ANASAYFA arrow right Güncel

Evcil hayvanlara mikroçip taktıramayanlar beyanname vermeli

YAYINLAMA: 24 Aralık 2022 / 17.16
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2022 / 17.18
Veteriner hekimleri, evcil hayvanlara mikroçip takılması için son tarih olan 31 Aralık’ın uzatılmasının doğru olacağı kanısında. Gerekçe ise piyasada mikroçip bulunamaması. Ancak ilk tarım müdürlüklerine beyanname verenler, idari cezadan muaf olacak.

Evcil hayvanlara mikroçip takılması zorunluluğunu getiren Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmeliği için son gün 31 Aralık. Bu tarihten sonra evcil hayvanlarına mikroçip taktırmamış olanlar ile kimlik çıkartmamış olanlara 1634 TL idari para cezası uygulanacak.

Ankara, Bursa, Elazığ, Muğla ve Edirne’den konuştuğumuz veteriner hekimleri, evcil hayvanlarına mikroçip taktırmak isteyenleri geri gönderdiklerini söyledi. İstanbul Veteriner Hekimleri Odası mikroçip taktıramayanların beyanname vererek cezadan kurtulabileceğini söylerken, Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Tatlı ise Diyarbakır’da çip sorunu yaşanmadığını söyledi.

26 Şubat 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılıp, kimliklendirilmesi zorunlu tutuldu. Mikroçip uygulaması için 31 Aralık 2022 son tarihti, fakat çip talebi karşılanamayınca pek çok hayvan sever mağdur oldu. Çeşitli şehirlerdeki veteriner hekimleri, bakanlığın verdiği sürenin mağduriyet oluşmaması adına uzatılması gerektiğini düşünüyor. Veteriner hekimleri bu konuyla ilgili bakanlığa başvuruda da bulundu ancak yönetmeliğin 2018 yılında çıkmış olması nedeniyle ek süre getirilmeyeceği belirtildi. Yönetmelik her ne kadar 2018 yılında çıkarılmış olsa da veteriner hekimleri, bakanlığın ön hazırlık yapması gerektiğini belirtti. Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Zeynep Pınar Kaya, tüm Türkiye’de sorun olduğunu anlatırken, Ankara gibi büyük kentlerde daha fazla yoğunluk olduğunu kaydetti. Kaya, insanların zaman daralınca mikroçip uygulamasının üzerine düştüğünü belirtti. Yalnızca çip değil, pasaport sorunu olduğunu da sözlerine ekleyen Kaya, aralık ayı öncesinde günde ortalama 5 ila 10 arasında çip taktıklarını ifade etti. Kaya şöyle konuştu:

“Şu an hiçbir yerde çip kalmadı. Birkaç gün önce bir çözüm önerisi gündeme geldi. Kişiler, kendileri ve evcil hayvanlarıyla ilgili bilgileri içeren bir beyanname doldurup il, ilçe tarım müdürlüklerine verdikleri taktirde çip taktırmayanlara uygulanacak idari cezadan kurtulmuş olacaklar. Daha sonra bu insanlar telefonla aranarak ocak ayından sonra çiplerini taktırması istenecek. Fakat beyanname iletmek için de bir hafta kaldı. Mesai saatleri dışında il müdürlükleri çalışmadığı için burada da yine aksamalar yaşanacak. Belki elektronik ortamda bir uygulama yapılabilirdi. İnsanlar geç kaldılar fakat bakanlığın da ön hazırlığı olmadı.”

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt, Zeynep Pınar Kaya gibi yıl sonuna kadar kendileri ve hayvanları hakkında beyanname verenlere idari ceza uygulanmayacağını söyledi. Bozkurt, mikroçiple ilgili İstanbul’da büyük bir sorun yaşanmadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *