ANASAYFA arrow right Güncel

Enflasyon %100, kağıt zammı %400 oldu

YAYINLAMA: 12 Ekim 2022 / 21.24
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2022 / 21.24
22 noterde toplam 572 bin işlem yapıldı

Gaziantep Noterler Odası Başkanı Nuri Büyük, “Geçen yıl kent merkezindeki 22 noterde toplamda 572 bin işlem yapıldı. Noter sayısına göre 22 noterin her biri yıllık ortalama 26 bin işlem yaptı” dedi.

Şu an itibariyle piyasalarda çarklar dönüyor

İşlerde geçen yıla oranla artış yaşandığını kaydeden Büyük, “Şu an itibariyle piyasalarda çarklar dönüyor. İşlerimizde geçen yıla göre yüzde 2 civarında artış var. İnşaat yapım sözleşmeleri ve buna bağlı olarak taahhütnameler, hizmet akdi sözleşmelerinde yükseliş varken, araç satışlarında ise son dönemde nispeten bir azalma yaşanıyor” tespitini yaptı.

Sahte kimlikle işlem konusuna değinen Başkan Büyük, “Eski Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının sahtesini yapmak kolay olduğundan noterler bunu fark edemeyebiliyordu, fakat yeni çıkan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının şu ana kadar sahtesiyle karşılaşmadık. Çünkü yeni kimlik ile ilgili kişiyi nüfus kayıt sisteminde görüyoruz, teşhis etme imkânımız var, bir kişinin başka bir kişinin yerine yapma imkânı ortadan kalkmış oluyor. Dolayısıyla noterlerdeki tüm işlemlerin yeni kimlik kartı ile yapılmasının zorunlu hale getirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yıl noterler açısından sıkıntılı bir yıl oldu

Noterlerin ücretinin Adalet Bakanlığı tarafından belirlendiğini sözlerine ekleyen Büyük, “2022 yılı için yüzde 25 bir artış yapıldı. Ancak olağanüstü şartlar meydana geldi. Mayıs ayından itibaren yüzde 100’ü geçen enflasyon yaşandı, hatta noterlerin enflasyonu daha fazla. Çünkü kâğıda yüzde 400 zam gelirken, personel ücretlerimiz yüzde 100 yükseldi. Aynı zamanda yine elektriğe yüksek oranda zam yapıldı. O nedenle bu yıl noterler açısından sıkıntılı bir yıl oldu. Önümüzdeki sene bunun telafi edilmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Büyük, noterlerin Adalet Bakanlığı tarafından atandığını vurgularken, “Noter olabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu veya hâkim, savcı ya da avukatlık mesleklerinden birini yapmış olmak gerekiyor. Bu mesleklerden birini yaptıktan sonra noter olabilmek için Adalet Bakanlığı’na müracaat edilip belge alınıyor. Resmî Gazete boş noterler yayınlandıkça belge sahipleri müracaat ediyor ve en kıdemlisi atanıyor. Personel ise noterin kendisi tarafından alınıyor. En az lise mezunu olması lazım ama son zamanlarda daha çok üniversite ve Adalet Yüksekokulu mezunlarını tercih ediyoruz. Çünkü çalışacak kişinin hukuk temel bilgilerini bilmesi önemli” diye belirtti.

Gaziantep Noterler Odası Başkanı Nuri Büyük, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yapılan araştırmalara ve yapılan işlem hacmine bakarak, Türkiye’de en güvenilir kurumun noterler olduğunu söyleyebiliriz. Buna herhangi bir zarar gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Zaten noterlerdeki en küçük bir zafiyet tüm hukuk işlemlerinde zafiyet anlamına gelir. Noterlerin yaptığı tüm işlemlerin belgeleri resmiyet kazanır ve bu belgeler kurumlar tarafından tanınıyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *