ANASAYFA arrow right Güncel

Güvenli bölgede yaşayanların temel insani hak ve fırsatlara erişimi oldukça önemli

Güvenli bölgede yaşayanların temel insani hak ve fırsatlara erişimi oldukça önemli
YAYINLAMA: 07 Haziran 2023 / 21.10
GÜNCELLEME: 07 Haziran 2023 / 21.10
Gaziantep Üniversitesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile MİDAD’ın işbirliklerinde yapılacak olan Suriye’nin Kuzeyindeki Göçmen Kamplarında Yaşayan Suriyelilerin Çok Yönlü Profilini Betimleme Projesi’nin protokolü imzalandı.

Protokol töreninde konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, protokolle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, GAÜN Göç Enstitüsü’nün toplumsal sorumluluk görevinden hareketle çeşitli sivil toplum kuruluşları iş birliğinde yeni projeler ürettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Sarıbıyık, “Çeşitli nedenlerle ülke içinde ya da başka bir ülkeye göç etmek zorunda kalmış her bireyin insani hak ve özgürlüklerini kısıtlanmadan kullanabilmesi için onlarla dolaylı ya da doğrudan çalışmak misyonundan hareketle GAÜN Göç Enstitüsü, bünyesindeki akademisyen ve lisansüstü öğrencileriyle birçok projenin yürütülmesini sağlamıştır. GAÜN Göç Enstitüsü, toplumsal sorumluluk görevinden hareketle çeşitli sivil toplum kuruluşları iş birliğinde yeni projeler üretmektedir. Göç Enstitüsü’nün koordinatörlüğünü yaptığı, AFAD ve Sınırsız Eğitim Derneği/MİDAD’ın ortaklığında planlanan, amacı güvenli bölgedeki göçmen kamplarında yaşayan insanların çok yönlü profilini ortaya çıkarmak üzere yeni bir toplumsal sorumluluk projesi başlatılmıştır.”

GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü ise Suriye’de yaşanılan savaş sürecinden milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldığını belirterek şunları aktardı: “Suriye’de yaşanan iç savaş sürecinde milyonlarca Suriyeli farklı ülkelere göç etmiştir. Bu göç hareketinin yanında, savaş sebebiyle yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalan ancak ülke dışına çıkamayan azımsanmayacak sayıda insan, kendi ülkesinde göçmen konumuna gelmiştir. Türkiye, Suriye’den gelenlere ev sahipliği yapmakla beraber, Suriye topraklarında insanların güvenle yaşayabileceği ortamlar oluşturmak için de birçok adım atmıştır. Suriye’nin kuzeyindeki ‘Güvenli Bölge’ bu adımlarından biridir. Türk askeri tarafından güvenliği sağlanan ‘Güvenli Bölge’, iç göç hareketinde yer alan insanların en çok tercih ettiği bölge olarak göze çarpmaktadır. Bu nedenle güvenli bölgede yaşayan bireylerin temel insani hak ve fırsatlara erişimi oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Protokol töreninde; GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü, GAÜN Göç Enstitüsü Müdür yardımcıları Prof. Dr. Yücel Karadaş ile Doç. Dr. Emrullah Akcan ile MİDAD temsilcileri Fawaz Alawad, Abdulmuheymin Dersevı ve Mustafa Alhuseyın yer aldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *