ANASAYFA arrow right Güncel

Çiçekler, duyguların tercümanıdır

Çiçekler, duyguların tercümanıdır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
‘Dünya Çiçekçiler Günü’ düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
‘Dünya Çiçekçiler Günü’ düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Sabah saatlerinde Şehitliği ziyaret eden Gaziantep Çiçekçiler Derneği üyeleri daha sonra şehrin işlek caddelerinde arabaları ile tur atıllar. Vatandaşlara karanfil dağıtıp Çiçekçiler Günü’nü kutlayan esnaf gece saatlerinde tüm üyelerin katılımı ile Şato Restorant’ta bir eğlence düzenledi.
Dünyanın bir çok yerinde Mayıs’ın ilk haftasında kutlanan Çiçekçiler Günü ülkemizde 1985’ten beri kutlanılıyor.
Huzurevi ve hastaneleri ziyaret eden çiçekçiler mesleklerinin önemini anlatıyorlar. Gaziantep’in ilk çiçekçi dükkanlarından olan ve 40 yıldır çiçekçilik yapan Metin Çiçekçilik çalışanı Serdal Demir, çiçekçilerin insanların duygularını ortak olduğunu söyledi.
Demir, çocukluğundan beri bu işte çalıştığını söylerken, “Her yere gidiyoruz. Resmi protokollerden eğlencelere, doğum günlerinden ölüm günlerine insanların bütün duygularının tercümanı oluyoruz. Anneler doğum yaptığında bize bir buket çiçek siparişi verilir. Sonra doğan çocuğun sünneti için bize gelirler. Çocuk büyür annesine, sevgilisine öğretmenine çiçek almak için bizimle ilişkisi devam eder. Bu anlamda insanların önemli günlerine ve hayatlarına dahil oluyoruz” dedi.
Demir, “Gaziantep’te eskiden çiçek kültürü azdı. İnsanların kendi bağ-bahçesi vardı. Ancak artık insanlar bahçelerle uğraşamıyor. Tabi bazı insanlar kendilerine özel bahçeler yapıyor o başka. İnsanların çoğu çiçek ihtiyaçlarını çiçekçilerden giderir. Son yıllarda çiçek alma kültüründe bir artış var. Özellikle özel günlerde çok rağbet var. Müşterilerimizin çoğunluğu elit insanlar. Belirli bir kültür birikimleri var. Yoksul insanlar az alır. Gül, Karanfil, Orkide, Kazablanka, Papatya, Menekşe, Sümbül, Nergiz gibi çok çeşidimiz var. Yapay ve canlı diye ayırıyoruz. Yapayların çoğunluğu Antep’te üretiliyor. Canlı çiçeklerin çoğunu şehir dışından alıyoruz. Mersin ve Antalya çiçekçilik konusunda çok başarılı” dedi.
Antep’te ilk yıllarda 8 tane çiçekçi dükkanı varken şimdi 130-150 arasında esnaf olduğunu söyleyen Demir, “Bizler çiçekleri özene-bezene hazırlıyoruz. İnsanların talepleri doğrultusunda buket hazırlıyoruz. Çiçekçi esnafında çalışan bizlerin pek sosyal hayatı olmuyor. Tek sıkıntımız bu. Onun dışında herhangi olumsuz bir durumumuz yok. Hastane ziyaretlerinde insanlar çiçeği götürürken içeri bırakmamaları konusnda bizlerde uyarıyoruz. Bilindiği gibi çiçek içerde kaldığında hastaya zarar verebiliyor. Hastane çalıyanları da bu konuda uyarıyorlar. Bizler de götürdüğümüzde kimden geldiğini söyeliyip hasta yakınına teslim ediyoruz” şeklinde konuştu. Cihan Ölmez


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *