ANASAYFA arrow right Güncel

Esnaf-Sanatkar için yeni bir hamle: ADAPTESK Projesi

Esnaf-Sanatkar için yeni bir hamle: ADAPTESK Projesi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
23 bin 250 esnaf ve sanatkar doğrudan mesleki eğitim alacak
23 bin 250 esnaf ve sanatkar doğrudan mesleki eğitim alacak
Kısa adı ADAPTESK olan Esnaf ve Sanatkârların Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi. Avrupa Birliği Destekli bu büyük proje önümüzdeki ayda başlayacak. M.İhsan Ercan, “Proje kapsamında Türkiye genelinde 23 bin 250 esnaf ve sanatkar doğrudan mesleki eğitim alacaklar. Bu toplam 23 bin 250 Türkiye geneli esnaf ve sanatkar içerinden yalnızca Gaziantep’te 3 bin 180 kişi esnaf ve sanatkar doğrudan bu eğitim programlarından yararlanacak. Hedef bu, planlamamızı da bunun üzerinde yapıyoruz” dedi.

Kısa adı GESOB olan, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği MEKSA Vakfı İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi Müdürü M. İhsan Ercan, “ADAPTESK olan Esnaf ve Sanatkârların Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi, Avrupa Birliği Destekli hibe bir program. Bu program kapsamında Türkiye’de içinde Gaziantep’inde bulunduğu 8 ilde Esnaf ve Sanatkarın güncel teknolojilere uyumunu geliştirmek, teknoloji bilgilerini edinmek ve kendilerini geliştirmelerine yönelik bir proje bir program. Bu programın uygulanacağı 8 pilot il var. Bunlardan bir tanesi Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Ordu, Ankara, Bursa, Manisa ve Mersin illeri. Bu illerde mevcut Esnaf ve Sanatkarlara ait birliklere ait mevcut Mesleki Eğitim Merkezlerinin hem imkanlarının geliştirilmesi hem de insan kaynaklarının personel niteliklerinin mesleki anlamda geliştirilmesine yönelik 23 ay süreli bir proje” dedi.

Ercan’ın verdiği bilgiye göre, “Eğitim programları kapsamında iki farklı alan var. Bir tanesi genel eğitim programları. Bunlar kişisel gelişim programları, Hayat ve öğrenme kapsamında eğitim programları, iş dünyası ile ilgili, iş organizasyonu ile ve yönetim ile ilgili programlar, e ticaret bilgisayar kullanır gibi eğitim programları. Bunların dışında Gaziantep için öne çıkan mesleklerden olan metal, makina, otomotiv, ahşap işleri ile ilgili mesleklerde de doğrudan mesleki eğitim programları uygulanacak. Bunlar içerinde de saydığımız meslek alanlarında kaynakçılık, operatörlük, ahşap işleri ile ilgili operatörlükler, metal ve makina ahşap sektörlerine ilgili tasarım programları olmak üzere esnaf ve sanatkarı doğrudan ilgilendiren gelişimi ve uyumu hedefleyen eğitim programı bunlar. Bu programlar kapsamında katılacak olan kursiyerlerimiz eğitim programları sonunda belgelendirilecek. Alacakları belgeler Avrupa Birliği ve Türkiye’deki yetkililerin imzaladığı belgeler olacak. Bu belgelendirme ve eğitim ile geliştirme faaliyetleri 23 ay sürecek. Bu proje kapsamında Gaziantep’te daha önce hiç ilimizde bu tür bir merkezde bulunmayan ahşap işleri sektörüne yönelik bilgisayar destekli tezgah dahil tüm ahşap işleri sektörüne yönelik tezgahlar hibe olarak atölyemizde kuruldu.

Bunun dışında eğitim imkanlarını, eğitim ortamlarını geliştirmeye yönelik 30’ar kişilik iki tane komple masasını, sandalyesini bilgisayarları ile beraber derslik oluşturuldu. Bunların diğer masası, sandalyesi vs. Yani eğitim merkezimiz tamamen bu proje kapsamında yenilendi. Bu projenin hedeflerinden bir tanesi de eğitim merkezlerinin geliştirilmesiydi. Böylece Türkiye genelinde pilot illerdeki esnaf ve sanatkarlar günümüz teknolojilerine ve gelişime ayak uydurmaya hazır hale getirilecek. Böylece eğitim merkezinin çalışmaları da faaliyetleri de çeşitlendirilecek.”

Projenin 2015 yılı sonu itibariyle balladığını ifade eden Ercan, “Ancak eğitim faaliyetlerimiz hem eğitmenlerimizin eğitimi hem personelimizin eğitimi, hem çalışanlarımızın eğitimi program dahilinde devam ediyor. Esnaf ve sanatkarların eğitimi ise önümüzdeki aydan itibaren başlayacak. Bu programların belirlenmesini, hangi alanda yapılacağı ile ilgili çalışmayı doğrudan, esnafa, sanatkara, oda yöneticilerimize, birlik personelimize, başkanlarımıza sorarak hangi eğitim programını istiyorsunuz diye doğrudan ihtiyaç analizi yaptık. Bu ihtiyaç analizi kapsamında illerde eğitim programlarını organize etmeye çalıştık ve planlamalarda ona göre yapıldı. İhtiyaçlar doğrultusunda kuruldu.
Bu finansman bütçesi 6 milyon Euro olarak uygulanacak bir proje. Bu 8 pilot ilimizin gelişimi hedeflendi” diye konuştu. Haber / Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *