Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılının yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerini paylaştı. Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı 2022 yılında aynı düzenle kalarak yüzde 14,4 oldu.
Yoksulluk had safhada
Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre gelire dayalı göreli yoksulluk oranı en yüksek olduğu bölgeler yüzde 15 ile TR62 bölgesinde yer alan Adana, Mersin, yüzde 14,6 ile TRA2 bölgesinde yer alan Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan, yüzde 14,3 ile İzmir.
Yoksulluğun en fazla yaşandığı illerinde başında kentimiz gelir
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan bölgeleri ise yüzde 3 ile TRC1 bölgesinde yer alan Gaziantep, Adıyaman ve Kilis, yüzde 6,3 ile TRB1 bölgesinde yer alan Malatya, Elâzığ, Bingöl ve Tunceli, yüzde 7,5 ile TRA1 bölgesinde yer alan Erzurum, Erzincan ve Bayburt.
Gaziantep’in yüzde 85’i yoksul
Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, Gaziantep’in yüzde 85’inin yoksul olduğuna dikkat çekti. “Gerçek rakamlar ortaya konuda yoksulluğun en fazla yaşandığı illerinde başında kentimiz gelir. Gaziantep halkı sosyal yardımlaşma, valiliğin ve belediyelerin dağıttığı yardımlarla geçimini sağlayan bir şehir haline geldi. Yani yoksulluk had safhada.” tespitini yaptı.
Bu şehirde kahvede oturanlara baksalar işsizliğin ve yoksulluğun ne kadar olduğu anlaşılacak
TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Gökalp, “Toplum, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamları gerçekçi bulmuyor. AK Parti belediyeleri güçlü olduğundan çok fazla yardım dağıtıyor. TÜİK’de bunu göz önüne alıyor. Gaziantep diğer illerden yoğun göç alan bir kent. Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan göç daha da arttı. Bu şehirde kahvede oturanlara baksalar işsizliğin ve yoksulluğun ne kadar olduğu anlaşılacak. Fabrikaların çalışma kapasitesi dörtte biri düşmüş durumda. Eğer bir fabrikanın çalışma kapasitesi düşürülmüş ise işçiler çıkarılmış demek” diye konuşma yaptı.
Asgari ücret 8 bin 500 TL, en düşük kira 6 bin TL, başka söze gerek yok
Gökalp, “Yoksulluk anlayışımız farklı. Bir kişinin güzel bir ceket veya gömlek giymesi, yılda iki ve üç gün tatile gitmesi zenginlik olarak algılanıyor. Halbuki bunlar zengin değil, insanın hakkı. Her insan güzel bir ceket, gömlek ya da pantolon giymeyi hak eder. Etin kilogramı 350-400 TL’yi bulmuş durumda. Vatandaş evine bir kilogram et alamıyorsa veya ailesini ayda bir yemeğe çıkaramıyorsa o insan yoksul demek. Aynı zamanda şehrimizde gelir dağılımında da bir adaletsizlik var. Asgari ücret 8 bin 500 TL, en düşük kira 6 bin TL. Başka söze gerek yok” açıklamasında bulundu. Adem Kesenek