ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçiyi kuraklık korkusu sardı

YAYINLAMA: 09 Kasım 2022 / 21.29
GÜNCELLEME: 09 Kasım 2022 / 21.29
Kuraklığın en fazla etkilediği illerden biri olan Gaziantep, Meteoroloji Müdürlüğü Kuraklık Risk Haritasında ‘Şiddetli Kurak’ olarak belirtilen Kırmızı alanda yer alıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Eylül alansal yağış değerlendirmesi verilerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıla oranla yağış oranı yüzde 87 oranında azalırken, Ekim 2020 ile Eylül 2022 verilerinin yer aldığı 24 aylık dönemi kapsayan Meteoroloji Müdürlüğü Kuraklık Risk Haritasında ise kentimiz ‘Şiddetli Kurak’ olarak adlandırılan kırmızı bölüm içerisinde bulunuyor. 

Kuraklık kaderimiz olmamalı

Hububat ekim hazırlığı yapan çiftçiler, havaların kurak gitmesi nedeniyle büyük bir endişe yaşıyor. Önceki gün kent genelinde meydana gelen yağış ise üreticilerin yüzlerini güldürmedi. Çiftçilerin, ‘Kuraklık kaderimiz olmamalı’ diyerek, kent genelinde yarım kalan barajların bir an önce tamamlanmasını ve Fırat’ın suyunun Gaziantep’e çevrilmesini istedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde iki yıldır kuraklık yaşanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde iki yıldır kuraklık yaşanıyor. Hububatta ve kırmızı mercimekte önemli verim düşüklükleri oldu. Bölgede bu yıl da halen yağış olmaması çiftçilerimizde benzer bir durumla karşı karşıya kalma endişesi yarattı. Hububat ekimi sonrası kasım ve aralık aylarında yağış olmaması halinde hububatta önemli verim kayıpları yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Üretim olmazsa gıda sıkıntısı yaşanabilir

İklim değişikliği nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklık yaşandığını belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, kuraklığın devam edeceği uyarısı yaptı. “Bu zaman kadar hububat ekimi yapılmalıydı ama yağışın olmaması nedeniyle ekimler yapılmadı. Önceki gün yağış oldu fakat yeterli düzeyde değil. Şu ana kadar metrekareye 300 kilogram düşmesi gerekirken rakam bunun çok altında. Dolayısıyla çiftçilerde kuraklık korkusu var ve üretim olmazsa gıda sıkıntısı yaşanabilir” dedi.

Fırat suyunun Gaziantep çiftçisi ile buluşturulması gerekiyor

Yiğit, Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere 500 kilogram arpa ve buğday tohumu desteğinde bulunduğunu ifade etti. “Büyükşehir belediyesi çiftçilere mazot desteğinde de bulunacak. Ekim zamanında çiftçiye daha çok destek verilmesi lazım ki boş tarla kalmasın. Çünkü kuraklık geçen sezon hububat kadar fıstık ve zeytini rekoltelerini de olumsuz etkilemeye başladı. Kuraklığın artık çiftçinin kaderi olmaması lazım. Bunun için yarım kalan barajların bir an önce tamamlanması, Fırat suyunun da Gaziantep çiftçisi ile buluşturulması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Adem Kesenek

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *