ANASAYFA arrow right Güncel

Eğitimin en önemli amaçlarından biri meraklı insan tipi yetiştirmek

Eğitimin en önemli amaçlarından biri meraklı insan tipi yetiştirmek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
GAÜN’de “Sanat ve Bilim” Paneli düzenlendi
GAÜN’de “Sanat ve Bilim” Paneli düzenlendi
Eğitimin en önemli amaçlarından bir tanesinin meraklı insan tipi yetiştirmek, merak uyandırmak olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Gençaydın, bilim ve sanatın meraklı insanın işi olduğunu söyledi.
Sanat ve Bilim” adlı paneli Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.Panele Gaziantep Üniversitesi tarafından düzenlenen “Desen Yarışması” kapsamında jüri üyesi olarak Gaziantep’e gelen Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Dokak, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Zeytinoğlu, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Gençaydın’ın konuşmacı olarak katıldı.
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele, GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Bilim ve sanatın bir medeniyetin olmazsa olmazları olduğunu belirten SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, medeniyetlerin de bir yaşamı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sınav, “Medeniyetler de doğar, gelişir, bir iz bırakır ve yavaş yavaş tarih sahnesinden çekilir. Medeniyetin bu evrim sürecinde bilim ve sanatın çok büyük önemi var. Eğer bilimi ve sanatı bir medeniyet özgün olarak yaratamıyorsa, o medeniyet henüz bir medeniyet değil” diyerek, her medeniyetin evrensellik içerisinde kendine özgü bir özgürlüğü olduğunu ifade etti.
Bilim ve sanatın çağlar boyu süren iş birliği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hüsnü Dokak, 20. yüzyılın sanatını anlayabilmek için onun temelini oluşturan bir önceki yüzyıldaki toplumsal yapıyı bilmek gerektiğini söyledi.
1960’lı yıllardan sonra bilim ve tekniğin doğrudan sanatçıların üslubunu belirlemeye başladığını ifade etti.
Prof. Dr. Dokak, “Bireysel olarak tercihlerini ya bilimden teknolojiden yana ya da doğadan yana kullandılar. Günümüzde böyle bir çeşitlilik var. Bilim ve sanat her sanatçıyı eşit oranda etkilemiyor” diyerek, 1950’de Amerika’da ortaya çıkan pop kültüründen, kitle iletişim araçları kanalıyla sanatçıların bilimle olan tuhaf bir ilişkisi olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Emre Zeytinoğlu, sanat ve bilim arasındaki ilişkiyi, bilim felsefesi ve bilimsel buluşlar yönünden iki ayrı yönde ele alarak, birbirinden çok farklı şekilde ilerlediklerini ve farklı sonuçlar verdiklerini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Zeytinoğlu, “Bilim yalnızca kanıtlanabilmiş bazı deneylere bağlı yani deneyime bağlı kalmış olsaydı fiziksel ortamımıza ve onun koşullarına hapsetmiş olurdu. Deneylerle kanıtlar alanından düşünce alanına geçmiş olmakla bilimin felsefesini kurmaya başlıyoruz. Bilim felsefesine de her zaman evrendeki tüm değişken ortamlar etki etmeye başlar” diye konuştu.
Eğitimin en önemli amaçlarından bir tanesinin meraklı insan tipi yetiştirmek, merak uyandırmak olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Gençaydın, bilim ve sanatın meraklı insanın işi olduğunu söyledi.
Sanatın, sanatçının ve bilim adamının birbirinden ayrı değil, beraber çalışması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gençaydın, “Her bilimle uğraşan bilim adamı, her sanatla uğraşan sanatçı değil, düşünce ürünü olmayan hiçbir şey de sanat eseri değildir” şeklinde konuştu.
Panelin sonunda konuşan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, bilimin vazgeçilemez bir unsur olduğunu belirterek, “Bilim ve sanat bir medeniyetin olmazsa olmaz temelleridir. Sanat veya bilim insanı ortalamanın, çizginin ötesinde insanlar olmak zorundadır. Çünkü aksi takdirde o akışın içerisinde kaybolur, sıradanlaşır” dedi.
Panel sonunda; GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav,Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Dokak, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Zeytinoğlu, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Gençaydın’a plaket verildi.Arzu Bulut

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *