ANASAYFA arrow right Güncel

Doğa, verdiğini misliyle bizden alacak, kimsenin kuşkusu olmasın

Doğa, verdiğini misliyle bizden alacak, kimsenin kuşkusu olmasın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Kentteki doğal alanların tahrip edilmesi ve ağaç katliamına dikkat çekildi
Kentteki doğal alanların tahrip edilmesi ve ağaç katliamına dikkat çekildi
Gaziantep Ekoloji Derneği ve İnsan Hakları Derneği tarafından düzenlenen eylemde, “Dün GAÜN'deki fıstık ağaçları, Nizip Çayı, Bedesten, Kavaklık kitap cafe, bugün de Vali Konağı ve Hamidiye Parkı. Kapitalizmin eseri olan doğa tahribatlarına dur demezsek bu kıyım daha da devam edecektir. Antep’te son dönemlerde doğa tahribatları çok arttı ve her gün yenileri yaşanıyor. Bu durumdan rahatsızız ve aynı zamanda gözlerimizle görüp durduramadığımız için sorumluyuz. Betonlaşmayı modernleşme, ağaç kesimini temizlik, endüstriyalizmi gelişmişlik olarak gören anlayışa karşı yaşadığımız şehirdeki tahribatlara dur demek için sesimizin daha da gür çıkması için sorumluluk sahibi olan herkesi duyarlı olmaya bekliyoruz” denildi.

Hiç kimsenin kuşkusu
olmasın ki doğa verdiğini
misliyle bizden alacaktır
Gaziantep Ekoloji Derneği ve İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Bugün, insan ilişkilerinin ayrışmaya başladığı bir dünyada yaşıyoruz. Akıl bedenin, düşünce maddenin, birey topluluğun, kent kuşakları kentlerin, kentler kırsal kesimin, insanlık ise “vahşi ve yola getirilmesi güç” olarak görülen doğanın karşısında yer alıyor. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki doğa verdiğini misliyle bizden alacaktır. Ya bugün ya da yarın” denildi.


Vali Konağı sadece bir zümreye ait değildir
Dernek üyeleri, “Bugün özelde bulunduğumuz yerde doğa tahribatlarının ne boyutlarda olabileceği ile ilgilidir. İnsanoğlunu ne denli zarar verebileceğinin kanıtıdır. Bu gördüğünüz yer yani Vali Konağı sadece bir zümreye ait değildir. Burası hepimize aittir. Burada bu kıyım yapılırken halka danışılmamıştır. Buradaki 7 dönümlük alanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından akaryakıt istasyonu olarak 21 yıllığına kiraya verilmiş ve bunun adına bu kıyım yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

Kitap kafe ve kitap evi adı altında
açılan alanlar hiç ekolojik değil
Gaziantep Ekoloji Derneği ve İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “100. Yıl parkı, Kavaklık parkının içine son dönemlerde kafe adı altında sayıları her gün artarcasına yerler açılıyor, bunlar açılırken Antep’in akciğerleri mahiyetindeki bu alanların gün be gün tahribatlar oluşturduğu aşikardır. Son nokta ise kitap kafe ve kitap evi adı altında açılan alanlar hiç ekolojik değildir. Bunlar yapılırken kendi alanını en az 10 katı alanın parkelenmesi başlı başına bir kıyımdır. Bu durum kabul edilemez.”

Hemen her yerde tahribat var
“Son dönemlerde Antep yerelde tahribatları hız kazanmış vaziyettedir. Hemen hemen her yerde bir tahribat söz konusudur. İnsana hiyerarşik bakış açısının sonucudur. Aynı zamanda inançsaldır. Doğada var olan her şeyin insanlığın hizmetine sunulmuştur. Veya insanlar en üstün varlıklardır. Bakış açısıyla ilgilidir. Bu bakış açısı doğru değildir. Bu tahribatlar bunu tevesülüdür.”

Organizenin kökünü
satsanız bir Nizip Çayı etmez
“Organizenin kökünü satsanız bir Nizip Çayı etmez. Son dönemlerde yerelde çıkan haberlerde Nizip Çayı sorunu çözülmüştür haberleri doğru değildir. Nizip Çayı ıslahı çalışmaları olabilir ama eskiye dönüş olabilecek mi orasında emin değiliz. Beton kanallar açarak bu sorun çözülemez. Sanayi artıklarının ve sularının tamamen arıtılması ile ilgilidir. Nizip’teki biyoçeşitlilik yok olmuş durumdadır. Merak ediyoruz ve soruyoruz 46 köy ve yaklaşık 150 bin nüfusu ekonomik ve ekolojik alanda ne denli etkilemiştir. Böyle bir çalışma var mıdır?
Antep’te verimli tarım arazilerinin, sanayileşme ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi nedenlerle her geçen yıl daralıyor. Antep’te son 10 yılda 200 bin dekar tarım alanı yok oldu. 10 yıl öncesine kadar Antepfıstığı ağaçları ve bağların bulunduğu tarlalar şimdi apartmanlara ev sahipliği yapıyor. İmara açılan alanların sadece Antep merkez ile sınırlı olmadığını ve ilçelerde de benzer sorunların yaşandığı biliyoruz. Tarımın çok yapıldığı Nizip, İslahiye, Nurdağı, Oğuzeli, Araban ilçelerinde de tarım alanlarının bir kısmı da konut alanları, ticaret alanlarına dönüştürülerek betonlaştırıldı.
Aslında ekolojik kent iddiasında olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi farkında olarak veya olmayarak her gün bu şehre hizmet adı altında bir tahribat oluşturuyor. Bunları örnekleri çoktur. Bu şehrin bir kültür mirası olan Kırkayak Parkı kreş işgali, Fıstık Araştırma!nın içinde Fıstık Park adı altında betonlaştırma, kaldırım çalışmalarında ağaç gövdelerinin tamamen betona gömme çalışmaları, Kolejtepe mahallesi askeri alandaki ağaç kıyımı ve yol genişletme çalışması, toprak alan olan parkların parke taşı ile döşenmesi ve en son Hamidiye Parkı tahribatı bize göre bir belediye hizmeti değil rantlaşma ve doğa tahribatıdır.” Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *