“Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim” konferansında, “Çağdaş ülkelerin seviyesine ulaşmak noktasında en önemli yol eğitimdir. Devlet ve toplum olarak eğitime daha fazla önem vermeliyiz” vurgusu yapıldı
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, “Haydi Kızlar Okula, ücretsiz kitap dağıtımı, taşımalı eğitim ve daha bir çok noktada yaptığımız hizmetler sayesinde okullaşma oranını artırdık” derken, Vali Erdal Ata da, “5. Organize Sanayi Bölgesi’ne 5 tane mesleki lisesi yapmayı düşünüyoruz. Çağdaş ülkelerin seviyesine ulaşmak noktasında en önemli yol eğitimdir. Devlet ve toplum olarak eğitime daha fazla önem vermeliyiz” diye konuştu
“Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim” konulu Ulusal Konferans Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ile birçok ilin İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve çok sayıda eğitimcinin katılımı ile gerçekleşti.
12’yıllık eğitim projesi önemli yol katedildi
Tuğcan Otel’de gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek konferans mesleki teknik eğitimde kalitenin önemine dikkat cekip iş dünyası ve mesleki eğitim arasında karşılıklı güvenin geliştirip katkıda bulunulması amaçlanıyor. Mayıs 2012’de başlayıp 2014’ün Mayıs ayında tamamlanması öngörülen proje bazı aksaklıklar nedeniyle 2014’ün Aralık ayına ertelenmişti. 21 pilot il arasında olan Gaziantep’te gerçekleştirilen konferansta konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, “2000’li yıllar ile günümüzü karşılaştırdığımızda özellikle zorunlu 12’yıllık eğitim projemiz ile birlikte ne kadar yol katettiğimiz görülecektir” dedi.
ilkokullarda okullaşma
oranı yüzde 99’ları buldu
Çelik, “Üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliği ülkeleri ile aramızda çok geniş mesafelar vardı. 2003 yılının başından beri hayata geçirdiğimiz proje sayesinde gelişmiş ülkelerle aramızdaki mesafe kapanmış durumda. Avrupa Birliği sürecinde eğitim konusundaki bütün adımları attık. Eğitime erişim noktasına baktığımızda okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 10.6 civarından 2012’e kadar yüzde 70’e ulaşmış durumda. Zorunlu eğitimin 8 yıl olduğu 2000’li yıllara baktığımızda ilkokullarda okullaşma oranı yüzde 90’larda.Fakat bu oran 12’yıllık zorunlu eğitim projemizle birlikte yüzde 99’ları bulmuş durumda. Bu rakamlara ulaşmak çok kolay olmadı. Uyguladımız projeler sayesinde bu noktayı gelindi. Haydi Kızlar Okula, ücretsiz kitap dağıtımı, taşımalı eğitim ve daha bir çok noktada yaptığımız hizmetler sayesinde okullaşma oranını bu seviye ulaştırdık. Aynı çerçevede Orta öğretimdeki okullaşma oranları yüzde 50’lilerden yüzde 85’lere ulaştırdık. Yine eskiden eğitimde kalma yılı 5.6 iken 12 yıllık zorunlu eğitim projemizin hayata geçişi ile birlikte eğitimde kalma süresini gelişmiş ülkelerdeki gibi 11-12 yıla taşımaya çalışıyoruz. ülkemizi hakettiğimiz noktalara ulaştıracağız” dedi.
Gaziantep Türkiye’nin yıldızı
Okullarda, bilgi teknolojilerin kullanımının çok düşük olduğunu, toplam kullanılan bilgisayarlar sayısının100 bin civarında olduğunu dile getiren Çelik. “Geliştirdiğimiz projelerle okullarda bilgi ve teknoloji sınıfları oluşturduk. Yaklaşık 1 milyon bilgisayarın eğitimde kullanılması için imkan yarattık. Fatih Projesi ile her öğrencinin çağa uygun araçlar kullanmasını sağlayacağız. Hükümetimiz sadece finansal açıdan değil, insan kaynakları açısından da çok önemli adımlar attı. Her sene 50 bin meslektaşımızı kadrolaştırdık. Öğrenci başına düşen öğretmen sayısında Avrupa Birliği ortalamalarını yakalamak üzereyiz. 2006 yılında ‘Mesleki Eğitim Yeterlilik’ Kurumu kuruldu. Meslek standartlarını yükseltmek, beceri kazanımı artırmak için çok verimli oldu. Mesleki eğitimde belge cok önemli. Artık belgelendirme merkezlerimiz var. Uluslararası geçerliliği olacak. Avrupa Birliği ile eş değer olacak. Ülkemizin eğitim alanında geldiği nokta diğer alanlarda da etkisini gösteriyor. Gaziantep’i özellikle seçtik. Sanayisi ile Güneydoğu’nun değil Türkiye’nin yıldızıdır. Böyle bir çalışma ile eğitim ve sektör temsilcilerinin biraraya gelip bu konferansı düzenlemesi neticelerin ülke geneline yayılması konusu çok önemli. Antep’in verdiği ve vereceği katkıdan dolayı teşekkür ederim” dedi.
Gençlerimize bir meslek kazandırmak
önemli bir sorumluluğumuzdur
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik’ten sona konuşan Vali Erdal Ata, “Uluslarası normların daha fazla önem kazandığı süreçte, ülkelerin uluslarası deneyimlerden faydalanıp kendi ulusal değerleri ile uyumlu projeler üretmesi kalite açsından çok önemlidir. Gelişmiş ülkeler arasında yer almak isteyen ülkemizin en önemli kaynağı genç nufüs kaynağıdır. Gençlerimize bir meslek kazandırmak üretken hale getirmek önemli bir sorumluluğumuzdur. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ülkesine ve ailesine faydalı olabilecek seviyeye gelmesi için onlara gerekli donanımlar kazandırmaktır. Milli eğitim Bakanlığınca ilgili kuruluşların işbirliği ile çok önemli projeler geliştirilmiştir. Daha çok önemli işler yapılacaktır” dedi.
Meslek lisesi oranı yüzde 45’11’dir
Ata, “Bir sanayi şehri olan kentimizde “Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim” konferansının düzenlemesinden dolayı herkese teşekkür ederim. Gaziantep’te mesleki ve teknik eğitim veren 53 okulumuz var.Bu okullarda eğitim gören yaklaşık 50 bin öğrencimiz bulunmaktadır. Bu okullarda derslik başına 49 öğrenci düşmektedir. Meslek liselerinin genel orta öğretim kurumunlarındaki payı ilimizde yüzde 45.11’dir.Bu Türkiye ortalamasının biraz üzerinde bir oran. Türkiye ortalaması yüzde 43’tür. Meslek lisellerimizde 48 alanda ve 95 dalda eğitim ve öğretim verilmektedir. Meslek liseleri için yeni okullar ve derslikler yapacağız. Bu okulları da yaptığımızda mesleki lise oranı ilimizde yüzde 50’lileri bulacaktır” dedi.
5. OSB’ye 5 meslek lisesi yapılacak
Ata, “Gaziantep sanayi ve ticaret alanında merkezi bir şehirdir. Bir sanayi üretim merkezi olduğumuz için ilimizde mesleki eğitim önemi daha fazla artmaktadır.
Sanayi üretimi için verimli eleman yetiştirmek, KOBİ’lerin ara eleman ihtiyacına cevap olabilmek için şehrimizde mesleki eğitim konusu çok önemli. Sanayi şehri olan Gaziantep sanayinin taleplerine nitelikli personel eleman yetiştirme de aynı doğrultuda olmalıdır. Kentimizde 4 tane Organize Sanayi Bölgemiz bulunmaktadır. Şuan 5. Organize Sanayi Bölgesi’ni kuruyoruz. 4 Organize Sanayi Bölgemizde 840 civarında fabrika üretim yapmakta ve bu fabrikalarda 120 bine yakın insanımız çalışıyor. Ayrıca OSB’ler dışında sanayi bölgeleri de var. Bu bölgeler de de üretim yapılmaktadır. Buralarda da 20-30 bine yakın insan çalışmaktadır. Sanayi ve üniversite işbirliğine çok önem veriyoruz. Bu eksende ilimizde kurulacak 5. Organize Sanayi Bölgesi’ne 5 tane mesleki lisesi yapmayı düşünüyoruz. Çağdaş ülkelerin seviyesine ulaşmak noktasında en önemli yol eğitimdir. Devlet ve toplum olarak eğitime daha fazla önem vermeliyiz” dedi.
Eğitimde kaliteyi daha
azla artırmak için çalışacağız
Konferansta bir konuşma yapan AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, “Artık Türkiye’nin eğitiminde kalite kelimesini telafüz edebiliriz. Son 12 yılda çok büyük adımlar atıldı. Ancak bunlarla sınırlı kalınmayacak. Bütün kurumları ve sivil toplum örgütleri ile eğitimde kaliteyi daha fazla artırmak için ortaklaşa çalışma içerisinde olacağız. Meslek standartlarını geliştirmek için ‘Mesleki Eğitim Yeterlilik’ Kurumu kuruldu. Yaptığımız reformlarla Avrupa Birliği seviyesine ulaştık. Okul müdürlerimiz ve öğrencilerimizle bir araya gelip bu projeyi nasıl daha verimli hale getirebilirizi konuştuk” dedi.
Kalitenin bir hayat biçimidir
Konferansa katılan YÖK Temsilcisi Doç. Dr. Behçet Gülenç, kalitenin bir hayat biçimi olduğunu belirterek, “Burada kalite ile ilgili şimdiye kadar çok çalışma yapıldı. Bundan önce yapılan çalışmalarda da çok değişik çıktılar edinildi. Kalite ile ilgili çok çalışma var. Bizim YÖK’te de bir çalışma sistemimiz var. Aslında üniversitelerin hepsinde bir çalışma sistemi var. Sistematik bir şekilde oluyor aslında kalitenin çok çeşidi var. Kaliteyi tek başına elde etmek mümkün değil” diye konuştu.
Türk eğitim sisteminde artık kalitenin telaffuz edilebildiğini belirten AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise “Milli eğitim bakanlığımız tarafından başlatılan mesleki eğitimde kalite projesinin ulusal konferansında bir aradayız. Milli eğitim bakanlığımızda, Türk eğitim sisteminde artık kaliteyi telaffuz edebiliyoruz. Bu kalitenin telaffuzundan son 10 yılda Türkiye çok önemli adımlar atıyor, çok önemli reformlara imza attı. Çok güzel işler yaptı. Yeter mi?Yetmez. İnşallah daha çok çalışarak Türkiye’yi muasır medeniyetler üstüne çıkaracağız” şeklinde konuştu.Cihan Ölmez
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, “Haydi Kızlar Okula, ücretsiz kitap dağıtımı, taşımalı eğitim ve daha bir çok noktada yaptığımız hizmetler sayesinde okullaşma oranını artırdık” derken, Vali Erdal Ata da, “5. Organize Sanayi Bölgesi’ne 5 tane mesleki lisesi yapmayı düşünüyoruz. Çağdaş ülkelerin seviyesine ulaşmak noktasında en önemli yol eğitimdir. Devlet ve toplum olarak eğitime daha fazla önem vermeliyiz” diye konuştu
“Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim” konulu Ulusal Konferans Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ile birçok ilin İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve çok sayıda eğitimcinin katılımı ile gerçekleşti.
12’yıllık eğitim projesi önemli yol katedildi
Tuğcan Otel’de gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek konferans mesleki teknik eğitimde kalitenin önemine dikkat cekip iş dünyası ve mesleki eğitim arasında karşılıklı güvenin geliştirip katkıda bulunulması amaçlanıyor. Mayıs 2012’de başlayıp 2014’ün Mayıs ayında tamamlanması öngörülen proje bazı aksaklıklar nedeniyle 2014’ün Aralık ayına ertelenmişti. 21 pilot il arasında olan Gaziantep’te gerçekleştirilen konferansta konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, “2000’li yıllar ile günümüzü karşılaştırdığımızda özellikle zorunlu 12’yıllık eğitim projemiz ile birlikte ne kadar yol katettiğimiz görülecektir” dedi.
ilkokullarda okullaşma
oranı yüzde 99’ları buldu
Çelik, “Üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliği ülkeleri ile aramızda çok geniş mesafelar vardı. 2003 yılının başından beri hayata geçirdiğimiz proje sayesinde gelişmiş ülkelerle aramızdaki mesafe kapanmış durumda. Avrupa Birliği sürecinde eğitim konusundaki bütün adımları attık. Eğitime erişim noktasına baktığımızda okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 10.6 civarından 2012’e kadar yüzde 70’e ulaşmış durumda. Zorunlu eğitimin 8 yıl olduğu 2000’li yıllara baktığımızda ilkokullarda okullaşma oranı yüzde 90’larda.Fakat bu oran 12’yıllık zorunlu eğitim projemizle birlikte yüzde 99’ları bulmuş durumda. Bu rakamlara ulaşmak çok kolay olmadı. Uyguladımız projeler sayesinde bu noktayı gelindi. Haydi Kızlar Okula, ücretsiz kitap dağıtımı, taşımalı eğitim ve daha bir çok noktada yaptığımız hizmetler sayesinde okullaşma oranını bu seviye ulaştırdık. Aynı çerçevede Orta öğretimdeki okullaşma oranları yüzde 50’lilerden yüzde 85’lere ulaştırdık. Yine eskiden eğitimde kalma yılı 5.6 iken 12 yıllık zorunlu eğitim projemizin hayata geçişi ile birlikte eğitimde kalma süresini gelişmiş ülkelerdeki gibi 11-12 yıla taşımaya çalışıyoruz. ülkemizi hakettiğimiz noktalara ulaştıracağız” dedi.
Gaziantep Türkiye’nin yıldızı
Okullarda, bilgi teknolojilerin kullanımının çok düşük olduğunu, toplam kullanılan bilgisayarlar sayısının100 bin civarında olduğunu dile getiren Çelik. “Geliştirdiğimiz projelerle okullarda bilgi ve teknoloji sınıfları oluşturduk. Yaklaşık 1 milyon bilgisayarın eğitimde kullanılması için imkan yarattık. Fatih Projesi ile her öğrencinin çağa uygun araçlar kullanmasını sağlayacağız. Hükümetimiz sadece finansal açıdan değil, insan kaynakları açısından da çok önemli adımlar attı. Her sene 50 bin meslektaşımızı kadrolaştırdık. Öğrenci başına düşen öğretmen sayısında Avrupa Birliği ortalamalarını yakalamak üzereyiz. 2006 yılında ‘Mesleki Eğitim Yeterlilik’ Kurumu kuruldu. Meslek standartlarını yükseltmek, beceri kazanımı artırmak için çok verimli oldu. Mesleki eğitimde belge cok önemli. Artık belgelendirme merkezlerimiz var. Uluslararası geçerliliği olacak. Avrupa Birliği ile eş değer olacak. Ülkemizin eğitim alanında geldiği nokta diğer alanlarda da etkisini gösteriyor. Gaziantep’i özellikle seçtik. Sanayisi ile Güneydoğu’nun değil Türkiye’nin yıldızıdır. Böyle bir çalışma ile eğitim ve sektör temsilcilerinin biraraya gelip bu konferansı düzenlemesi neticelerin ülke geneline yayılması konusu çok önemli. Antep’in verdiği ve vereceği katkıdan dolayı teşekkür ederim” dedi.
Gençlerimize bir meslek kazandırmak
önemli bir sorumluluğumuzdur
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik’ten sona konuşan Vali Erdal Ata, “Uluslarası normların daha fazla önem kazandığı süreçte, ülkelerin uluslarası deneyimlerden faydalanıp kendi ulusal değerleri ile uyumlu projeler üretmesi kalite açsından çok önemlidir. Gelişmiş ülkeler arasında yer almak isteyen ülkemizin en önemli kaynağı genç nufüs kaynağıdır. Gençlerimize bir meslek kazandırmak üretken hale getirmek önemli bir sorumluluğumuzdur. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ülkesine ve ailesine faydalı olabilecek seviyeye gelmesi için onlara gerekli donanımlar kazandırmaktır. Milli eğitim Bakanlığınca ilgili kuruluşların işbirliği ile çok önemli projeler geliştirilmiştir. Daha çok önemli işler yapılacaktır” dedi.
Meslek lisesi oranı yüzde 45’11’dir
Ata, “Bir sanayi şehri olan kentimizde “Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim” konferansının düzenlemesinden dolayı herkese teşekkür ederim. Gaziantep’te mesleki ve teknik eğitim veren 53 okulumuz var.Bu okullarda eğitim gören yaklaşık 50 bin öğrencimiz bulunmaktadır. Bu okullarda derslik başına 49 öğrenci düşmektedir. Meslek liselerinin genel orta öğretim kurumunlarındaki payı ilimizde yüzde 45.11’dir.Bu Türkiye ortalamasının biraz üzerinde bir oran. Türkiye ortalaması yüzde 43’tür. Meslek lisellerimizde 48 alanda ve 95 dalda eğitim ve öğretim verilmektedir. Meslek liseleri için yeni okullar ve derslikler yapacağız. Bu okulları da yaptığımızda mesleki lise oranı ilimizde yüzde 50’lileri bulacaktır” dedi.
5. OSB’ye 5 meslek lisesi yapılacak
Ata, “Gaziantep sanayi ve ticaret alanında merkezi bir şehirdir. Bir sanayi üretim merkezi olduğumuz için ilimizde mesleki eğitim önemi daha fazla artmaktadır.
Sanayi üretimi için verimli eleman yetiştirmek, KOBİ’lerin ara eleman ihtiyacına cevap olabilmek için şehrimizde mesleki eğitim konusu çok önemli. Sanayi şehri olan Gaziantep sanayinin taleplerine nitelikli personel eleman yetiştirme de aynı doğrultuda olmalıdır. Kentimizde 4 tane Organize Sanayi Bölgemiz bulunmaktadır. Şuan 5. Organize Sanayi Bölgesi’ni kuruyoruz. 4 Organize Sanayi Bölgemizde 840 civarında fabrika üretim yapmakta ve bu fabrikalarda 120 bine yakın insanımız çalışıyor. Ayrıca OSB’ler dışında sanayi bölgeleri de var. Bu bölgeler de de üretim yapılmaktadır. Buralarda da 20-30 bine yakın insan çalışmaktadır. Sanayi ve üniversite işbirliğine çok önem veriyoruz. Bu eksende ilimizde kurulacak 5. Organize Sanayi Bölgesi’ne 5 tane mesleki lisesi yapmayı düşünüyoruz. Çağdaş ülkelerin seviyesine ulaşmak noktasında en önemli yol eğitimdir. Devlet ve toplum olarak eğitime daha fazla önem vermeliyiz” dedi.
Eğitimde kaliteyi daha
azla artırmak için çalışacağız
Konferansta bir konuşma yapan AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, “Artık Türkiye’nin eğitiminde kalite kelimesini telafüz edebiliriz. Son 12 yılda çok büyük adımlar atıldı. Ancak bunlarla sınırlı kalınmayacak. Bütün kurumları ve sivil toplum örgütleri ile eğitimde kaliteyi daha fazla artırmak için ortaklaşa çalışma içerisinde olacağız. Meslek standartlarını geliştirmek için ‘Mesleki Eğitim Yeterlilik’ Kurumu kuruldu. Yaptığımız reformlarla Avrupa Birliği seviyesine ulaştık. Okul müdürlerimiz ve öğrencilerimizle bir araya gelip bu projeyi nasıl daha verimli hale getirebilirizi konuştuk” dedi.
Kalitenin bir hayat biçimidir
Konferansa katılan YÖK Temsilcisi Doç. Dr. Behçet Gülenç, kalitenin bir hayat biçimi olduğunu belirterek, “Burada kalite ile ilgili şimdiye kadar çok çalışma yapıldı. Bundan önce yapılan çalışmalarda da çok değişik çıktılar edinildi. Kalite ile ilgili çok çalışma var. Bizim YÖK’te de bir çalışma sistemimiz var. Aslında üniversitelerin hepsinde bir çalışma sistemi var. Sistematik bir şekilde oluyor aslında kalitenin çok çeşidi var. Kaliteyi tek başına elde etmek mümkün değil” diye konuştu.
Türk eğitim sisteminde artık kalitenin telaffuz edilebildiğini belirten AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise “Milli eğitim bakanlığımız tarafından başlatılan mesleki eğitimde kalite projesinin ulusal konferansında bir aradayız. Milli eğitim bakanlığımızda, Türk eğitim sisteminde artık kaliteyi telaffuz edebiliyoruz. Bu kalitenin telaffuzundan son 10 yılda Türkiye çok önemli adımlar atıyor, çok önemli reformlara imza attı. Çok güzel işler yaptı. Yeter mi?Yetmez. İnşallah daha çok çalışarak Türkiye’yi muasır medeniyetler üstüne çıkaracağız” şeklinde konuştu.Cihan Ölmez