ANASAYFA arrow right Güncel

Gençler kitaplar yerine internete daldı

Gençler kitaplar yerine internete daldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
Gaziantep’te en eski ve ilk sahaflarından Sohbet Kitabevi Sahibi Erdoğan Sohbet, okullarda ders kitaplarının
Yılda 200 ton geri dönüşüme kitap gidiyor
Gaziantep’te en eski ve ilk sahaflarından Sohbet Kitabevi Sahibi Erdoğan Sohbet, okullarda ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması sonucu eski kitapların geri dönüşüme gittiğini söyledi.
İkinci el kitap satan Erdoğan Sohbet, okullarda ders kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılmasının, ikinci el kitap satıcılarını çok etkilediğini vurguladı. Gaziantep’te 25 yıldan beri ikinci el kitap satan Erdoğan Sohbet Sabah muhabirine yaptığı açıklamada, “Gaziantep’te okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak istiyoruz, ama maalesef okuma oranı çok düşük. Gençler sadece internete ağırlık veriyorlar. Okumaya hiç önem vermiyorlar” dedi.
Sohbet, “Ben Gaziantep’in en eski sahafıyım. Ders kitaplarının bedava dağıtılması bizim işlerimizi düşürdü. Şu anda hazırlık kitapları satıyoruz. Hazırlıklarda da çok değişim oluyor. Hemen hemen her yıl değişiyor.

Örneğin bu yıl yine değişecek. Konular değişiyor, o zaman biz bunları satamıyoruz. Geri dönüşüme göndermek zorunda kalıyoruz. Bize kullanmadıkları kitapları öğrenciler getiriyor. Kitaplar her yıl değiştiği için satmaktan zorluk çekiyoruz. Sattığımız kitaplar, okul kitapları, hazırlık kitapları, roman, dini kitaplar, macera kitapları, bilimsel kitaplar yani, her türlü kitaplar bulunuyor” diye açıklama yaptı.
Romanları daha çok 30 ile 40 yaş arası yetişkinlerin aldığını kaydeden Sohbet, “Genç nesil internet çıktığı için maalesef internete ağırlık veriyor, internet kendisine daha çok zevk veriyor, okumayı tercih etmiyor. Oysa ki kendini geliştirmek daha güzel bir şey, kitap okumaya daha ağırlık verseler daha iyi olur. Okullarına derslerine daha faydalı olur” diye konuştu.

Gaziantep halkının kitap okumadığını söyleyen Sohbet, “Okuyanlarda 30 ile 40 yaş arası okuyor. Okul bittiği için yaş biraz ilerlediği için kafası ancak o zaman ayıyor. Tabii işte o zamanda iş işten geçmiş oluyor. Kitap okumanın yaşı ilkokul çağında başlar, ilkokuldayken kitaba alıştırmak gerekir. Maalesef öğretmenler bu konuda öğrencilere fazla baskı yapamıyor. Biraz baskı yapsa veliler hemen şikayetçi oluyor. Her yıl geri dönüşüme sadece ben 20 ton kitap veriyorum. Gaziantep’te aşağı yukarı eski kitap işini yapan 10 esnaf var. Bu da demek oluyor ki her yıl aşağı yukarı 200 ton geri dönüşüme kitap gidiyor. Bunlarda okul kitabı ve hazırlık kitapları. Öğrencilerin kitapları çok düzensiz kullanıyorlar, karalıyorlar, yırtıyorlar, daha temiz kullansınlar bunlara daha dikkat etsinler. Kitapların bir değeri olduğunu bilmeleri gerek. Çok değersiz görüyorlar. Kitapların fiyatı 1 liradan başlıyor 10 liraya kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.
Erdoğan Sohbet, “Bir yıl önceki kitapları neden kullanmıyorsunuz, eğer kötüyse neden bastınız, iyiyse neden kullanmıyorsunuz. Bu kadar israf niye, neden her yıl kitapları değiştiriyorsunuz. Her yıl eski kitaplar geri dönüşüme gidiyor. Bu kağıt israfından başka bir şey değil” diye dert yandı. Haber / Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *