ANASAYFA arrow right Güncel

“Engellilerle 360 Derece İletişim” kurmayı öğrendiler

“Engellilerle 360 Derece İletişim” kurmayı öğrendiler
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat
İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen “Engellilerle 360 Derece İletişim” seminerine katılan 700 GAÜN akademik ve idari personeli ile öğrencilerine sertifikaları verildi.
Törenin açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı, “Her birimizin ailesinde bir engelli olması gerekmiyor. Biz insanız, insanın yolunu açmak zorundayız. Hepimiz eşit şartlarda yaşamak zorundayız” dedi.

Gaziantep Üniversitesi olarak bu konuda çok sayıda çalışmaları olduğunu belirten Bağcı, “Yeni açtığımız binaların hepsi engelliler için rahatça giriş-çıkışını sağlayacak şekilde düzenlendi. Görme engelliler için parmaklı okuma sistemi, kütüphanede ayırmış olduğumuz, engellilerin ulaşabileceği bir takım yerlerimiz var. Nereden nereye geldiğimiz noktasında biz de epey yol aldık. Bir şekilde yola çıktık, çözümlerimiz var da daha ileri düzeyde olması lazım. En büyük engel aslında zihinlerdeki engel, engellerin önündeki bütün engelleri kaldırmak boynumuzun borcu olsun” şeklinde konuştu.
‘En büyük sıkıntımız birbirimizi tanımamamız’ diyen Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender ise “Gaziantep Üniversitesi’nin bir farkındalık yaparak bizleri bir araya getirmesiyle belki sizlerin ufkunda bir şey olmuştur. İnsanların fiziksel engeli, herhangi bir uzvunun eksiliği aslında onun sağlık sorunu. Siz sağlık sorunu olan insanlara gerekli yaşam kolaylığını veremediğiniz zaman sıkıntı orada başlıyor” diye konuştu.
İletişimin beyinde başladığını belirten Eğitmen Mehmet Kızıltaş, “Bütün bariyerlerin aslında iletişimde engelimizin ön yargıların olduğunu gördük. Seminerde az önce patlak olan ve patlak olmayan bir top yapmıştım. Topa patlak olarak değil havası sönük olarak bakmanız gerekiyor. Bizler engelli değiliz sadece önümüze konulan bariyerleri aşamadığımız için engelliyiz” dedi.
Proje Koordinatörlüğünü İpek Kervancıoğlu’nun yaptığı, GAÜN Engelli Öğrenci Birimi Sorumlusu Filiz Nurseloğlu’nun destek verdiği seminerde, İlk Gizem Rehabilitasyon Merkezi İşitme Engelli öğrenciler tarafından gerçekleştirilen halk oyunları gösterisi sunuldu.
Sonrasında, Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender ve Eğitmen Mehmet Kızıltaş tarafından sertifikalar takdim edildi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *