‘Maliyet artışlarına müdahale edilmezse birçok esnafımız kapatmak zorunda kalacak’ uyarısında bulundu. Kurgan Tekstil Cloudy Kids Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kurgan, “Önümüzü göremiyoruz. Çünkü bugün çıkardığımız maliyet yarın değişebiliyor” dedi.
Ürünlerin net maliyetini hesaplayamıyoruz
2022 yılında maliyetlerin artması sonucunda birçok esnafın zarara uğradığını belirten Kurgan, “Ham madde, enerji ve nakliye gibi girdilere büyük zamlar geldi. Her ay farklı maliyetler çıkmaya başladı. Kullandığımız 30’a yakın yan ürünün maliyeti yüzde 100 yükseliş yaşandı. Yıllar sonra ilk defa asgari ücrete ara zam yapıldı. Akaryakıtın litresinin 7 liradan 25 liraya çıkması nakliye fiyatlarını artırdı. Dolayısıyla ürünlerin net maliyetini hesaplayamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Hiç beklediğimiz veya hesap ettiğimiz gibi olmadı
Kurgan, “2021 yılı sonu itibariyle 20 bin lira elektrik faturası geliyordu. Zam ile birlikte bu faturanın 45-50 bin lira geleceğini tahmin ediyorduk, ama 100 bin lira gelmeye başladı. Hiç beklediğimiz veya hesap ettiğimiz gibi olmadı. Ayrıca bağlantılar ocak ve şubat ayında yapıldığında ilerleyen dönemlerde zam gelirse bunu ürünlere yansıtamıyoruz. Bundan firmalar ve işletmeler büyük zarar görüyor” şeklinde konuştu.
Bu anlayış ile markalaşmak çok zor
Gaziantep’in triko üretiminde ülke genelinde ilk 3’e girdiğini kaydeden Kurgan, “Şehrimiz çok ciddi yatırım, üretim ve makineleşme var, fakat buna karşın marka çıkmıyor. Bunun da en büyük nedeni sektördeki firmaların işlerine yeterince önem vermemesi. Bu anlayış ile markalaşmak çok zor. AR-Ge çalışması yapan ve kendini geliştiren firma sayısı çok az. Kısacası kentimizde triko üretimi artıyor, ancak gelişmiyor. Bizden daha az üretim yapanlar şehirler kalite anlamında bizden daha öndeler” diye belirtti.
Eğer atılım yapmazsak ilerleyen süreçlerde sektör başka ülkelerin eline geçecek
Kurgan Tekstil Cloudy Kids Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kurgan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda Romanya, Bangladeş, Özbekistan ve Hindistan gibi ülkelerde de ciddi anlamda triko üretimleri oldu. Bu ülkeler daha profesyonel çalıştıkları için yurt dışında pazarlarımızı yavaş yavaş almaya başladı. Eğer atılım yapmazsak ilerleyen süreçlerde sektör bu ülkelerin eline geçecek.”
Gaziantep, teşvik kapsamına alınmalı
Kentimizin teşvik kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan Kurgan, “Teşvikin gerçekten çok faydası olur. Örneğin; Batman, Diyarbakır ve Malatya gibi iller bizden sonra başlamalarına karşın teşvik aldıklarından işi profesyonel olarak yapıyorlar. Ayrıca doların yükselmesi veya düşmesi bizim için bir problem değil, sabit olmaması problem. Dolar, 20 lira olsun ama sabit kalsın” çağrısında bulundu. Ali Göksular