ANASAYFA arrow right Güncel

Keşke ben de dünyayı görsem de rapor ihtiyacım olmasa

Keşke ben de dünyayı görsem de rapor ihtiyacım olmasa
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
“Engellilere acıyarak değil bir vatadaş olarak bakın. Herkes bir engelli adayıdır”
“Engellilere acıyarak değil bir vatadaş olarak bakın. Herkes bir engelli adayıdır”
Altınokta Körler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hacı Karabay, Engellilere acıyarak değil, bir vatandaş olarak bakıılmasını isterken, “Herkes bir engelli adayıdır” hatırlatması yaptı.
2005 yılından bugüne kadar dernek başkanlığını yaptığını söyleyen Karabay, “Emekliyim, derneğimizin Kuruluş tarihi 1958. Gerek ilimiz gerek ülkemiz engellilerinin sorunlarını, haklı mücadelelerini kamuoyuna duyurmak ve onların yasal haklarını kazandırabilmek için mücadele ediyoruz. Bunun yanısıra görme engellilerin eğitim ve istihdamı ile de ilgileniyoruz. Yaklaşık 3-4 yıldan bu yana şubemizden yaklaşık 50 kadar kişi işe girdi, devlet memuru oldu. EKPSS kursu ile devlet memuru olarak işe girdiler. Bunun yanısırada özel sektörede yerleştiriyoruz. Bunun yanısıra derneğimizde çeşitli kurslar var. Bilgisayar kursları, çağrı merkezi kursları, temel sekreterlik kursları ve EKPSS kursları gibi yine okuma yazma kursları var” diye konuştu.

Derneğin 815 kayıtlı üyesi olduğunu kaydeden Karabay, “Haliyle bu yıl çalışmalarımız biraz yavaş ilerliyor. Ülkemizin içerisinde bulunduğu sıkıntılardan dolayı bu sıkıntı daha çok engelli sivil toplum örgütlerini ilgilendiriyor. Çünkü biz halkın yararına çalışıyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne ayaktayız. Mücadelemizi üyelerimizin egitim ve istahdamları için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Devletten beklentimiz rapor yönetmeliğinin tekrar gözden geçirilmesi. Her engelli 6 ayda bir hastaneye gidip rapor alması gerekiyor. Örneğin ben yüzde yüz görme engelliysem, hastanede aldığım rapor yüzde 80 yada 85 veriliyor. Oysa ben yüzde yüz enggelliyim. O yüzden ben veya engelli üyelerim hastane köşelerinde sürekli rezil olmaması lazım. Kamunun yükünüde azaltmış olmamız lazım. Çünkü her altı ayda bir engelliler rapor için giderse hem hastanelerin işi zorlaşır hemde engelliler yıpranmamış olur. İstihdam için, kurs için, özürlü kimliği için, paso için gidiliyor. Yüzde yüz engelliyse bu rapor ömür boyu geçerli olmaldır. Keşke ben dünyayı görsem de rapor ihtiyacını hiç duymasam” dedi.

2005 yılında çıkartılan 5378 Sayılı engelliler Kanunu’nda bütün alanların engellilerin rahatlıkla erişebilecği alanlar seviyesine getirilmesinin kanunla belirlendiğini söyleyen Karabay, “Kaldırımlarda ve yeni binalarda bunlar uygulanıyor. Gaziantep’te Engeli Daire Başkanlığı kuruldu. Arkadaşlar çalışıyorlar. Temennimiz gerek özel gerek kamuda bütün alanların rahatlıkla engellilerin erişebileceği alana çevrilmelidir. Çünkü yasa bunu istiyor. Asansörler konuşan asansör olamaldır. Sarı çizgiler kaldırımlara döşendi. Ama burada halkımızın eksikliği var. Burada araç koymalar, dükkanın önüne eşya koymalar, bisiklet yada motor ile kaldırımda yürümeler bunlar bizi sıkıntıya sokuyor.
Bize acıyarak değil bir vatadaş olarak bakılması. Çünkü herkes bir engelli adayıdır. Engellilere ayrılmış yerlere araç park etmemelerini eşya koymamalarını çünkü burası engellilere ait olduğunu bilmelerini istiyoruz. Devletin engellilere verdiği kartı hor görmemelerini istiyoruz. Bu bize verilmiş bir haktır” diye konuştu. Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *