ANASAYFA arrow right Güncel

Her zaman üreticinin yanındayız

Her zaman üreticinin yanındayız
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.51
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.51
Buğday taban fiyatlarının açıklanmasının ardından gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çevrildi. Tahıl alımı ile ilgili Sabah’a açıklama yapan Toprak Mahsulleri Ofisi Gaziantep Şube Müdürü Cemil Doğan, ofisin her zaman üreticinin yanında ve kapıl
Buğday taban fiyatlarının açıklanmasının ardından gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çevrildi. Tahıl alımı ile ilgili Sabah’a açıklama yapan Toprak Mahsulleri Ofisi Gaziantep Şube Müdürü Cemil Doğan, ofisin her zaman üreticinin yanında ve kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

Üreticiyi mağdur
etmeyeceğiz
“Toprak Mahsulleri Ofisi her sene olduğu gibi bu sene de yine üreticinin yanında olduğunu fiyatları açıklayarak ortaya koymuş oldu” diyen Doğan, “TMO’nun tek hedefi üreticiyi mağdur etmemek ve kapımız her üreticiye açık. Ürün geldiği takdirde açıklanan fiyat doğrultusunda alım yapmaya hazırız. Ancak piyasanın da kendi koşul ve şartları var. Sektörün ihtiyacına binaen günlük fiyat artışı olur, aylık kapasitesinin aşağıya düştüğü noktalarda alımı arttırır. Piyasa 10 lira artar veya azalır ve bu olağan şeylerdir. Ama açıkladığımız fiyatların altına kesinlikle üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde kapımızı sonuna kadar açmışız. TMO tarafından üreticinin mağduriyeti söz konusu olamaz” şeklinde konuştu.

Üreticinin mağduriyeti
söz konusu değil
Fiyatının dünya piyasası ve ülkenin şartları göz önünde bulundurularak Bakanlar Kurulumuz tarafından açıklandığını kaydeden Doğan, “Bu her sektörde olduğu gibi beklentiler muhakkak ki her zaman yüksek. Ama ülkenin mevcut koşulları dikkate alındığından verilebilecek, en iyi fiyat piyasa şartlarına göre verilmiştir. Her sene TMO yüksek fiyat alacak anlamında değil, amacımız bir bant oluşturmak. Bu bantı oluşturduk, şimdi makarnalık buğdayın tonu 1000 TL bunun artı ve giydirilmiş fiyatla beraber bin 50 TL’ye kadar çıkıyor. Yani kaliteli ürün geldiği zaman otomatikman 50 TL’yi üreticinin haberi olmadan veriyoruz. 940 TL açıklanan Anadolu sert ekmeklik buğdayın fiyatı da 990 TL’ye kadar yükselebiliyor. Yani üreticinin mağduriyeti söz konusu değil. Şu anda piyasa makarnalık buğdayın tonu 960-bin 35 TL arasında değişiyor. Çiftçinin eline 1000 TL’den aşağı para çekmiyor demek, piyasayla aynı alımı yapıyoruz demek” ifadesini kullandı.

LİDAŞ’tan 9,5
ton ürün aldık
LİDAŞ konusuna da değinen Toprak Mahsulleri Ofisi Gaziantep Şube Müdürü Cemil Doğan, konuşmasına şöyle devam etti: “LİDAŞ’a başlangıçta talep gösterilmemişti, ancak şu anda 12 bin ton kadar stok oluştu ve bu miktar artarak devam ediyor. LİDAŞ sağlıklı, ürün götürenler vergiden muaf oluyor, yatırdığı ürüne karşılık kredi kullanabiliyor, bu kredinin yüzde 50’sini devlet karşılıyor. Şu anda LİDAŞ’taki 12 bin tonun 9 bin 500 tonunun aldık. Kısacası LİDAŞ’ında TMO’nun da kapısı üreticilere sonuna kadar açık.” Hüseyin Karataş


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *