ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’i otizm dostu kent ilan ettik

Gaziantep’i otizm dostu kent ilan ettik
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Şahin, Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi Lansmanı’na katıldı
Şahin, Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi Lansmanı’na katıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi Lansmanı’na katıldı.
Şahin, Haliç Kongre Merkezi’ndeki lansmanda yaptığı konuşmada, Gaziantep’i otizm dostu kent ilan ettiklerini söyledi.
Şehrin otizm dostu kent ilan edilir edilmez önce çocukların sayısını çıkardıklarını anlatan Şahin, şöyle konuştu:
“Kaç otizmli çocuğumuz var. Bu çocukların farkındalığını bu şehre nasıl yayacağız. Otizmin ne olduğunu, nasıl bir farklılık olduğunu, nasıl özel ve güzel olduğunu, bu toplumun farkındalığını nasıl artıracağız. Gaziantep’in sokaklarında, caddelerin elimizde bayraklarla yürüdük. Çocuklarımızın bir adım bana at, ben sana koşarak geleceğim, beni fark et, benim tercihim değil, ben özel bir çocuğum diyerek toplumun bunu kabul etmesi gerekir, gibi sloganlarla toplumun bilinçlenmesini amaçladıklarını. Bu çalışmalar ve hayata geçireceğimiz projeler ile otizm farkındalığını daha etkili bir şekilde yürütmeye toplumu bilinçlendirmeye devam edeceğiz.”

Emine Erdoğan da otizm konusunda farkındalığın yüksek olmadığına dikkat çekerek, özel çocuklara sosyal, kültürel ve ekonomik yaşama eşit bir şekilde katılım fırsatı verilmesi gerektiğini belirtti.
Bunun onların en doğal ve anayasal hakkı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Son yıllarda otizmin görülme sıklığı oldukça artıyor. 1950’li yıllarda on binde bir görülürken şimdi her 68 çocuktan birisine otizm tespiti konuyor. Kanser gibi yaygın pek çok hastalıktan çok daha fazla görülme riski vardır. Ne yazık ki farkındalığımız o derece yüksek değil” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ise özel eğitimi bütün okullarda uygulanabilir hale getirdiklerini kaydetti. Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak eğitim noktasında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Ramazanoğlu otizime farkındalık projeleri kapsamında yaptığı çalışmalar için Başkan Şahin'e teşekkür etti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da otizmin toplum tarafından algılanarak sahiplenmesi gerektiğinin altını çizerek “Bir otistik çocuğu, ailesini tanımak insani değerlerin farklı boyutlarını, farklı renklerini anlayabilmek adına çok önemli olduğunu belki kısmen tanıyanlar fark edebilir ama bu akşam çok farklı boyutlarıyla burada olan herkes bunu çok daha iyi hissedecek” diye konuştu.
“Sağlık Bakanlığı olarak sadece teşhis aşamasında değil bu alanın toplum açısından algılanması, toplum tarafından katkı sağlanması yönünde diğer bakanlarla birlikte önemli sorumluluklarımız olduğuna inanıyorum” diyen Müezzinoğlu, “Bakanlık olarak özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte sürece daha fazla katkı sağlamak, otistik çocuğun erken fark edilmesi, erken eğitime katkı sağlanması ve bu eğitim süreçlerini olabildiğince aileleriyle, sivil toplum örgütlerindeki gönüldaşlarla ve eğitim kurumlarımızla toplumun duyarlılıklarıyla çok daha sahiplenmeye dönüştüreceğimize inanıyorum’’ şeklinde konuştu.
En sevdiğimiz renk
sekizinci renk olacak
Otizmli çocukların yaşam kalitesini artırmak için sosyal ve akademik alanda çalıştıklarını söyleyen Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz istatistikî verilerde, 0-18 yaş arasındaki 352.000 otizmli çocuk ve gencimizin sadece 26.586’sının (sadece %7.5) eğitime ulaşabildiği görülmektedir dedi. “Türkiye’nin en kapsamlı sosyal sorumluluk projesi Sekizinci Renk projesini destekliyor, gerekli duyarlılık ve bilinirlik için çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu otizmden etkilenmiş çocukların eğitiminin en iyi koşullarda karşılanabilmesi için çalıştıklarını kaydederek projede emeği geçen akademisyenlere, sivil toplum örgütlerine ve sanatçılara katkıları için teşekkür etti.
“Sekizinci Renk” Projesi
Hali hazırda, Sakine Kalyoncu Özel Eğitim Merkezi ile 27’si erkek ve 7’si kız olmak üzere 34 öğrenciye eğitim verilirken “Sekizinci Renk” projesi kapsamında, yeni “Sekizinci Renk Bakım ve Eğitim Merkezleri”nin açılması ve tüm Türkiye’ye yayılması amaçlanıyor.
“Sekizinci Renk” Kitabı
Proje lansmanı için hazırlanan “Sekizinci Renk” kitabı, otizmde duyu bütünlemenin önemine dikkat çekmek amacıyla Türkiye’nin değerli sanatçılarının en sevdikleri film sahnelerinden oluşan bir boyama kitabı… Kitapta; çocuk ve yetişkinlerin boyayabileceği birer ilüstrasyona dönüştürülen sahnelerle beraber, sanatçıların otizm ile ilgili mesajları da yer alıyor. Kitabın tüm geliri otizmli çocukların eğitimine aktarılacak. İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *