ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep-Mersin arasında yeni bir ekonomik cazibe merkezi

Gaziantep-Mersin arasında yeni bir ekonomik cazibe merkezi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
İpekyolu Kalkınma Ajansı ile GAİB arasında protokol imzalandı.
Gaziantep ve diğer tüm illerin/bölgelerin üretim düzeyini açıklayacak bir denklem sistemi oluşturulacak
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından hazırlanan “Gaziantep’in Ekonomik Görünümü ve Büyüme Projeksiyonu” Projesi’yle ilgili olarak İpekyolu Kalkınma Ajansı ile GAİB arasında protokol imzalandı.
Hazırlanan proje ile “Bugün ve önümüzdeki yıllarda Mersin-Gaziantep hattının neden ikinci bir üretim çekim merkezi olması gerektiğinin iktisadi gerekçelerinin sayısal olarak ortaya konması” hedefleniyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından hazırlanan ve bölge ekonomisine ışık tutacak dev bir proje bilinen, Gaziantep-Mersin arasında yeni bir ekonomik cazibe merkezi oluşturmayı hedefleyen “Gaziantep’in Ekonomik Görünümü ve Büyüme Projeksiyonu” Projesi’yle ilgili olarak GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan arasında protokol imzalandı. GAİB Hizmet Binasında gerçekleştirilen protokol töreninde GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer’de hazır bulundu.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Marmara Bölgesine alternatif bir ekonomik cazibe merkezi (Gaziantep-Mersin arası) oluşturulması ve bölgenin ekonomik gelişimine ışık tutulması amacıyla yürütülen ulusal çalışmalara bir ışık da Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tutuyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Gaziantep odaklı bir ekonomik araştırma yapılması ve bunun sonuçlarının ülke geneline genişletilmesi noktasında “Gaziantep’in Ekonomik Görünümü ve Büyüme Projeksiyonu” isimli bir proje hazırlamıştır. İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında başvurulan ve desteğe hak kazanan proje Ekonomi Bakanlığı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ile işbirliği halinde yürütülecektir. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ve İpekyolu Kalkınma Ajansı arasında destek sözleşmesi imzalanan proje ile “Bugün ve önümüzdeki yıllarda Mersin-Gaziantep hattının neden ikinci bir üretim/çekim merkezi olması gerektiğinin iktisadi gerekçelerinin sayısal olarak ortaya konması” hedefleniyor. Analizlerde kullanılacak olan matematiksel model sonucunda; Gaziantep ve diğer tüm illerin/bölgelerin üretim düzeyini açıklayacak bir denklem sistemi oluşacaktır. Sonuç olarak Türkiye’deki diğer illerin de üretim düzeylerini açıklayıcı bir model geliştirileceğinden projeden elde edilecek sonuçların Türkiye ekonomisi için çok değerli analizler içereceği düşünülmektedir. Proje sonuçları Gaziantep ve Bölge ekonomisi için sürdürülebilir bir kalkınma politikasının oluşturulmasında katkı sağlayacak ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Bölge Planına girdi olacaktır. Bunun yanı sıra, bu bölgede ikinci bir alternatif sanayi bölgesi geliştirildiği takdirde Marmara bölgesine sıkışmış ülke sanayi için yeni bir açılım olacak ve çevre için yaratılan olumsuz etkilerin de azaltılabileceği düşünülmektedir. Gaziantep’in büyüme projeksiyonuna ilişkin bugüne kadar böyle bir çalışma gerçekleştirmemiştir. Ancak çalışmada Ekonomi Bakanlığı'nın elindeki bütün verileri söz konu çalışma için proje kapsamında çalışacak akademisyen ve uzmanların kullanımına açacak olması, çalışmanın teknik yönünü güçlendirecektir. Proje kapsamında Arizona Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Bilkent Holding’den akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir ekiple çalışılacaktır. Türkiye Bölgemiz için hayalini kurduğumuz gelecek adına anahtar olacağına inandığımız bu projenin hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.İHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *