ANASAYFA arrow right Güncel

Galericilik sektörünün geleceği gün geçtikçe karanlığa gömülüyor

YAYINLAMA: 26 Aralık 2022 / 21.31
GÜNCELLEME: 26 Aralık 2022 / 21.31
Gaziantep Oto Center Dernek Eski Başkanı Doğan Aslan, sektörün son durumunu ve 2022 yılını Sabah’a anlattı

Piyasaların geçmişe oranla hareketlendiğini ancak istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken Aslan, satışlarda ise geçen yıllara göre yüzde 50 düşüş yaşandığını vurguladı. “Galericilik sektörünün geleceği gün geçtikçe karanlığa gömülüyor. Çünkü rekabet gücümüz azalıyor. 5-10 araçla çalışan esnafın binlerce araç toplayan şirketlerle rekabet etme şansı yok” açıklamasını yaptı.

3-4 aylık durgunluk yerini hareketliliğe bıraktı, ancak istenilen düzeyde değil

Bu sene sezonun kısa sürdüğünü anlatan Aslan, “2020 yılının Nisan veya mayıs ayında başlayan sezon Kasım sonu gibi biterken, 2021 yılında ise Haziran veya Temmuz gibi başladı Ekim gibi sona erdi. Bu yıl ise haziran ayında başlayan sezon Ağustos itibariyle bitti. Bu yıl Kurban Bayramı arifesinde bile araba satamadık. Daha sonraki süreçte 3-4 ay piyasa çok sakin seyretti. Mutlaka al-sat yapıldı ancak ayda 2-3 araç satışı bir işletme için bir ticaret değil. Kasım ayında KDV matrah değişimi ve yılbaşından sonra zamlanacak beklentisiyle araç satışlarında hareketlenme başladı. Yani 3-4 aylık durgunluk yerini hareketliliğe bıraktı ancak istenilen düzeyde değil” dedi.

KDV matrah değişimi piyasada durgunluğa sebebiyet verdi

Aslan, “KDV matrah değişimi ile sıfır araçlarda 80-120 bin TL arasında fiyat indirimi yaşanacak denildi ama kesinlikle 3-5 bin liralık indirim olmadı.  Sıfır araçlarda sözde indirim oldu. Olmayan aracın indirimi olur mu? Bayilerde sıfır araç yok. Dolaysıyla bu KDV matrah değişiminin ikinci el piyasası fiyatlarına artı veya eksi bir etkisi olmadı. Tam tersi piyasada durgunluğa sebebiyet verdi” ifadelerine yer verdi.

Filoların ikinci el araç alım satımı esnafa darbe vurdu

Filoların ikinci el araç alım satımının esnafa darbe vurduğuna dikkat çeken Aslan, rekabetin de gün geçtikçe azaldığını belirtti. “Önceleri ikinci alım satımı sadece galericiler yapardı, daha sonra bayiler takastan aldığı ikinci el araçları değerlendirmeye başladı. Sonrasında ise bayiler ikinci el araçları parasıyla alıp satmaya başladı ve filo kiralama şirketleri kuruldu. Birçok bayinin filosu bulunuyor. Bunlar yeni model çıktığında eski araçları piyasaya sunuyorlar. O nedenler bunları pazar payı bizimkinden fazla” şeklinde konuşma yaptı.

Gaziantep’te 100-150 bin TL’ye binecek araç kalmadı

Aslan, şu anda geleceklerini göremediklerini ifade ederken, “Matrah artırımından sonra sözde indirim olacak derken birçok firmanın sıfır araçlarına aralık ayında zam geldi. Bu da ister istemez ikinci el araç fiyatlarına da yansıdı. Artık Gaziantep’te 100-150 bin TL’ye binecek araç kalmadı. 4-5 yıl önce bu paraya iyi bir araç alınabilirken şimdi bu paraya binecek araba kalmadı” tespitini yaptı

Mesleki Yeterlilik Belgesinin sektöre hiçbir faydası yok

Mesleki Yeterlilik Belgesine değinen Gaziantep Oto Center Dernek Eski Başkanı Doğan Aslan, alınan belgelerin sektöre hiçbir etkisinin olmadığının altını çizdi, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “İkinci el otomobil ticaretini mesleki yeterlilik belgesi olanlar yapacak, belgesi olmayanlar araç alıp satışını yapamayacak denildi. Geçmişte galeri açmak için iş yeri ruhsatı aranırken, o belgeyi açmak için de iş yeri ruhsatı aranıyordu ama şimdi iş yeri açma ruhsatına gerek kalmadı. Bir vatandaş isterse şehir merkezinde galerici dükkânı açabilir. Fırıncı, kasapçı, bakkalcı hala araç alıp satabiliyor. Bu haksız rekabete neden oluyor. Bu sorunların önüne geçilmesi için denetim yapılmasını ve her önüne gelenin araç alıp satmasının engellenmesini talep ediyoruz.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *