ANASAYFA arrow right Güncel

Obez çocuklar diyabet tehlikesiyle karşı karşıya

Obez çocuklar diyabet tehlikesiyle karşı karşıya
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
yiyecekler ile hazır gıdaların tüketilmesi ve yetersiz fiziksel aktivite Tip 2 diyabetin çocuklukta görülme sıklığını artırıyor.
Yüksek yağ içeren yiyecekler ile hazır gıdaların tüketilmesi ve yetersiz fiziksel aktivite Tip 2 diyabetin çocuklukta görülme sıklığını artırıyor.

Modern yaşamla birlikte ev yemeklerinin yerini alan hazır gıdaların tüketilmesi ve yetersiz fiziksel aktivite, özellikle çocuklar üzerinde ciddi sağlık sorunlarının gelişmesine neden olabiliyor. Uzmanlar, genellikle erişkinlerde 40'lı yaşlarda görülen Tip 2 diyabetin, bu faktörlere bağlı olarak 10-12 yaşlarındaki çocuklarda bile ortaya çıkabildiğini ifade ediyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berrin Demirbaş, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ve insülin hormonuna karşı direnç gelişmesi sonucunda gelişen şeker, yağ ve protein metabolizması bozukluğu ile seyreden bir sendrom olduğunu söyledi.

Bu durumda kişinin, yediği besinlerden kana geçen şekeri kullanamadığını ve kan şekerinin yükseldiğini belirten Demirbaş, hastalığın ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybı ile kendini gösterdiğini, kimi zaman da sinsi seyrettiğini ifade etti.

Demirbaş, Tip 1 diyabette pankreasın insülin rezervinin tükendiğini, Tip 2 diyabette ise insülin hormonunun bulunduğunu ancak etkisine karşı direnç geliştiğini anlattı. Çocuklarda ve gençlerde Tip 1 diyabetin, kan şekerinde ani ve ciddi yükselmelere yol açtığından hastalığın daha çabuk teşhis edildiğine işaret eden Demirbaş, Tip 2 diyabette ise erken dönemde test yaptırılmadığında hastalığın gözden kaçabildiğini bildirdi.
Demirbaş, diyabetin yüzde 90'nın erişkinlerde görülen Tip 2, yüzde 5-10'unun ise çocuklarda görülen Tip 1 şeklinde olduğunu belirtti.

"Artış, beslenme biçimindeki değişime bağlı"
Tip 2 diyabetli hastaların bir kısmında insülin tedavisinin gerekli olabildiğini dile getiren Demirbaş, bu hastalarda egzersiz ve diyetin yaşam boyu devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Demirbaş, son dönemlerde özellikle şişman ve hareketsiz çocuk sayısının artışı sonucunda, çocuk ve genç yaş grubunda da Tip 2 diyabetin görülmeye başladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Bu artışın, beslenme biçimindeki değişime bağlı olduğuna inanılmaktadır. Dünyada yüksek yağ içeren yiyeceklerin artışı, lifli gıdaların alınmaması, ailelerin evde yemek yerine dışarıdaki hazır yiyeceklere yönelmelerinin bunda etkisi olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca, çocuklukta görülen yetişkin başlangıçlı diyabet de vardır. Bu tip diyabette genetik faktörler çok önemli rol oynar, ailede diğer kardeşlerde de aynı şekilde diyabetik çocuklar bulunmaktadır."
Tip 1 diyabetin çocukluk çağında görülen bir hastalıkken, Tip 2 diyabetin genetik zemini olan bireylerde tamamen yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan Demirbaş, "Yanlış beslenme tercihleri, yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle 40'lı yaşlarda görülen Tip 2 diyabet artık, 10-12 yaşlarındaki çocuklarda bile ortaya çıkıyor" dedi.
Demirbaş, çocukluk çağındaki diyabet vakalarının yüzde 74-100'ünde birinci veya ikinci derece akrabalarda hastalık öyküsü olmasının kuvvetli bir genetik yatkınlığa işaret ettiğini belirterek, "Vakaların çoğunluğu 12-16 yaş arasında olmakta ve kızlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir" diye konuştu.

Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile risk kaldırılabilir
Demirbaş, çocuklara gereğinden fazla yemek yedirilmemesi, abur cubur verilmemesi gerektiğini, özellikle fast food tarzı yağlı yiyeceklerle dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlığı kazandırılmaması tavsiyesinde bulundu. Demirbaş, düzenli fiziksel aktivite ile çocuğun kilo kontrolünün de sağlanarak diyabet riskinin azalacağını söyledi.AA



İlginizi Çekebilir
“Van halkı ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ dediği zaman batıda zamanında duymamış olabiliriz”
“Van halkı ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ dediği zaman batıda zamanında duymamış olabiliriz”
CHP’li Alp: Van'a da İstanbul gibi sahip çıkılsaydı, kayyım anlayışı bu kadar kitleselleşmeyecekti
#Güncel / 09 Mayıs 2025
Gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı Antep borç batağında
Gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı Antep borç batağında
Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin tavan yaptığı Antep’te hem kullanılan kredi hem de takibe düşen kredi miktarındaki artış...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
Halkın yaşadığı ekonomik darboğazı ortaya koyan şeffaf bir anlayışa ihtiyaç var
Halkın yaşadığı ekonomik darboğazı ortaya koyan şeffaf bir anlayışa ihtiyaç var
Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuna duyurdu. Nisan ayında aylık yüzde 3 olarak açıklanan enflasyon yıllık yüzde 37 olarak hesaplandı.
#Güncel / 08 Mayıs 2025
2 milyon civarında insan açlık sınırı altında yaşamını sürdürüyor
2 milyon civarında insan açlık sınırı altında yaşamını sürdürüyor
DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, ‘’ Günümüzde 14 bin lira emekli maaşı ve 22 bin 104 lira asgari ücret ile geçinmek çok zor. En düşük ev kirası 10 bin liranın...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
“AKP döneminde 1000’e yakın çocuk işçi hayatını kaybetti”
“AKP döneminde 1000’e yakın çocuk işçi hayatını kaybetti”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), 2025 yılı Nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. En az 152 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, çocuk...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
AP:Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı
AP:Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı
Avrupa Parlamentosu (AP), Strazburg'daki Genel Kurul oturumunda dün kabul edilen 2023-2024 Türkiye raporu ile ilgili "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci dondurulmuş h...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *