2012 yılında başlayan çalışmalarla yapının İslam Bilim ve Teknik Tarihi Müzesi olarak düzenlendirilmesine karar verildi.Birinci katta Tıp,Kimya,Fizik alanındaki buluşlar sergilenirken, ikinci kata ise Astronomi,Harita,Denizciliğe ait harita ve görseller yer alacak.Binanın bodrum katında ise grup girişleri, kütüphane, bilgisayar odası, sunum ve bilgilendirme alanları oluşturulacak.Müzede 110 civarında buluş sergilenecek
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yeni dönem hedeflerini Nurgün Balcıoğlu’na değerlendirdi, kadın büyükşehir belediye başkanına bakışını anlattı
Merkezi Türkiye Koleji “Bilim
ve Teknoloji Müzesi” oluyor
Yüzde 55.3 ile Şahinbey Belediye Başkanı seçilen Mehmet Tahmazoğlu, bu dönemin daha verimli geçeceğinden umutlu, “Kültüre çok büyük yatırımlar yapacağız. Merkezi Türkiye Koleji Binasını “Türk ve İslam Alimlerinin buluşlarının sergileneceği Bilim ve Teknoloji Müzesi haline getiriyoruz. Programımızda Mecidiye Hanı, Tuz Hanı, Emirali Hanı, Gayret Hanı’nın restoresi var. Hanları ve hamamları yeniden kültürel hayatımıza kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.
20 bin konut hedefliyoruz, 50 bine de çıkabiliriz
Toplu konut olayını ihmal etmeyeceklerini, konut yapımını tüm hızıyla sürdüreceklerini dile getiren Mehmet Tahmazoğlu, yeni dönemde 20 bin konut hedeflediklerini, bunu 50 bine kadar çıkarabileceklerini ifade etti.
Yeşilvadi’yi Başbakan Erdoğan açacak
Yeşilvadi Projesi’nde hızla sona gelindiğine vurgu yapan Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu, “Çalışmalar son hızla sürüyor, tamamlanmak üzere. Haziran ayında Sayın Başbakan açılışını yapacak” diye konuştu.
Olaya kadın-erkek diye bakmamak lazım
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Kadın Büyükşehir Belediye Başkanı olayına nasıl baktığı” şeklindeki soruya çok açık ve net yanıt verdi: “Bakan Hanım çok çalışkan. Biz çalışan insanları seviyoruz.Meseleye kadın-erkek diye bakmıyorum.Biz seve seve çalışacağız.Önemli olan memleketi, hizmeti ön planda tutmak ve prensiplerdir.Çok güzel ve uyumlu bir çalışma dönemi olacak” dedi.
Ermeni Okulu’na İslam Bilim ve
Teknoloji Tarihi Müzesi kuruyoruz
Ermeni Okulu projesi ile restorasyon revizyon ve yeni kullanımına yönelik tefrişat projeleri yapılarak ilçenin turizm sektöründeki katkı payını arttırmayı amaçladık. Proje kapsamında; Gaziantep Bölgesi’nde doğal, tarihi ve kültürel mirasın değerlendirilmesine yönelik altyapı ve restorasyon çalışmalarının geliştirilmesi önceliği kapsamında Şahinbey Belediyesi’ne ait belediye binası sınırları içerisinde yer alan tarihi taş binanın restorasyon revizyon ve yeni kullanımına yönelik tefrişatı yapılarak İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi kuruyoruz” şeklinde konuştu.
Bölgeyi inanç turizmi bakımından
destinasyon merkezi haline getireceğiz
Tamamlanacak olan proje ile bölgenin ihtiyacı olan kültür ve inanç turizmin yaygınlaşmasına katkı sağlanacağını dile getiren Tahmazoğlu, “Bu proje ile bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere kültür ve inanç turizminin önemi hakkında farkındalık yaratılacak. Ülkemizin turizm stratejileri kapsamında 7 adet gelişim koridoru oluşturulması hedefleniyor.Bu proje ile gelişim koridorlarından “inanç turizmi” başlıklı koridorun gelişmesi amaçlanıyor.İnanç turizmine yapılan yatırımlar sayesinde bölgeye turist çekilmesi kolaylaşacak, bölge inanç turizmi konusunda önde gelen bir yöre haline getirilecek.İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ile bölgeyi inanç turizmi bakımından destinasyon merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.N.B.
Merkezi Türkiye Koleji’nin tarihi
Merkezi Türkiye Koleji, Amerikan Bord misyonerlerinden Dr. Tillman C.Trowbridge’in gayretleri ve topladığı bağışlar sayesinde 1879 yılında kurulmuştur. Mektebin kurulması için gerekli paranın bir bölümü İngiltere ve Amerika’dan, bir bölümü de Antepli zengin Türk ailelerden (Örneğin Atay ve Ocaklar) sağlanmıştır. Mektep binasının yapıldığı arazı Antepli Türklerden zengin ve aydın bir kişi olan Kethüdazade Hacı Taha Efendi tarafından bağışlanmıştır. Kolej ilk mezunlarını 18802de vermiştir.1912 yılına gelindiğinde toplam mezun sayısının 1000 kişiyi aştığı kaydedilmektedir. Kolej, Osmanlı hükümetinin 15 Ocak 1878 tarihli kararı ile (lise) ve 1914 yılında da (Yüksek mektep) olarak kabul edilmiştir. (Prof.Dr. Turhan Baytop)
Antep’te 1876 yılında kalorifer bulunan bina
Yazarımız Ayfer T. Ünsal, “Antep’te 1876 yılında kalorifer bulunan bina” başlıklı yazısında, Merkezi Türkiye Koleji’nden bahsettiği köşesinde şunları yazmıştı:
“Antep’te 1876 yılında açılan Central Turkey College/Merkezi Türkiye Koleji’ndeki kalorifer sisteminden bahsetmek istiyorum.
Bugün Kolej Tepe olarak anılan tepede, rahmetli müze müdürü Sabahat Göğüş’ün dedesi Taha Efendi tarafından bağışlanan arazide yapılan Merkezi Türkiye Kolej’inde o zamanın şartlarında kalorifer sistemi yapılmıştı.
Kanadalı Gurney kardeşler tarafından 1868’den itibaren imal edilen kalorifer kazanları, mükemmel imalatlarıyla gerek Kanada içerisinde gerekse dışında çeşitli ülkelere satılıyordu.İşte bu kazanlardan birisi, misyonerler tarafından kurulan Merkezi Türkiye Kolejine de Amerika’dan gemi ile getirilmişti.
Gurney kardeşlerin imalat profiline bakınca insan şaşırıyor. 1868 yılından itibaren bakın neler imal etmişler: pişirme ocakları, sıcak su kazanları, soba boruları, vanalar, buhar kazanları ve buhar radyatörleri, metal evyeler, ekmek fırınları, dökümle yapılabilecek her türlü eşya, sıcak hava kazanları, vantilatörler, kilitler, tartı aletleri, bahçeye konulan metal vazolar, kapı askıları. Evet, liste uzayıp gidiyor, ben bu kadarını tercüme ettim.
Yanda fotoğrafını da gördüğünüz taa Kanada’dan getirilen Gurney kalorifer kazanı nereleri ısıtıyordu acaba?Okuduğum Kolej kaynaklarından çıkardığım sonuca göre, merkezdeki ana bina kalorifer ile ısıtılıyordu.Kolej binalarının bulunduğu kısmın bahçesi, Antep’ten çıkarılan krem rengi kireç taşıyla, yani yerel dilde keymık olarak isimlendirilen taşlarla çevrilmişti.Tüm binalar keymıkla yapılmıştı, ancak bazı binalarda “karataş” denilen aslen bazalt olan taşlar da yerleştirilip süs yapılmıştı.Binalar, genel olarak bodrum katının haricinde üç katlıydı.
Merkez binada, içerisinde öğrenciler için sıraların da bulunduğu geniş dersliklerin yanısıra, yatılı bölümü için gerekli düzenlemelere sahip bir yatakhanes de bulunmaktadır.
Kaloriferle ısıtılan binada toplam olarak 10 derslik, kitiphane, müze, küçük bir laboratuvar ve açılımı Genç Hristiyanlar Derneği demek olan YMCA odası vardır. Üçüncü kattaki iki büyük salon, küçük bir oda yatakhane olarak kullanılmaktadır.
Kanadalı Gurney firması tarafından üretilen kalorifer sistemi, kömürle ısıtılan sıcak havanın suyu ısıtmasıyla çalışıyordu.Kolej binalarında yaşam için gerekli su, 3,5 metre derinlikten rüzgar gülü ile çekilmekteydi.Kolej binaları, sağlık açısından en doğru yerde bulunmaktaydı.Nitekim, sağlık, hijyen, ısıtma koşulları gayet iyi yapıldığından, Kolejin hiçbir öğrencisi hastalık nedeni ile ölmemişti.
Bugün, Gurney kalorifer sisteminin monte edildiği bina yok... Ayakta kalan tek binadan başka, Koleje ait bir yapı yok... Ne fena değil mi? Aslında bünyesinde büyük tarihi bilgiler barındırıyormuş... Bütün bu bilgileri, Merkezi Türkiye Koleji tarafından yayınlanan broşürlerde okuyorum.Kalorifer sisteminin fotoğrafını ise, film sanayinde araştırmacı olarak çalışan arkadaşım Anahid buldu” şeklinde yazmıştı.