ANASAYFA arrow right Güncel

Dünyadaki gelişmeler KOBİ’lere aktarılacak

Dünyadaki gelişmeler KOBİ’lere aktarılacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Ekonomi Bakanlığı tarafından ‘Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı’ düzenleniyor.
‘Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı’ düzenleniyor

Ekonomi Bakanlığı tarafından ‘Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı’ düzenleniyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın himayesinde gerçekleşecek konferansta, yurtiçi ve yurtdışından gelen uzmanlar, dünyadaki gelişmeleri KOBİ’lere aktaracak. Proje kapsamında Trabzon, Samsun, Çorum, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde Kümelenme Bilgi Merkezleri ile rekabet gücü yüksek bölgelerle işbirlikleri kurarak çalışmalar sürdürülüyor.
Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı’nın açılış konuşmasını Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever yapacak. Konferansta, uluslararası rekabette makro trendler ve inovasyonun önemi, kümelerin rekabetçilikteki rolleri, firma düzeyinde rekabetçilik, KOBİ’lerin uluslararasılaşmada karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilecek.
Ekonomi Bakanlığı tarafından, KOBİ’lerin uluslararası pazarlarda rekabet edebilmeleri için inovasyonu ve bilgi yoğunluklu ürün ve servis üretimini destekleyen politikalarla güçlendirmesi konusunda çalışmalar sürdürülüyor. Bu noktadan hareketle, KOBİ’lerin rekabet gücünü uluslararası platformda artıracak etkin destek sistemleri oluşturmak için önemli çalışmalara imza atılıyor. Eylül 2010’da yürürlüğe giren ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ (UR-GE) ile KOBİ’lerin işbirliği destekleniyor. Bu çerçevede ihracatta devlet yardımları politikası kümelenme anlayışını temel alan, proje bazlı, hedef pazar ve hedef sektör odaklı olarak sürdürülüyor. Söz konusu Tebliğ çerçevesinde bugüne kadar işbirliği kuruluşlarından 116 proje destek kapsamına alındı.
Ekonomi Bakanlığı’nın öncelikli politikalarında firmaların uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasını sağlamak geliyor. Bunun için ihracatta işbirliği anlayışını geliştirmek ve aynı zamanda sektörel kümelenme stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilen olan ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi (SME Networking Project)’ sürdürülüyor.
Proje, bir yandan Avrupa ve dünyadaki güncel gelişme ve çözümleri Türkiye’deki KOBİ’lere aktarmaya çalışırken, bir yandan da işbirliği kuruluşlarının UR-GE proje yönetim kapasitelerini artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında Trabzon, Samsun, Çorum, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde Kümelenme Bilgi Merkezleri ile rekabet gücü yüksek bölgelerle işbirlikleri kurarak çalışmalar sürdürülüyor.
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında düzenlenen “Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı” ile şu konular paylaşılacak: “Uluslararası rekabette makro trendler ve inovasyonun önemi, kümelerin rekabetçilikteki rolleri, firma düzeyinde rekabetçilik, KOBİ’lerin uluslararasılaşmada karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri, sektörel ihracat stratejileri ve işbirliği ağ yapılarının önemi, dünyada küme girişimleri, küme yönetim ve performans ölçüm modelleri, Türkiye’deki UR-GE Rekabetçilik Projeleri ve KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’nin uygulamalarının alana katkıları, Türkiye’den ve yurt dışından uzman yetkililerin katılımlarıyla KOBİ’lerle paylaşılacak.”İHA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *