ANASAYFA arrow right Güncel

Kan bağışı böyle giderse hastanelerin ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşarız


Kan bağışı böyle giderse hastanelerin ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşarız

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.50
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.50
Ramazan’da kan bağışında düşüş meydana geldiğini belirten Gaziantep Kan Bağışı Müdürü Mehmet Akıncı, Temmuz ve Ağustos ayında kan bağışının düşük olması durumunda hastanelerin kan ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşayabileceklerini söyledi.
Ramazan’da kan bağışında düşüş meydana geldiğini belirten Gaziantep Kan Bağışı Müdürü Mehmet Akıncı, Temmuz ve Ağustos ayında kan bağışının düşük olması durumunda hastanelerin kan ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşayabileceklerini söyledi. 
Hastaların kan ihtiyaçları 
sıcaklık ya da Ramazan’ı beklemiyor
İnsanların Ramazan’da niyetli olduklarından kan bağış sayılarında düşüş meydana geldiğini kaydeden Akıncı, “Tabii bununla beraber havaların sıcak olması da insanları biraz tedirgin etti. Ama hastane de yatan hastaların kan ihtiyaçları sıcaklık ya da Ramazan’ı beklemiyor. Ramazan’da toplanan kan geçen seneye oranla çok düşük. 5 bin 500 ünite kan bağışı almamız gerekirken 4 bin 500 ünite aldık. İnsanları mağdur etmemeye çalıştık, ama yine de bazı hastaneler ameliyatları ertelemek zorunda kaldı. Ümit ediyoruz ki Temmuz da kan bağışı artar. Çünkü hastanelerin kan ihtiyaçları eksilmiyor. Sağlıklı kadın-erkek ayrımı yapmadan 18-65 yaş arasındakileri kan bağışına bekliyoruz” şeklinde konuştu. 
Kanın bir gün kendilerine 
de lazım olacağını düşünsünler
Vatandaşın hava sıcak kan verdiğimde etkilenir miyim diye düşünememeleri gerektiğini ifade eden Akıncı, “Burada kan değerlerini, tansiyonunu ölçüyoruz, doktorumuz değerlendirdikten sonra kan alıyoruz, eğer tam tersi, olursa almıyoruz. Temel amacımız insan hayatı kurtarmak olduğu için bunlara önem gösteriyoruz. Bu kanın bir gün kendilerine de lazım olacağını düşünerekten kişileri kan bağışına bekliyoruz” diye açıklama yaptı. 
Kan stoğunu 
dengeleyemedik
Şu anda hastanelerin kan ihtiyacını başa baş karşıladıklarını vurgulayan Gaziantep Kan Merkezi Müdürü Mehmet Akıncı, “Yani hastaneler çok mağdur değiller, ama olağanüstü bir durumda sıkıntı olabilir, acil kan ihtiyacı olursa karşılamakta zorluk çekebiliriz. Aldığımız kanlar temiz çıkarsa hemen çıkışları yapılıyor ve beklemiyor. Stoklama yapamadık, olağanüstü durumlarda kan stoğumuz olması gerekiyor ama onu şu anda dengeleyemedik. Temmuz ve Ağustos da kan bağış düşüşü devam ederse hastanelerin ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşayabiliriz” ifadelerine yer verdi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *