Uygulama adalet ve hakkaniyet duygusunu ciddi anlamda zedeledi
Eğitim-Sen Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde proje okulları atamalarına yönelik yaptığı açıklamada, siyasi kadrolaşma uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulundu. Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Bakanlık; herhangi bir kriter ilanı yapmadan, kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmadan, istediği öğretmeni ya da eğitim yöneticisini proje okullarına atayabiliyor. Bu uygulama, yıllardır eğitimde adalet ve hakkaniyet duygusunu ciddi anlamda zedelemekte; emek, birikim ve mesleki yetkinlik yok sayılıyor’’ dedi.
Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen ve yönetici atanamadı
Proje okullarında öğretmen ve yönetici atamalarında uzun süredir siyasi sadakatin belirleyici olduğunun bilindiğini kaydeden Parlakçı, ‘’Mülakat gibi denetime kapalı uygulamalar, yandaş sendikalara mensup olanlara sağlanan ayrıcalıklar ve hakkaniyetsizlik, öğretmen atamalarını ve eğitim yöneticiliği görevlendirmelerini proje okullarına yönelik açık bir siyasi kadrolaşma aracına dönüştürüldü. 2025 yılı atamaları da bu tabloyu değiştirmedi. Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen ve eğitim yöneticisi hak ettikleri halde “Bakanlık takdiri” sonucunda proje okullarına atanmamıştır. Bu durum, sadece kişisel mağduriyetler yaratmakla kalmamakta; aynı zamanda eğitimin niteliğini doğrudan etkiliyor’’ açıklamasını yaptı.
Uygulamalar, kamu yönetimi ilkelerine, hukuka ve kamu yararına açıkça aykırı
Parlakçı, ‘’Atama yetkilerinin tamamen bakanlık onayına bağlandığı mevcut sistem, liyakati tamamen ortadan kaldırmış; öğretmen ve yönetici atamalarını siyasal ve sendikal yakınlık zeminine indirgemiştir. Sendikamızın bu çarpık duruma yönelik hiçbir itirazı dikkate alınmamış; taleplerimiz ise yanıtsız bırakıldı. Atamalarda mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmaması, bu uygulamanın keyfiliğini gözler önüne seriyor. Bu uygulamalar, kamu yönetimi ilkelerine, hukuka ve kamu yararına açıkça aykırı’’ tespitinde bulundu.
Proje okullarının statüsü keyfiyetten kurtarılmalı
Öğretmen atamalarının ve yönetici görevlendirme süreçlerinin şeffaf, denetlenebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesi, kamusal eğitimin geleceği açısından hayati önem taşıdığını kaydeden Parlakçı, ‘’Eğitim kurumlarını, siyasal iktidarın arka bahçesine dönüştürmeyi hedefleyen atama politikalarından derhal vazgeçilmeli. Eğitimde eşitlik, adalet ve bilimsellik esas alınmalı. Bunun için atılması gereken adımlar belli. Öncelikli olarak proje okullarının statüsü keyfiyetten kurtarılmalı. Hangi okulların proje okulu olacağı, illerde kurulacak bağımsız ve liyakat temelli komisyonlarca belirlenmeli. Öğretmen atamaları, yönetici atama ve görev uzatma kriterleri liyakata dayalı olmalı. Görevlendirmeler, somut ölçütlere bağlanmalı; mesleki deneyim, hizmet puanı gibi kriterler esas alınmalı’’ ifadelerini kullandı.
Eğitim kurumlarının iktidarın siyasetin birer arka bahçe haline getirilmesine seyirci kalamayız
‘Proje okullarına yapılacak atamalarda tüm yetkinin Bakan’a bırakılmasının, eğitim sisteminde eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirdiği açık’ diyen Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Milli Eğitim Bakanı’na tanınan ve keyfiyete neden olan bu yetkiler sınırlandırılmalı. Proje okullarına atanan öğretmenlerin yer değiştirme hakları sadece proje okulları ile sınırlandırılmamalı, genel tayin sistemi içinde değerlendirilmeli. Eğitim kurumlarının, iktidarın siyaseten müdahale ettiği birer arka bahçe haline getirilmesine seyirci kalmamız mümkün değil.’’