İnsanı çok yüksek mertebeden, transandan bir biyolojik makine gibi yaratan A.'a hamdolsun. Din tarihinde geçen Ad kavmi, ki altı yedi metre boyundaymışlar, hariç, ortalama bir buçuk- iki metre boylu olan biz insanlar 150-200 dm küp hacimli, fakat çok önemli yeteneklere sahip kılmıştır. Yüksek yaratılış özellikleriyle, biyolojik ve üstün akıllı, sevgi, acıma, iyilik, ilgi, öğrenme merakı gibi hasletlere sahip olan ve karşı iki cinsten üreyen bir makine gibi bizi var eden Allah Teâlâdır.
Bazı fikirleri bozuk yada ilimden, fenden, fizikten, kimyadan haberi olmayan kişilerin ateist veya ortak koşan (müşrik) oluşları haricinde, aklı yerinde, duygusu, izanı var olan, evrendeki kanunlara agah olan insanların yüce Tanrı'ya olan inançları ise tamamdır.
"Bilinmeyi istedim, evreni yarattım" kudsi hadisinden öğrendiğimize göre ve "Her şeyi yarattı: O'na kulluk edin" emir-ayetini uygun, dua etmeyi en güzel öğreten Fatiha suresi, inanan her kula, kendi yararına olması için alemlerin Rabbi tarafından insanoğluna verilmiş bir lütuftur.
Namaz kılmanın şu tür yararları vardır: beş vakit namaz için normalde günde beş defa ağız, burun, yüz, el ve kollar, baş ayakların yıkanması, mesh edilmesinde teneffüs organına, deriye kan dolaşımına doğrudan-dolaylı fayda rahatlama sağlamaz sağlanmış oluyor. Abdest esnasında organların temas ettiği su dolayısıyla onlar üzerinde birikmiş olan statik elektrik yükü akıp etmekle vücut sağlığına yarar sağlıyor.
'Abdest alanın o esnada günahları da dökülür gider'. Namaza durulduğu andan itibaren yüce Yaratan'ın huzurundaki huşu ve saygıyla O'na yönelme manevi-moral ciherlerden güçlenme, arınma sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda O'nunla irtibata geçmeye bir vasıta-vesile sağlanmış oluyor. Namazdaki rüku, secde gibi hareketler aynı zamanda bir nevi fizyo-terapi sağlıyor. Artı psiko-terapiye de dönüşüm sağlıyor. El ve ayakları yıkama esnasında olan oğuşmalar sayesinde bir çeşit masajda yapılmış oluyor. Kur'an ayetleri ve duaların okunması; yine kitapta geçen "yediyi indirdik" ifadesiyle vurgulanan Fatiha suresinin önemi (ve yararı da) belirtilen namazın olmazsa olmazı, ana rüknü olan bu çok kıymetli sureyi yalnız farzları kılan için dahi günde 19 defa; sünnetleriyle ve vitir namazıyla kılınması durumunda 40 defa okunması olgusu da hayrete ve şükre değer…
Ayrıca namazda okuma esnasında ki soluk almalar, daha doğru nefes almayı )teneffüs) etmeyi de kişiye öğretiyor. Yalnız; sadece namaz insanı kurtarmaz; "Allah'a inandım de ve dosdoğru ol" Namazın manevi (moral) yönleri yanında uhrevi bütünlüğe olan katkısını da gözden kaçırmayalım. Sonuçta (salat) namaz arkası yapılan duaların hem Dünya, hem ahiret için kişiye kazandıracağız sevaplar ile, bu zaten zamanla derecesinin yükselmesinin, duası makbul bir kula dönüşmesi olasılığı da her bir insan için fevkalade önemli bir keyfiyettir.
Rab, kitabında birçok kereler ifade ve beyan buyurmuştur (Şirkten ve büyük günahlardan sakınmaları kaydıyla...) Bu namaz için hazırlanan kişinin elbisesinin de en temiz olması emrolunmuştur (ayetle; farzdır) (12/152): "Beni anınız, sizii anayım; şükrediniz, nankör olmayınız" 1974'te, Gaziantep'te bir imam hoca, "Namaz kılanlarda eklemlerde kireçlenme olmaz; verem olmazlar, gözlerini ak düşmez, intani hastalıklara daha korunur... yedi şeye devadır" demiştim. Paris'teki en eski köprünün adı (pont ncuf) yeni köprüdür, Antep'teki en küçük cami...
İlter Serim