ANASAYFA arrow right Güncel

Merkez Bankası kısa vadede faiz düşüşüne gitmeyecektir

Merkez Bankası kısa vadede faiz düşüşüne gitmeyecektir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Başkanı Erdem Başçı, "Bence indirimin adım adım yapılması gerekir. Ölçülü adımlar atılabilir, zamanlaması ve hızı çok ön
Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası’ndan faizlerin düşürülmesini istedi, ancak Merken Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Bence indirimin adım adım yapılması gerekir. Ölçülü adımlar atılabilir, zamanlaması ve hızı çok önemli" diye yanıt verdi.Peki faizler düşecek mi?
Doların 2.10’lara kadar düşmesi ve BIST’in 7000 seviyesini geçmesi faiz indirimini gündeme getirdiğini belirten Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, “Hükümetten bağımsız bir kurum olan Merkez Bankası’nın kısa vadede faizlerde bir düşüşe gideceğini düşünmüyorum. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası piyasalardaki mevcut iyileşmenin kalıcı olup olmadığını izleyip ona göre karar verecektir.İkincisi, alınacak bir faiz indirimi kararı döviz üzerinde yukarı doğru bir baskı oluşturacaktır ki bu enflasyon hedefini tutturmada büyük bir risktir. Son olarak, FED parasal genişleme hızını yavaşlatmaya devam ediyor. Gelecek yıl itibariyle FED’in parasal genişlemeyi durduracağı ve hatta faiz artırımına gideceğini zaten bilinen bir konu.Dolayısıyla böyle bir ortamda faizleri indirme kararı zaten belli oranda Türkiye’den çıkan küresel sermayenin yönünü tamamen yurtdışına çevirecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar hakkında değerlendirmede bulunan Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, “Finans piyasaları iç gelişmelere bağlı olduğu kadar dış gelişmelere de bağlıdır. Hemen seçim haftasında tüm dünyada gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı başladı.Bunun yanında ABD’den gelen istihdam verileri beklentilerin altında kalınca Türkiye ile birlikte diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazandı.Dolayısıyla piyasalardaki rahatlama siyasi istikrar algısının güçlenmesinin yanı sıra global gelişmelerin de sonucudur” dedi.

Ekonomide kısa süreli bir bahar havası var
Yerel seçimlerin geride kalması ve siyası istikrarın devamı konusunda belirsizliğin ortadan kalkması, ekonomide kısa süreli bir bahar havası yaşatıyor. Seçimlerden önce iyice gerilen siyasi ortam nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik ortamının finans piyasalarına yansımaları olmuş, BIST 60,000 kadar gerilerken Dolar 2.30’u geçmişti. Seçimin hemen ardından piyasaların bu denli hızlı toparlanması normal mi?Ya da kalıcı bir iyileşme mi? Faiz oranlarını nasıl etkiler ?

Altın daha da düşebilir
Nağaç, “Faiz indiriminin gündeme gelmesinin en önemli nedeni 2014 yılı için ekonomik büyüme konusunda duyulan endişedir.” diyerek şöyle konuştu. “IMF ve Dünya bankası Türkiye’nin 2014 yılı ekonomik büyümesini % 2.3 olarak revize ettiler. Birçok ekonomiste göre Türkiye’nin büyüme oranı yüzde 3’ün altında olacağı yönünde. Bunda ekonomi yönetiminin kullanılan kredi miktarını azaltmaya yönelik tedbirleriyle birlikte artan faizlerin etkisi büyük.”

Altındaki düşüş, doların değer
kaybetmesinden kaynaklanıyor
Altınını ve doların son durumu değerlendiren Nağaç, “Altının TL bazındaki düşüşü büyük ölçüde doların TL karşısında değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. Bunun yanında gelişmiş ülke ekonomilerindeki iyileşmenin devam etmesi ve bir müddet sonra faizleri arttırmaları altının fiyatını daha da geriletebilir.Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru döviz kurunda tekrar bir hareketlilik yaşanabilir. O zamana kadar, Merkez Bankası sürpriz bir faiz artırım kararı almazsa, doların 2.10 ile 2.20 arasında dalgalanacağını düşünüyorum” diye konuştu.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *