ANASAYFA arrow right Güncel

“Milyonlarca mühendis, mimar, şehir planlamacısı işsiz kalacak”

“Milyonlarca mühendis, mimar, şehir planlamacısı işsiz kalacak”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Başkan ve üyelerinin hazır bulunduğu basın açıklamasında,
TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Başkan ve üyelerinin hazır bulunduğu basın açıklamasında, Uluslararası Şş gücü Kanunu’nun meclis gündeminden çıkarılması gerektiğinin altı çizildi.

TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon kurulu üyeleri, Mecliste görüşülecek olan Uluslararası İş Gücü Kanunu tasarısına tepki göstererek, “Yurttaşlarımızı ikinci sınıf ucuz iş gücü olarak gören bir yaklaşımla hazırlanmış tasarının TBMM gündeminden çıkarılmalıdır” denildi.

İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Burkay Güçyetmez, “Bu tasarı TBMM gündeminde görüşülecek. Bu yasa taslağı ile TMMOB yasasının üç maddesi değiştirilmektedir. Bu tasarı yalnızca yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlanmış olup halkımız ve ülkemizin çıkarları göz ardı edilmiştir. Tasarı hazırlık aşamasında birliğimizden hiçbir şekilde görüş istenmediği gibi; yasa taslağı Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşüleceği tarihten bir gün önce birliğimize iletilmiştir. Aradan 24 saat geçmeden ilgili komisyonda jet hızıyla kabul edilmiş, komisyon toplantısında birlik yöneticilerimizin ve oda başkanlarımızın itirazları ve görüşlerinin hiçbiri değerlendirilmeye bile alınmamıştır”dedi..

Güçyetmez, “Siyasi iktidar tarafından, AB’ye taahhüt edilen ve bu doğrultuda çıkartılan mevzuat hazırlama usul ve esaslarına dair düzenlemeler dahi yasasında değişiklik yapılacak bir kurumdan görüş alınmasını zorunlu tutmaktadır. Birliğimizin kuruluş yasasını değiştiren bir kanunun hazırlanma aşamasında bile birliğimizden görüş istenmemesi oldukça manidardır” diye konuştu.
Tasarının lisans eğitimine dayalı meslek alanlarının tamamını ilgilendirdiğini ve TMMOB’nin meslek-uzmanlık alanlarında, yabancı mühendis ve mimarları daha avantajlı konuma gwtirdiğini söyleyen Güçyetmez, “.Ülkemiz yurttaşı mühendis, mimarlar şehir planlamacılarının açıkça aleyhine olacak bir durum söz konusudur. Bu tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacak, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim edilecektir. Mühendislik, mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde, yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun yabancılar eliyle yürütülmesinin yaratabileceği faciaların ve yıkımların bedelini yine halkımız ödeyecektir. Konu, yılda 51 bini mezun olan ve şu anda mühendislik, mimarlık öğrenimi gören 435 bin öğrencinin geleceğiyle de ilgilidir” şeklinde açıklama yaptı.

Başka ülkelerin teknik elemanları hiçbir denetim ve kontrole tabi olmayacak
Tasarının yasalaşması durumunda milyonlarca mühendis, mimar, şehir planlamacısının, mevcut istihdam sorunları yanında yeni ve büyük bir sömürü, işsizlik, mesleki geleceksizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacağına vurgu yaparken de şunları söyledi: “Uluslararası hukuktaki “karşılıklılık ilkesi”, uluslararası sermaye güçleri lehine yok hükmünde sayılacak ve yabancı çalışanlar lehine haksız rekabet ortamı hâkim olacaktır. Başka ülkelerin teknik elemanları hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın ülkemizde meslek icra edeceklerdir. Üstelik Türkiye’ye gelmeden, uzaktan ve vergi ödemeden çalışabilecek; ülkeye gelenler ise çalışma ve ikamet izni almaktan muaf tutulacaktır. Bu tasarı ülkemiz vatandaşlarının hak, hukuk ve çalışma özgürlüklerini yok ederek bizleri kendi ülkemizde mülteci konumuna düşürecektir. Ekonominin kapsadığı bütün sektörlere yönelik kamusal nitelikli meslek, uzmanlık alanları bulunan TMMOB ve bağlı odalarının yetkilerini, ülkemiz ve mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı birikimimiz aleyhine yeniden düzenlemeyi öngören tasarı Meclis gündeminden çekilmelidir.” Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *