Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilleri ve bakanlarla AK Parti Genel Merkezi'nde kahvaltıda bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde fahiş fiyat artışları, esnafların yaşadığı kredi sorunları, çiftçiler ve meclis çalışmaları vardı. Erdoğan, milletvekillerinin illerindeki sorunları dinledi, vekillere ve bakanlara alanlarıyla ilgili talimatlar verdi.
Erdoğan'dan esnafların kredi mağduriyeti giderilsin talimatı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekillerine “seçime kadar illerinizdeki eksikleri giderin sorunlara odaklanın” talimatı verdi. Toplantıda seçime yönelik çalışmalar da konuşuldu. Milletvekilleri illerindeki öne çıkan sorunları anlattı. Ortak sorunlardan biri son dönemde özellikle esnafın kredi şikayetlerinin artması oldu. Esnafların kredi konusunda sıkıntı yaşadığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlara bu konuda kısa sürede bir çalışma yapılsın talimatı verdi.
"Fahiş fiyatla mücadele konusunda somut adımlar atmak için çalışılsın"
Vekiller, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vatandaşın son dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntıları sıklıkla dile getirdiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fahiş fiyatla mücadele konusunda neler yapılıyor diye sorduğu ve bu konuya ağırlık verilsin talimatı verdiği öğrenildi. Erdoğan, bakanlara seçime kadar enflasyon ve fahiş fiyatla mücadele konusunda somut adımlar atmak için çalışılsın dedi.
Şikayetlerden biri de çiftçilerin durumuna yönelikti. Toplantıda mazot fiyatları ve çiftçilerin giderleri ile ilgili illerden çok şikayet geldiği de belirtildi. Erdoğan'ın bir talimatı da Tarım ve Orman Bakanı Vakit Kirişci'ye oldu. Kirişci'ye bu konuda yapılan çalışmalar soruldu. Çiftçiye yönelik yeni düzenlemeler yapılsın talimatı verildi.
AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekillerinden illerdeki çalışmaların yanı sıra Meclis çalışmalarına da etkin katılmalarını istedi. Meclisin kapalı olduğu günlerde 'illere yoğunlaşılsın' talimatı verdi. Erdoğan ayrıca, boş polemiklerle değil icraatla öne çıkılsın, dedi. Söylemlere dikkat edilmesi konusunda da partilileri uyardı.
Son dönemde AK Parti'den ayrılıyor mu söylentileriyle gündeme gelen Mehmet Kasım Gülpınar'ın da toplantıya katıldığı öğrenildi. Erdoğan Gülpınar'la da özel olarak konuştu, görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. İHA
ekoya fotolu
Eylül ayında kartlı ödemeler yüzde 128 arttı
Eylül ayında yapılan toplam kartla ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artarak 363,4 milyar TL oldu.
Eylül ayı sonunda Türkiye'de 95,3 milyon adet kredi kartı, 164,6 milyon adet banka kartı ve 66 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor. 2021 yılının Eylül ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 16'lık, banka kartı adedinde yüzde 13'lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24'lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 326 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış gösterdi.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Eylül ayına ilişkin kartlı ödemeler verilerini paylaştı. Buna göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile eylül ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artarak 363,4 milyar TL oldu. Bu ödemelerin 288,2 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken 68,8 milyar TL'sinde banka kartları, 6,4 milyar TL'sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Buna göre, kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 122, banka kartı ile ödemelerde yüzde 158 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 152 olarak gerçekleşti.
En fazla kartlı ödeme akaryakıtta gerçekleşti
Eylül ayında kartlarla yapılan ödemelerin sektör dağılımı incelendiğinde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla büyüme yüzde 205 artış ve 33,7 milyar TL'lik ödemeyle akaryakıt istasyonları sektöründe gerçekleşti. Akaryakıt istasyonları sektörünü sırasıyla, yüzde 200 artış ve 11 milyar TL'lik ödeme ile konaklama, yüzde 179 artış ve 13,5 milyar TL'lik ödeme ile sigorta, yüzde 167 artış ve 10,2 milyar TL'lik ödeme ile havayolları, yüzde 146 artış ve 21,4 milyar TL'lik ödeme ile de yemek sektörleri takip etti.
Eylül ayında toplam 36 milyon farklı kart ile internetten ödeme gerçekleşirken bu sayının geçen yıla göre yüzde 25 oranında arttığı görüldü. Bu durum internetten kartlı ödemelerin kullanıcılar tarafından ne kadar yaygın kullanıldığına işaret etti. İşyeri tarafında da dijital dönüşüm hızla devam ederken Eylül ayında internetten kartlı ödeme gerçekleşen işyeri adedi geçen yıla göre yüzde 30 artarak 115 bin adede ulaştı.