ANASAYFA arrow right Güncel

Önümüzdeki sene boş tarlaların sayısı artacak

Önümüzdeki sene boş tarlaların sayısı artacak
YAYINLAMA: 27 Haziran 2024 / 18.58
GÜNCELLEME: 27 Haziran 2024 / 19.08

Zorlu şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçileri artan maliyetlerin altından kalkamaz duruma geldi. En önemli girdiler arasında yer alan gübre ve ilaç fiyatlarının geçen yıllara oranla yüzde 100 zamlanmasının ardından mazota da 1,68 lira zam geldi

Çiftçinin dayanacak gücünün kalmadığını sözlerine ekleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, girdi maliyetlerinin düşürülmesi çağrısında bulundu. ‘’Girdi maliyetlerinin düşürülmesi beklerken mazotun yükseltilmesi çiftçilerimizi kara kara düşündürmeye başlattı. Şu anda traktörün deposu 1 ton arpaya doluyor. Önümüzdeki sene boş tarlaların sayısı artacak. Çünkü girdi maliyetleri her yıl artış gösteriyor ve çiftçinin ürünü para etmiyor’’ dedi.

Çiftçi, KDV’den muaf tutulmalı

Çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayısı zor günler geçirmeye devam ettiğini dile getiren Çolak, ‘’Çiftçinin ayakta durabilecek hali kalmamış. Çünkü ürettiği ürünü para etmiyor. Gübre, ilaç, mazot ve diğer girdiler dolara endeksli olduğu için yükselen fiyatlar anında üreticiyi etkiliyor. Yem fiyatlarının artması küçük işletmeleri zor durumda bırakıyor. Dolayısıyla üretim yapan çiftçilerin kesinlikle KDV’den muaf tutulmasını gerektiğini bir kez daha tekrarlıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor

Çolak, ‘Yem ve gübrenin KDV oranı yüzde 1 idi. Ancak yeni vergi paketi göre yem de KDV yüzde 10, gübre de ise yüzde 20’ye çıkarılmasını öngören madde vardı, ancak sonradan yapılan itirazlar sonrasında bu maddeler torbadan çıkarıldı. Günümüzde gübre topraksız toprak ise gübresiz olmaz. Mazot olmadığında traktör nasıl ilerlemezse gübre de olmazsa hiçbir ürün çimlenmez ve büyümez. Gübre fiyatları geçen yıllara oranla yüzde 100 zamlanmış durumda. KDV oranları yükseltilirse çiftçiler gübre alamaz. Ürünü ekse bile gübre atmadığından istediği rekolteyi alamayacak. O nedenle girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor’’ dedi.

İlerleyen dönemlerde paramız olsa dahi hububatı alamayacak duruma geleceğiz

Avrupa’da çiftçinin desteklendiğini sözlerine ekleyen Çolak, ‘’Çiftçi üreten olduğu için sürekli destekleniyor. Çiftçi kazanırsa kaliteli üretim yapar. Bir sonraki seneye heyecan içerisinde başlar. Çiftçi kazanamazsa ise tarım arazileri tek tek heba olur, inşaat alanlarıyla dolar. İlerleyen dönemlerde paramız olsa dahi hububatı alamayacak duruma geleceğiz. Çünkü dünyada bir gıda krizi yaşanıyor. Böyle bir tehlike var ise neden tedbir almıyoruz?’’ sorusunu sordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *