ANASAYFA arrow right Güncel

Elimizdeki en büyük mirasımız kültürel miras

Elimizdeki en büyük mirasımız kültürel miras
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’e bir arkeloji müze kazandırmak istediklerini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’e bir arkeloji müze kazandırmak istediklerini söyledi.
Şahin, Büyükşehir Belediyesi’nin “AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü”projesinin arama konferansı öncesinde yaptığı açıklamada; “Elimizdeki en büyük miras olan kültürel mirası iyi değerlendirmek istiyoruz. Bu açıdan Gaziantep’e bir arkeloji müzesi kurma amacındayız” dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulması planlanan ve AB tarafından desteklenen, Anadolu Arkeoloji Enstitüsü için “AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi Uluslararası Araştırma Konferansı” düzenlendi. Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Almanya, ABD, Japonya gibi ülkelerden yetkililer, AB delegasyonu temsilcileri, çok sayıda üniversitenin arkeoloji bölüm başkanları, kazı başkanları ile yerli ve yabancı arkeologlar katıldı.
Kurulması planlanan enstitünün yapısının belirlenmesi amacıyla yapılan konferansta konuşan Başkan Fatma Şahin, Gaziantep'in ve Anadolu topraklarının kültürel açıdan çok zengin olduğunu fakat bunu anlatmakta zorluklar yaşandığını ifade ederek şöyle dedi:

“İnsanlık tarihi kadar eski bu coğrafyada elimizdeki en büyük hazinemiz kültürel mirasımız. Kültürel miras bugün insanlık tahindeki karanlık noktaları aydınlatmak için bizim en büyük güç, ışık ve yol göstericidir. Yüzyıllardır bu coğrafyada ve bu medeniyetlerde, dünyanın en önemli medeniyetleri en güçlü dönemini yaşamış ama bunu dünyaya anlatmakta, bunun yaşanmışlığı ve tarihiyle bir çekim gücü oluşturmakta yeterince başarılı olamamışız. Bir türlü bu bölgenin dünyanın dikkatini çekmesinde yeterince başarılı olamamışız.
Gaziantep’te Geç Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin bu coğrafyada yaşadığını ve bu medeniyetleri iyi değerlendirmek gerektiğini ifade eden Şahin, Gaziantep’in son dönemlerde gastronomi ile arkeloji alanında önemli ataklar yaptığını belirtti. Gastronomide gerekli hamlenin yapıldığını ve hedefe ulaşıldığını aktaran Şahin, aynı başarıyı arkelojide de yapmak istediklerini belirtti.
Bu şehirde olan 5 medeniyete bakıldığı zaman Roma döneminden, milattan önce kurulan insanlık dönemi kadar eski Dülük Antik Kenti'nden kalan en güzel eserleri görmenin mümkün olduğunu açıklayan Şahin, “Osmanlının, Selçuklunun, İslam Medeniyetinin en güzel eserlerinin bu bölgede, bu şehirde olduğunu görüyorsunuz. Aslında dünyayı gezdiğinizde, dünyanın en iyi müzelerine gittiğiniz zaman Anadolu hazinelerinin oradaki müzeleri nasıl süslediğini de görüyorsunuz. Böyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Dolayısıyla, bizim bilgiyi toparlamamız ve bilimsel manada böyle bir arkeoloji enstitüsü kurulma ihtiyacının çok önemli bir ihtiyaç olduğunu ve çok geç kalınmış bir ihtiyaç olduğunu gördük. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili bakanlıklarımızla çalışarak bu projeyi bu aşamaya getirdik. Gastronomi, yolculuğumuzda büyük bir başarı yakaladık ve bir Türkiye projesi olan UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler' olarak bilinen ağda arkadaşlarımızın çabasıyla yerini aldı. İkinci aşama ise arkeoloji alanı. Özellikle kentler yarışında, bölgesel yarışta biz bu konuda iddialıyız" değerlendirmesini yaptı.
Konferansta; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, arkeloje enstitüsünün kurulmasından ziyade nasıl işlev göreceğini, sosyal yaşam içerisinde nasıl bir değer bulabileceği hakkında görüşlerini belirtti.
Öte yandan; konferansa katılanlar kendi alanlarında sunum eşliğinde birer konuşma yaptılar. Program, konferansa katılanlar tarafından enstitüye dair fikirlerini paylaşıldığı masa toplantıları ile devam etti.Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *