Her sektörde olduğu gibi optisyen-gözlük sektöründe de bir sıkıntı olduğunu dile getiren 17. Bölge Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Kurucu Başkan Cuma Reyhan, satışların geçen yıla oranla yüzde 30 düştüğünü söyledi.
Gözlük üretimine herhangi bir devlet katkısının olmadığına dikkat çeken Reyhan, ‘’Firmalar, öz sermayeleri ve kendi çabalarıyla üretim yapmaya çalışıyorlar. Destek verilse dışa bağımlılığımız nispeten azalmış olur. Bunun yanı sıra hastalar devlet hastanelerinde göz bölümünden randevu almakta zorlanıyor. O yüzden göz doktorlarının sayısının arttırılması lazım’’ değerlendirmesinde bulundu.
Gözlük satışları yüzde 30 oranında bir düştü
Satışların geçen seneye göre gerilediğini kaydeden Reyhan, ‘’Gözlük satışlarında yüzde 30 oranında bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz. Sattığımız gözlüklerin yüzde 80’i yurt dışından geliyor. Dolayısıyla doların yükselmesi fiyatları yükseltiyor. Bu alımlarımızı etkilediği gibi satışlarımızı da olumsuz etkiliyor’’ şeklinde konuştu.
Devletin gözlüğe verdiği destek yeterli değil
Gözlük fiyatlarının yüzde 25 oranında yükseldiğini sözlerine ekleyen Reyhan, ‘’Ülke genelinde olduğu gibi sektörümüzde de sıkıntı var. Ama mümkün olduğunda giderlerimizi azaltmaya çalışıyoruz. Geleceğin ise neler getireceğini bilemiyoruz. Devletin gözlüğe verdiği destek yeterli değil. Şu anda cam-çerçe4ve desteği 130 lira. Bundan dolayı emeklilerimiz zor durumda. Bu desteğin arttırılması gerekiyor’’ dedi.
Ülkemizde gözlük üretimi var
Reyhan, ‘’İlaçta olduğu gibi gözlüklere verilen desteklerin yılda bir defa arttırılması gerekiyor. Örneğin; 10 yıl önce emeklilere verdiğimiz çerçeve ile bir urup alınabiliyordu, ama günümüzde böyle bir şey mümkün değil. Destekler yüzde 100 arttırılsa bile bir urup alamayız. Ülkemizde gözlük üretimi var. TR-90 gözlük modelini bizde üretebiliyoruz. Lakin insanlar marka istiyor. Dolayısıyla yurt dışından getirtiyoruz’’ açıklamasını yaptı.
Nasıl ki ilaç da reklam yasak ise gözlükte de reklam yasak olmalı
Optisyen bölümünden mezun olanların en az bir yıl staj yaptıktan sonra işletme açmaları gerektiğini kaydeden 17. Bölge Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Kurucu Başkan Cuma Reyhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Optisyen bölümünden mezun olanlar diplomalarını kiraya vermesinler, kendi adlarına işletme açsınlar ve maliyeye kaydolsunlar. Reklam konusuna el atacağız. Çünkü sağlığın reklamı olmaz. Nasıl ki ilaç da reklam yasak ise gözlükte de reklam yasak olmalı.’’