ANASAYFA arrow right Güncel

Eskiden otopark olmaya mahkum binalar şimdi kentlerin en değerli varlıkları

Eskiden otopark olmaya mahkum binalar şimdi kentlerin en değerli varlıkları
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Başkanı Asım Güzelbey, Türkiye’deki eserlerin sahiplenilmesiyle geleceği yatırım yapılacağını belirtti.
Tarihi Kentler Birliği Başkanı (TKB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Türkiye’deki eserlerin sahiplenilmesiyle geleceği yatırım yapılacağını belirtti. Güzelbey, “Eskiden ‘şunları yıksak da yerine açık otopark yapalım, 3-5 kuruş para kazanalım’ diye düşünülen binalar, bugün şehirlerimizin en değerli varlıkları haline gelmektedirler” dedi.
Türkiye’nin 400 belediyesini içerisinde barındıran TKB’nin Adana buluşması, Seyhan Oteli’nde düzenlenen yemekle gerçekleştirildi. Çok sayıda yerel yönetici, meslek örgütü temsilcisi, oda başkanı ve davetlinin katıldığı gecede konuşan TKB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Çukurova için ‘açık hava müzesi’ ifadesinin kullanılmasının doğru olacağını ifade etti. Güzelbey, günümüzün dünyasında artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını belirterek, yarışan şehirler arasında kültüre yatırım yapan şehirlerin daima bir adım öne çıktığına dikkat çekti. Türkiye’de bazı şehirlerin göç verdiğini ve cazibe merkezi olmaktan çıktığını hatırlatan Güzelbey, “Ama bazı şehirlerin nüfusu artıyor, cazibeleri artıyor; tarihlerine ve kültürlerine sahip çıkıyorlar dolayısıyla şehirdeki hayat canlanıyor, dolayısıyla şehirdeki insanların yaşam seviyesi yükseliyor. İşte Tarihi Kentler Birliği bu 2’nci gruba destek vermek için çabalıyor, şehirlerdeki tarihi eserlerin restore edilmesi için çalışıyor” dedi.
Güzelbey, “Türkiye’deki eserlerin sahiplenilmesiyle geleceği yatırım yapılacağını düşünüyoruz. Geçmiş ile geleceği birleştirmeye çalışıyoruz. Eskiden ‘şu harabelerden kurtulsak’ diye bakılan, ‘şunları yıksak da yerine açık otopark yapalım, 3-5 kuruş para kazansak’ diye düşünülen binalar, bugün şehirlerimizin en değerli varlıkları haline gelmektedirler ve bunun sayesinde şehrin ekonomisi canlanıyor, şehir insanlarının yaşam seviyesi yükseliyor” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün yeni bir kavramla karşı karşıyayız -kentsel dönüşüm-, kentsel dönüşüm konusunda tabi ki herkes farklı şeyler söylemektedirler. Ama benim anlayışım kentsel dönüşüm dendiği zaman şehirdeki binaların yıkılıp, yerine pek de ruhlu olduğunu söyleyemeyeceğimiz tek tip, yüksek konutlar yapmak kentsel dönüşümün mantığına pek de uygun değildir. Kentsel dönüşüm aslında bir mantıktır. Şehirdeki topyekun değişimi bunun içine koymak lazım. Kentsel dönüşümün içerisine mutlaka sosyal restorasyonu koymak lazım. Yoksa binaları yıkıp, yerine 12 katlı, sadece rant amaçlı bina yapmak kentsel dönüşüm olmayıp, şehri çirkinleştirmekten başka bir şey değildir diye düşünüyorum.” İHA






Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *