ANASAYFA arrow right Güncel

Okuma alışkanlığı, bir kurumun sırtında gelişecek bir konu değil

Okuma alışkanlığı, bir kurumun sırtında gelişecek bir konu değil
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Okuma oranının Türkiye ortalamasının bile gerisinde bulunduğu Gaziantep’te yıllar sonra ilk
Okuma oranının Türkiye ortalamasının bile gerisinde bulunduğu Gaziantep’te yıllar sonra ilk kez bir kitap fuarı açıldı....


Kentteki okuma alışkanlığının yetersizliği konusunda Sabah’ın sorularını yanıtlayan Gaziantep İl Halk Kütüphanesi Müdürü Remzi Mızrak, Antep’te yüzyıldır kütüphane olduğunu, ancak bunlardan faydalanılmadığını söylerken, “Bu ülkemizin genel sorunu. Yapılan ciddi çalışmalar var, ama yeterli değil. Okuma alışkanlığı tek taraflı ve bir kurumun sırtında gelişecek bir konu değil. Okuma alışkanlığı toplumun desteği ile kazanılmalı” diye konuştu.
40 okula 10 bin kitap destek verdik
“Biz bağış kitap alıyoruz” diyen Mızrak, “Vatandaşın bağışladığı kitapları alıyoruz. Düzgün bir şekilde seviyelerine göre ayıklıyoruz. Kullanılacakları içinden ayırıyoruz. Kullanılmayacakları atıyoruz. Bunları ihtiyaç sahibi olan okullara bağış olarak veriyoruz. Yaklaşık 3 yıldır 40’a yakın okula kitap desteği yaptık. 10 bin adet kitabı okul kütüphanelerine teslim ettik. Hala da destek veriyoruz. Devam ediyor bu çalışma. Burada şunu söylemek istiyorum. Okul kütüphanelerin gelişmesi, işlevsel hale getirilmesi, teknolojisi ile desteklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Z Kütüphaneler kuruluyor
Milli Eğitim Bakanlığı’nın son günlerde gündeme aldığı belirli yerlerde kurduğu Z kütüphaneler (içerisinde internet hizmeti olan, dijital kitap içerikleri ile ( e-kitap, z-kitap ) zenginleştirilmiş, öğrenciye dilediği zaman destek verecek kütüphaneler) konusundan bahseden Mızrak, “Bunların bir kaç tanesi de Antep’te kuruldu. Okul kütüphanesinin gelişmesi için bir çaba. Ancak, bu işi yürütecek uzman kalifiye elemana ihtiyaç var. Bunları da yürütecek kişiler kütüphanecilerdir. Kütüphanecilik eğitimi almış kütüphaneciler. Kültür Bakanlığımız yaklaşık Türkiye genelinde 200’e yakın kütüphaneciyi istihdam edecek. Milli Eğitim de okul kütüphanelerinde Z Kütüphanelerde kütüphaneci istihdamı sağlarsa buralari amacına daha kolay ulaşır” diye açıklama yaptı.
300 bin kullanıcıya ulaşıldı
“Antep’te kütüphane kullanıcı sayımız 110 bin civarındaydı” diyen Mızrak, Yaklaşık 3 yıllık bir çalışmaya geldik. Kullanıcı sayımız 300 bine ulaştı. Bu 3 yılda 3 katına çıktı. Gaziantep için 300 bin kullanıcı yeterli görünmese de geçmişe baktığımızda iyi bir gelişmenin olduğunu görüyoruz. Kitap fuarımız açıldı. Bunun da Antep’te okuma alışkanlığına, kitap okuma kültürüne katkı yapacağına inanıyorum. Eğer bu vatandaş tarafından sahiplenilirse sağlıklı bir noktaya götürürlerse o yayınevleri fuarı Antep’te bir geleneğe çevirir, bu da çok önemlidir” şeklinde konuştu. Erkan Günyolu-Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *