ANASAYFA arrow right Güncel

Mutfakta yangın var tencere kaynamıyor

YAYINLAMA: 25 Aralık 2022 / 21.26
GÜNCELLEME: 25 Aralık 2022 / 21.26
Tüp fiyatının artması, hem tüpçü esnafını hem de vatandaşı çileden çıkardı. Esnaf satamamaktan, vatandaş ise alamamaktan şikayetçi

Mayıs ayında 57,50 TL satılan 2 kilogramlık tüpün fiyatı son 7 ayda 62 TL’ye yükselirken, 12 kilogramlık tüp 287 TL’den 307 TL’ye, 24 kilogramlık tüp 585 TL’den 625 TL’ye, 45 kilogramlık tüp bin 91 TL’den bin 167 TL’ye ve 45P kilogramlık tüp ise bin 133 TL’den bin 255 TL’ye yükseldi. Dolayısıyla kentimizde doğalgazın yaygınlaşmasıyla azalan tüp satışları, fiyatların artmasıyla daha da azaldı.

Girdi maliyetlerinin artması esnafı zor durumda bırakıyor

Mithat Bostan, “Girdi maliyetleri çok yükseldiğinden esnaf olarak çok zor durumdayız. Geçen yıl 125 liraya sattığımız büyük tüpü kampanyalı haliyle 270 lira, 25 liraya sattığımız 2 kilogramlık tüpü ise 60 liraya satıyoruz. Fiyatların artması adet olarak satışlarımızın düşmesine neden oldu. Yani giderlerimiz artarken, kazancımız ise hemen hemen geçen yılki ile aynı seviyede” şeklinde konuştu.

Birçok akaryakıt istasyonu kaçak tüp dolumu yapıyor

Satışların günden güne düştüğünü kaydeden Bostan, Özel Tüketim Vergisi’nin düşürülmesini istedi. Akaryakıt istasyonlarının kaçak tüp dolumu yaptıklarını sözlerine ekleyen Bostan, “Maalesef birçok akaryakıt istasyonu kaçak tüp dolumu yapıyor. Bu da vatandaşın bilinçsizliğinden kaynaklanıyor. İnsanlar kilogram ile litreyi birbirine karıştırıyor. Sattığımız 12 kilogram tüplerimiz 26 litreden oluşurken, petrolden doldurulan tüp bu kadar litre olmaz. Ayrıca sattığımız tüplerde kaçak olduğunda koku dışarıya yayılır, ancak akaryakıt istasyonundan doldurulduğundan gaz dibe çöküp, dışarıya koku yayılmayabilir. Böylesi bir durumda tüp patlayabilir” dedi.

Büyük balık küçük balığı yutuyor

Merdiven altı satışlara değinen Bostan, “Her zaman büyük balık küçük balığı yutuyor. Örneğin; ben bayiden bir tüpü 250 liraya alıyorsam, bir dürümcü veya bir çay ocağı 250 liranın altında satın alabiliyor. Madem ucuz verme imkanları var ise neden kendi bayilerine vermiyorlar? Ayrıca dürümcüler, lokantacılar ve birçok farklı meslek grubu tüp satıyor. En büyük sıkıntılarımızdan birisi bu. O nedenle ortada haksız bir rekabet söz konusu” ifadelerini kullandı. Servet Kahraman, 30 yıldan beri sektörde faaliyet gösterdiğini belirtti. “Doğalgazın yaygınlaşmasıyla satışlarımız düşmüştü, fiyatların artmasıyla daha da düştü” tespitinde bulundu.

Birçok tüpçü kepenk kapatacak noktaya doğru gidiyor

İsmini vermek istemeyen bir esnaf, “Son bir yıl içerisinde satışlarımız yüzde 50 azaldı. 2021 yılının bu dönemlerinde bir günde 10 büyük tüp satarken, şimdi sattığım 3 büyük tüpün birisi borca. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Kazancımız geçen yıl ile aynı olabilir, ama adet olarak satışlarımızda düşüş var. Ayrıca bakkal, dürümcü ve lokantacı tüp satıyor. Yani önüne gelen herkes satıyor. Böyle devam ederse birçok tüpçü kepenk kapatır” serzenişinde bulundu.

Mutfağımızda tencere kaynatmakta çok zorlanıyoruz

Mehmet Ege, “Bir vatandaş olarak artık mutfağımızda tencere kaynatmakta çok zorlanıyoruz. 3 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum. Kömürün tonu 6 bin, odunun tonu ise 4 bin lira oldu. Evimize 2 kilogram meyve alıp götüremiyoruz. Alım gücü denen bir şey kalmadı, insanlar evine ekmeği zor götürüyor. Sosyal yardımlaşmaya başvuruyoruz, olumsuz yanıt alıyoruz. Sosyal devlet anlayışı bu mu? Aldığımız maaş ile ay sonunu getiremiyoruz” diye konuştu.

Aldığımız maaş ile kıt kanaat geçiniyoruz

Zeki Sarmaşık, “65 yıldan beri mutfağımda tüp kullanıyorum. Tüp fiyatları çok pahalı. Evimizde tencere kaynatamıyoruz. Aldığımız maaş ile kıt-kanaat geçiniyoruz. Alım gücünün yükselmesi için çalışmalar yapılmalı” dedi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *