ANASAYFA arrow right Güncel

Eylemlere katılanlar hakkında soruşturma açılması doğru mudur?

Eylemlere katılanlar hakkında soruşturma açılması doğru mudur?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması
HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, eylemlere katılan kamu görevlileri hakkında açılan soruşturmaları sordu.
“21 Aralık 2015 günü bir saatlik iş üretmeme ve 29 Aralık 2015 günü ise iş bırakma eylemleri” nedeniyle kamu görevlileri hakkında yasal işlem yapılmasının yasal olmadığı belirten HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, “
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, KESK, DİSK, TMMOB tarafından 29 Aralık 2015 tarihinde alınan iş bırakma eylemi ile ilgili olarak, Valiliklere 'Eğitim Hakkını Engelleyici Eylemler' konulu bir talimat göndermiştir. Söz konusu talimatta, yapılan eylemin 'sendikal hakların kullanım sınırlarını aştığı' ve 'eğitim hakkını engellediği' iddia edilmiştir. Bu talimatla sendikal eylem ve etkinliklere katılan özelde Eğitim-Sen üyeleri hakkında Gaziantep'te soruşturmalar başlatılmıştır. Hatta Gaziantep'te geçmiş dönemlerde yapılmış olan eylem ve etkinliklere dahi zaman aşımına uğramış olmasına rağmen soruşturmalar başlatılmıştır” dedi.

Bu soruşturmalar doğrultusunda MEB Rehberlik ve Denetim Başkanı Atif Ala’nın 11 Mart 2016 tarihinde tüm illerin teftiş kurulu başkanları ile toplantı yaparak, greve katılan tüm öğretmenlere yer değişikliği ve devamında devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesi gerektiği şeklinde beyanlarda bulunduğunun iddia edildiğini söyleyen Toğrul, “Gaziantep'te de bu toplantı sonrasında İl Maarif Müfettişleri Başkanı Eğitim-Sen üyeleri ile ilgili soruşturma yürüten müfettişlerle gruplar halinde toplantı yapıp, iş bırakan tüm Eğitim-sen üyelerine il dışı yer değişikliği ve devlet memurluğundan çıkarma cezaları verilmelidir dediği söylenmektedir.

Bu bağlamda; KESK, DİSK ve TMMOB tarafından yapılan iş bırakma eylemlerinden kaynaklı Türkiye'de ve Gaziantep'te kaç Kamu görevlisine soruşturma açılmıştır? Açılmış olan soruşturmalarda herhangi bir Hukuki ceza şuana kadar verilmiş midir? Eğer Hukuki bir ceza verilmiş ise bu cezalar nelerdir. Bakanlığınıza bağlı müfettişler tarafından açılan soruşturmalar, AİHM, İLO, Anayasa Mahkemesi, Danıştay İdari Yargı kararlarına aykırı değil midir?” diye sordu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *