Noterler Odası Başkanı Nuri Büyük, “Satışlarda herhangi bir usulsüzlük tespit edildiğinde ilgililer, zararlarını devletten tahsis ederler. Devlet de kendi memuruna varsa kusuru oranında ondan tahsil eder. Ancak bizimle ilgili çıkan yasada ise kişi isterse devlete isterse noter aleyhinde dava açabilecek. Gayrimenkullerin değerleri de çok yüksek olduğu için bu iş bizi gerçekten çok korkutuyor. Onun için azami güvenlik tedbirleriyle başlayacağız. Doğrudan satış yapmama gerekçemiz de bu olacak. Evrakları, satışa engel herhangi bir husus var mı yok mu inceleyeceğiz ve öyle satış için randevu vereceğiz” dedi.
Büyük, “Şu anda hem bizim hem de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde tüm alt yapı çalışmalar tamamlanmış olup 1 Temmuz’u bekliyoruz. Bu tarihten sonra tapu daireleriyle birlikte noterler de gayrimenkullerin satışına ilişkin işlemleri yapacağız. Vatandaşlar belgeleri online olarak bildirecek, randevu alacak ve noterler satışa ilişkin herhangi bir engel olmadığını tespit ettiğinde bir saat verecek ve o saatte sözleşmesi imzalanacak ve satış yapılmış olacak” şeklinde konuştu.
Yasayla, noterlere daha fazla sorumluluk yüklendi
Tüm kanunlarda eşitliğin olması gerektiğini kaydeden Büyük, “Tapu müdürlüklerinde sorumluluk maddelerinin aynısının noterler için de geçerli olmasını istiyoruz. Çünkü bu yasada noterlere daha fazla sorumluluk yüklendi. O yüzden itirazlarımızı yaptık. Uygulama hayata geçtikten sonra bu maddenin mutlaka düzeltileceğini bekliyoruz. Ayrıca tapu işlemlerinde binde bir oranında bir ücret belirlendi. Örneğin 500 bin TL değerinde bir gayrimenkul satışı yaptığımızda 500 lira ücret alacağız ve 50 milyon liralık satış işlemi de yapsak bile 4 bin liranın üzerinde olmayacak. Bize tapu dairelerinde ödenen döner sermaye ücretini tahsis edeceksiniz ve gününde tapu dairesi hesaplarına yatıracaksınız diyorlar. Bu da bize ayrıca bir yük getiriyor. Buna karşı çıkmıyoruz ama tapu dairelerinde döner sermaye adı altında alınan ücretin noterde yapılan işlemlerde alınmaması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Gaziantep’te noter işlemlerinde yüzde 10’luk düşüş söz konusu
Deprem bölgesindeki illerde bulunan noterlerde yapılan işlemlerde düşüş yaşandığına dikkat çeken Başkan Büyük, “Bölgede bulunan noterlerde yapılan işlemlerde yüzde 20, Gaziantep’te ise yüzde 10 oranında bir düşüş söz konusu.
Gaziantep’te 23 ve 24 noterlerimiz 2 yıl önce Adalet Bakanlığı tarafından açılmasına karar verilmişti. Şu anda bu noterlerimiz faaliyette. Şu anda şehrimizde yeni notere gereksinim olmadığını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. Adem Kesenek