ANASAYFA arrow right Güncel

Hasat zamanı elekçilerin yüzü gülüyor

Hasat zamanı elekçilerin yüzü gülüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
Bakliyat üretiminde önemli bir yere sahip Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hasat mevsiminde üreticilerin yanı sıra
Bakliyat üretiminde önemli bir yere sahip Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hasat mevsiminde üreticilerin yanı sıra Gaziantep'teki elekçiler de yoğun mesai dönemi geçiriyor. Antep fıstığı, arpa, buğday, mercimek, nohut gibi ürünleri kabuklarından ve taşlardan arındırmak isteyen üreticilerin taleplerine yetişmeye çalışan elekçiler, mayıs ve eylül ayları arasında hummalı bir çalışma yürütüyor.
Yılın 5 ayı çalışan elekçiler, günde 300 elek üreterek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilerin ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Elek imalatçısı Erkan Gözübüyük, mayıs ve eylül ayları arasında işlerinin yoğun olduğunu, gelen talepleri karşılayabilmek için çok çalıştıklarını söyledi.
Hasat edilen ürüne göre farklı elekler ürettiklerini anlatan Gözübüyük, "İmalathanede 3 kişi çalışıyoruz. Fıstık zamanı olduğu için Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu illerine halbur dediğimiz fıstık eleği yapıyoruz. Hangi ilin hasat zamanıysa ona göre ürün gönderiyoruz." dedi.

Yaz aylarının kendileri açısından bereketli geçtiğini dile getiren Gözübüyük, şunları kaydetti: "Yaz ayları bizim işlerimizi güzelleştiriyor. Mevsimlik çalıştığımız için mayıstan eylüle kadar çok yoğun oluyoruz. Fıstık, nohut, arpa, ve buğdayın hasat zamanı olduğu için Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne mal yetiştiremiyoruz. Bunların dışında yaptığımız elekler un, nişasta elemek için de kullanılıyor. Ustalarımızla beraber ekip olarak çalıştığımız için işimiz daha da kolaylaşıyor."
Bir eleği yapmalarının yaklaşık 5 dakika sürdüğünü aktaran Gözübüyük, günde yaklaşık 300 elek yaptıklarını sözlerine ekledi.
Hasat zamanı talep daha da artıyor
İmalatçı Mehmat Sayaoğlu da Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden elek yapımı için kendilerine yoğun talep geldiğini söyledi.
Özellikle hasat dönemlerinde bu taleplerin daha da arttığını ifade eden Sayaoğlu, bu sayede yaz aylarında işlerinin de açıldığını ve daha çok elek satabildiklerini dile getirdi. AA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *