ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’in yüzde 80’i gecekondudan oluşuyor

Gaziantep’in yüzde 80’i gecekondudan oluşuyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
‘Çevre Haftası’ etkinlikleri kapsamında ‘Kentsel Dönüşüm ve Çevresel Çözümler’ konulu konferans
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ‘Çevre Haftası’ etkinlikleri kapsamında ‘Kentsel Dönüşüm ve Çevresel Çözümler’ konulu konferans düzenlendi

Kentsel Dönüşüm ve Çevresel Çözümler’ Konferansı’nda konuşan Vali Erdal Ata, dünyanın en önemli sorunlarından birisinin çevre sorunu olduğunu belirterek, “Son dönemlerde artan nüfus yapısı ve kentleşme sorunları arttı. Gaziantep olarak 1.5 milyon resmi nüfustan bahsediyoruz, ama 1.8 milyon nüfusa doğru gidiyoruz. Bu nüfusun yüzde 70-80’ni gecekondudan oluşuyor” dedi

250 bin civarında yıkılacak konut var
Ata, “Burada belediyelerimizin işleri de çok değil. Bildiğim kadarıyla 250 bin civarında yıkılacak konut var diye düşünüyorum. Kısıtlı ve dar bütçe ile bunları yıkıp yerine yeni konut yapmak kolay değil. Biz burada valilik olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. Vali Ata, insanların yaşam biçimleri daha yüksek olan, altyapısı, üst yapısı ve içinde sosyal donatıları ile modern konutlar yapmak için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı



Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolaysıyla “Kentsel Dönüşüm ve Çevresel Çözümler” konulu bir panel düzenledi. Panelistler, gelecekte daha iyi bir çevrede yaşamak için çalışmaların devam etmesi mesajını verdiler.
Çamurdan, çöpten elektrik
enerjisi üretiyoruz
Gaziantep’in dünyanın nüfusu en hızlı büyüyen 10 şehrinden birisi olduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Bu durum Türkiye’deki belediyelere örnek olmamız bakımından bize bazı sorumluluklar yüklüyor. Bu anlamda hazırlamış olduğumuz İklim Eylem Planımız Türkiye’de yerel ölçekli ilk İklim Eylem Planı olması bakımından önemlidir. Dünyada hiçbir kaynağın sonsuz olmadığı bilinci ile hareket eden Büyükşehir Belediyesi yerelden başlayarak enerji tasarrufu konusunda ülkemize ve dünyaya örnek olacak projeler üretiyor. Bu kapsamda hazırladığımız ekolojik kent projesi, karbon ayak izi oranını yüzde 20'nin altına düşürülmesi, çamurdan, çöpten elektrik enerjisi elde edilmesi projesi, çevreci ulaşım projeleri, arıtma tesisleri gibi örnek çalışmalarla yarının tedbirini de alıyoruz” diye konuştu.

Kentler 1960’tan bu yana göç alıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı da, kentlerin 1960 yılından buyana göç ve baskı altında olduğunu söyledi. Kentlerin de bu göçe gerek alt yapı, gerekse sosyal donatı ve iletişim ile cevap veremediğini belirten Haspolatlı, ülkemizin de deprem bölgesinde olmasının bunlara etken olduğunu kaydetti. Son dönemlerde kentsel dönüşüm ile Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini vurgulayan Haspolatlı, Gaziantep’in bu alanda örnek bir kent olduğunu bildirdi.
Nüfus 30 yılda 3’e katlandı
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ergün Özuslu ise, son dönemlerde kalitesiz inşa edilen konutların ve güvenliği olmayan binaların artış gösterdiğinin altını çizdi. Gaziantep’in nüfusunun son 30 yılda 3 kat arttığını ve bunlar için yapılan binaların gerekli mühendislik desteğinin olmadığını söyledi.





“Dünyamız gün geçtikçe yaşlanıyor ve kirleniyor” diyen Özuslu, konuşmasına şöyle devam etti: “Şehirlerimiz büyüyor, nüfusumuz artıyor. Bunlarla beraber insanların oluşturdukları atık miktarları artıyor. Havaya, suya, toprağa kirletici unsurlar salınıyor. Bu durumları önlemek sadece Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevi değil. Bu görev tüm vatandaşlarımızın görevidir. Bu bilinçle hareket etmeli, davranışlarımıza düzen ve yön vermeliyiz.”


Havaya, suya, toprağa
kirletici unsurlar salınıyor
Özuslu, ‘Çevre Haftası’ etkinlileri kapsamında çeşitli faaliyetler düzenlediklerini belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bizler çeşitli etkinliklerde aktif görev alıyoruz. Kurumsal olarak çevre bilincinin yaygınlaştırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve yeni şehircilik uygulamalarının birlikte yürütülmesi görevi bakanlığımıza verilmiştir. Vatandaşlarımıza çevre kirliliği hakkında çevre bilincini kazandırmak son derece önemlidir” dedi.
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Şehir Plancısı Emre Kahraman, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan kentsel dönüşüm alanları ve çalışmaları, ekolojik kent planı ve Yeşil Ev Projesi konuları üzerine sunum yaptı. Konferansta konuşan Şahinbey Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Emlak ve Kamulaştırma Şube Müdürü Hamza Kütükçü, Şahinbey Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, kentsel dönüşüm sürecinde hedeflenen kentsel yaşam alanları, çevreye duyarlı kent dokusu çalışmaları ve inşaat sürecinde hedeflenen çevreci uygulamalar konusu üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Şehitkamil Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Şehir Plancısı İsmet Şahin, Şehitkamil Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, kentsel dönüşüm sürecinde hedeflenen kentsel yaşam alanları, çevreye duyarlı kent dokusu çalışmaları ve inşaat sürecinde hedeflenen çevreci uygulamalar üzerine konuştu.
Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Sıtkı Severoğlu ise Mimarlar Odası’nın Gaziantep’te yaşanan Kentsel Dönüşüm sürecine dair değerlendirme, Mimarlar Odası olarak kentsel dönüşümde Gaziantep geleneksel yerleşim dokusuna sadık kalınması, kentsel dönüşümün yeni beton yığınlarının oluşmasına neden olmaması konuları üzerine açıklamalar yaptı.

Konferans 2 oturum halinde yapıldı. Konferansın sabah oturumunda Çevre Haftası kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları ile üniversite öğrencileri arasında yapılan proje yarışmasında ödül kazanan öğrencilere ödül ve hediye verildi. Konferans öncesi, Uluslararası Geri Dönüşüm Federasyonu Genel Sekreteri Geert Cuperus, Avrupa’da geri dönüşüm uygulamaları, kentsel dönüşüm süreci ile çevre geri dönüşüm süreçlerinin uyumu, ekonomik ve çevresel faydaları üzerine bilgilendirme konuşması yaptı.

Konferansın öğleden sonraki oturumunda ise Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Uğur, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Rektör Danışmanı ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karpuzcu, Zirve Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turan Köksal, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hafriyat Denetim Şube Müdürü Ali Bilgi, Çevre Mühendisleri Oda Temsilcisi Mustafa Yılmaz, Tema Vakfı Temsilcisi Sait Köse, Kentsel Dönüşüm ve Çevresel Çözümler üzerine sunum ve konuşma yaptı.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *