konuştu.

Mutabakat zaptı ticari işbirliği
ve bilgi alış verişini kapsıyor
Gaziantep’te yapılan imza törenine İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un yanısıra İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gaunt ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve Gaziantepli işadamları katıldı. Mutabakat Bildirisi (MOU - Memorandum of Understanding), iki ülkedeki şirketlerin ticaret, yatırım, teknoloji transferi, teknik, mesleki deneyim, ekonomik ve ticari yasa - yönetmelik hakkında bilgi alışverişi gibi konuları kapsıyor.

Karşılıklı teşvikler ve
kolaylıklar sağlanacak

İmza töreni sırasında Richard Moore, köklü geçmişe sahip her iki ticaret odası arasında işbirliğini güçlendirici bu tür faaliyetlerin geliştirilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek , Türkiye’deki İngiltere Ticaret Odası’nın iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkileri arttırma çabalarında stratejik bir ortak olduğunu belirtti. Chris Gaunt, Mutabakat Bildirisi ile Gaziantepli şirketlere İngiltere’deki şirketlerle karşılıklı teşvikler ve kolaylıklar sağlanmasına öncülük etmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Mutabakatı çok önemli
bir fırsat olarak görüyoruz
GTO Başkanı Eyüp Bartık ise, İngiltere’nin Gaziantep’in önemli ticaret partnerlerinden biri olduğunu belirterek, İngiltere’nin Gaziantep’in en çok ihracat yaptığı 10 ülke arasında 6.sırada yer aldığını ifade etti. Aramızdaki güçlü ticari ilişkilerin daha da ileriye taşımayı arzuluyoruz diyen Bartık, Gaziantepli şirketlerle ve İngiltere arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha da ileri götürülmesi için bu mutabakatı çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.
Bu anlaşma ile Türkiye ve İngiltere’deki şirketler, ikili yatırım ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla seminer, konferans ve eğitim programları düzenlerken aynı zamanda kendi bölgelerinde iş yapmanın inceliklerini de birbirleriyle paylaşacaklardır.

Mutabakat Bildirisi’nin kapsamı şöyle:
Ticaret, yatırım, teknoloji transferi alanlarında etkili işbirliğini teşvik edecek ve kolaylaştıracak, ekonomik ve endüstriyel faaliyetlerde, bilgi alışverişi yolu ile iki ülke arasındaki ekonomik ve sanayi işbirliği genişleyecek, iş fırsatları hakkındaki bilgiler karşılıklı olarak paylaşılacak.
Ortak girişimler yoluyla yatırım ve teknoloji transferi teşvik edilecek ve belirli projeleri ve ortakları belirlemek için karşılıklı destek sağlanacak.
İkili ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla her iki ticaret odasının üyelerine yönelik seminerler, konferanslar ve eğitim programları düzenlenecek. Fuar ve sergilere katılımda destek verilecek.
Ticaret Odası üyelerinin işbirliğini genişletmek için iki ülke arasındaki sanayi ve ticari heyetlerin ziyaretleri ve alışverişleri kolaylaştırılacak
İki ülke arasındaki ticari, endüstriyel ve ekonomik yasa ve yönetmelik hakkında bilgi alışverişi kolaylaştırılacak,
Üyeler arasında teknik ve mesleki deneyim alışverişi teşvik edilecek. Periyodik görüşmelerle karşılıklı ilerlemeler gözden geçirilecek.
Dış ticaret ve yatırım ile ilgili mevcut yasa ve yönetmeliklerle ilgili bilgi alışverişinde bulunulacak.

Bilgi, bağlantılar ve işletme maliyetleri göz
önüne alınarak yapılacak etkinliklerin kapsamı;
Enerji, bilişim, ilaç, sağlık, nano teknoloji, bilim ve inovasyon gibi sektörlerden başlayarak üç ayda bir iki sektörü kapsayacak eğitim programları ve seminerler planlanacak. Ayrıca İngiliz ve Türk şirketlerinin bu alanlarda gerçekleştirebilecekleri işbirliği fırsatları değerlendirilecek.
Hedef şirketlerin belirlenmesi ile İngiltere ve Türkiye arasında uluslararası bir İş Yerleştirme Düzeni kurulacak.
Biri Türkiye’de biri İngiltere’de olmak üzere her yıl iki ulusal fuarda ticari katılım teşvik edilerek, daha fazla işin etkinleştirilmesine imkan sağlanacak.

Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası: Türkiye ile İngiltere arasında 125 yıldır ticari ve kültürel bir köprü görevi üstlenir. İngiltere dışında faaliyet gösteren ikinci en eski Ticaret Odasıdır. Oda, 2013 yılında UKTI (Birleşik Krallık Ticaret&Yatırım Departmanı) ile İngiltere ve Türkiye arasında ticareti artıracak olanakları destekleyen Stratejik Ortaklık anlaşması imzalamıştır. Anlaşma çerçevesinde iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmek ve yeni işbirlikleri yaratmak hedefiyle projeler geliştirilmektedir. Bu girişim, Türk ve İngiliz firmalarına her iki ülkede ve Orta Asya gibi üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları sunmakta, Türkiye’deki Britanyalı şirketler, yatırımcılar ve hissedarlar için güçlü ve sürdürülebilir bir ekosistem yaratmaktadır.
Oda, Türk firmalarıyla iş yapmak isteyen İngiliz firmalarını, Türkiye ekonomisi ve şirketleri hakkında bilgilendirirken, üyeleri adına İngiltere’deki Ticaret ve Sanayi Odaları’yla ve Ticaret Bakanlığı ile ilişkileri geliştirir. Avrupa’daki İngiliz Ticaret Odaları Konfederasyonu’nun (COBCOE) üyesidir.Cihan Ölmez


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *