ANASAYFA arrow right Güncel

Navlun fiyatları arttı ihracatçının karı düştü

Navlun fiyatları arttı ihracatçının karı düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.41
Habur’da kamyonlar günlerce kuyrukta bekliyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Habur Sınır Kapısı'nda ihracat mallarını taşıyan araçların giriş çıkışta günlerce beklemek zorunda kaldığını belirterek, ''Araçların gümrükte giriş çıkışı sağlayamadığımız zaman navlun fiyatları bir anda fırlıyor, son zamanlarda 30 dolar olan navlun fiyatları 60-70 dolarlara çıktı. Bu ihracatçımızın karını olduğu gibi götürüyor'' dedi.

İhracatın yüzde 40-45’i Irak’a yapılıyor
Çıkmaz, Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunlara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, GAİB olarak ihracatlarının yüzde 40-45'ini Irak'a yaptıklarını, bu yıl sonunda toplam 8 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini ve Irak'a ihracatlarının 2,5 milyar dolar olacağını belirtti.

2 bin firma direkt olarak Irak'a ihracat yapıyor
Irak'a ihracat yapılan tek gümrük kapısının Habur olduğuna dikkati çeken Çıkmaz, şunları söyledi: ''Yaklaşık 2 bin firma direkt olarak Irak'a ihracat yapıyor. Irak ile ihracatta Habur Sınır Kapısı bizim için son derece önemli. Irak, Türkiye'nin de en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında geliyor. Bu kapılarda zaman zaman çıkışlarda zaman zaman da girişlerde sıkıntı yaşıyoruz. Son bir aydan beri çıkışta yaşanan sıkıntıyı çözer gibi olduk bu defa da girişlerde başladı. Irak'a sattığımız çok fazla kar marjı olan ürünler değil. Biz tonda 10 dolar, 20 dolar, 40 dolar, 50 dolar mal satıyoruz. Irak'a geçen arabalar son derece kısıtlı. Bu araçlara giriş çıkışı sağlayamadığımız zaman navlun fiyatları bir anda fırlıyor. Son zamanlarda bildiğim kadarıyla 30 dolar olan navlun fiyatları 60-70 dolarlara çıktı. 40 dolarlar 30 dolarlar ihracatçımızın karını olduğu gibi götürüyor.''

Habur'da 12 tane peron var, 3 tanesi çalışıyor
Kapıda şu anda bir arabanın girişte 10 günde geçtiğini bildiren Çıkmaz, ''Orada günlük bin 200 civarında araç geçiyor. Güvenlik araması tabi ki yapılacak. Ama Habur'da 12 tane peron var, 3 tanesi çalışıyor. Hepsini çalıştırır hale getirirsek, daha hızlı geçiş olur. Zaman zaman eleman takviyesi yapılıyor ama ondan sonra geçici elemanlar tekrar yerlerine gidiyor'' dedi. Abdulkadir Çıkmaz, ihracat malları taşıyan araçların giriş çıkışlarının hızlandırılmasını ve bunun sürekli hale getirilmesini istediklerini ifade ederek, ''Devletimizin orada günde 1,800 tane arabanın giriş çıkışını yapacak kadroya, donanıma sahip olması lazım. Bunu sağladığımız zaman sıkıntı çözülür'' dedi.

''Irak'a ihracatımız yıl sonunda
2,5 milyar dolar olacak''-
Habur Sınır Kapısı'nda yaşadıkları sorunları, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile görüştüklerini, sorunlarını çözmeye çalıştıklarını kaydeden GAİB Başkanı Çıkmaz, üyelerinin yaşadığı sıkıntıları bir rapor haline getirerek Cumhurbaşkanına ve Başbakana da sunacaklarını bildirdi.

Irak’a ihracat yüzde 47 arttı
Çıkmaz, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın önemini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Türkiye için çok önemli bir pazar. Dünya ekonomik krizle boğuşurken Başbakan 'teğet geçecek' dediği zaman, teğet geçiren başta Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracattı. Bu kapılar bizin can damarımız. Habur'dan Mersin'e kadar bizim bölgemizin bu teğet geçmesinin veya uğramamasının tek nedeni başta Irak, Suriye ve Ortadoğu ülkeleriydi. Bu yıl sonunda 8 milyar dolar ihracatı buluyoruz, yaklaşık 4 milyar doları bu bölgeye yapılacak. Bunun yüzde 78'lik kısmını Gaziantep'ten yapıyoruz. Irak'a yaptığımız ihracatımız ilk dokuz ayda yüzde 47 arttı. Bölgemizden Irak'a ihracatımız yıl sonunda 2,5 milyar dolar olacak.''

resim
Çıkmaz, Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunlara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, GAİB olarak ihracatlarının yüzde 40-45'ini Irak'a yaptıklarını, bu yıl sonunda toplam 8 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini ve Irak'a ihracatlarının 2,5 milyar dolar olacağını belirtti.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *